Tour je bil spet britanski

Britanec Chris Froome je dobil še svojo četrto dirko po Franciji, Primož Roglič pa je kot prvi slovenski kolesar slavil etapno zmago na Touru, ki se je včeraj sklenil s ciljnim sprintom, v katerem je bil najhitrejši Nizozemec Dylan Groenewegen. Borut Božič je bil zelo dober šesti.

Chris Froome je nazdravil svoji četrti zmagi na dirki po 
Franciji.
Chris Froome je nazdravil svoji četrti zmagi na dirki po Franciji. 

PARIZ > Idrijčan je tako pri 37 letih v svojem četrtem nastopu na Touru dosegel svojo najboljšo etapno uvrstitev sploh na dirki po Franciji. S šestim mestom je Borut Božič ublažil razočaranje po slabem izkupičku Bahrain Meride, kjer mu je bila tako kot Gregi Boletu in Janiju Brajkoviču namenjena vloga pomočnika.

Parado zmagovalcev v zadnji etapi, kot že sam naziv pove, pretežno zaznamuje slavnostni mimohod junakov Toura, predvsem najboljšega v skupnem seštevku in tudi preostalih nosilcev majic v posebnih točkovanjih. Chris Froome je včeraj še četrtič lahko nazdravil zmagi na najodmevnejši dirki na svetu. Na pariške ulice je tretjič zapored zapeljal z rumeno majico. Leta 2014 mu jo je slekel Italijan Vincenzo Nibali in nemara tudi padci, ki pa so se sestavni del Toura oziroma kolesarstva. Letos so denimo razredčili vrste Froomovih izzivalcev. Izločili so morda tudi najmočnejšega, Ritchieja Porta. Nikoli ne bomo izvedeli, kako bi se razvijala dirka z Avstralcem, ki je bil svojčas eden najbolj zanesljivih Froomovih pomočnikov pri Skyju.

Skupni vrstni red dirke po Franciji - 1. Froome (VBr, Sky), 2. Uran (Kol, Cannondale) + 0.54, 3. Bardet (Fra, AG2R) 2.20, 4. Landa (Špa, Sky) 2.21, 5. Aru (Ita, Astana) 3.05, 6. Martin (Irs, Quick-Step) 4.42, 7. S. Yates (VBr, Orica) 6.14..., 38. Roglič (Slo, Lotto) 1:44.41...

Moč britanske ekipe je tudi na 104. izvedbi Toura prišla do izraza. O tem zgovorno priča že podatek, da je rumena majica z izjemo dveh dni, ko jo je nosil Italijan Fabio Aru, vseskozi pripadala Skyju. Sprva jo je oblekel Froomov rojak in moštveni kolega Geraint Thomas, ki je moral zaradi padca prav tako predčasno skleniti Tour. Pre(moč) britanske ekipe pa ni bila ogrožena. Še najbolje jo ponazarjata dva prizora. Nekdanji svetovni prvak, Poljak Michal Kwiatkowski se je do onemoglosti podrejal ekipnim ciljem in narekoval ritem v dobršnem delu najzahtevnejših alpskih vzponov. Enako je s stisnjenimi zobmi počel Bask Mikel Landa, ki je zaradi moštvenih interesov na koncu za pičlo sekundo ostal brez zmagovalnega odra.

Tudi sobotni kronometer je namreč tako kot ves letošnji Tour zaznamovala igra sekund. V boju za etapno zmago se je sreča nasmehnila Poljaku Macieju Bodnarju, Francoz Romain Bardet, ki naj bi mu bila letošnja domača dirka skrojena po meri, pa je rešil tretje mesto. Drugo je pripadlo najprijetnejšemu presenečenju letošnjega Toura, Rigobertu Uranu. Kolumbijec je že bil med najboljšimi na Giru, a dirka po Franciji je vendarle posebna zgodba. Več jih je na odru za zmagovalce sodeč po razvoju dogodkov zadnjih let pričakovalo rojaka Naira Quintano, pri katerem pa se dvojček Giro-Tour ni obnesel. Na italijanskem krogu je bil sicer drugi, na francoski pentlji pa je imel le stransko vlogo. Na Touru je ostal tudi brez tolažilne nagrade etapne zmage, ki ima na dirki po Franciji velik pomen in odmev.

O tem bo kaj več v prihodnje lahko povedal Primož Roglič. Na obeh vožnjah na čas zaradi različnih razlogov ni bil tam, kjer s(m)o ga po tihem ali na glas pričakovali, a podvig na kraljevski etapi letošnjega Toura bo imel nemara še večje učinke na nadaljnjo kariero. Z etapno zmago je osrečil klubske šefe pri ekipi Lotto Jumbo, kjer so se včeraj veselili še drugič.

Po drugi strani pa niti zmage ne prinašajo popolnega zadoščenja. To je spoznal nemški sprinter Marcel Kittel, ki je letos na Touru dobil pet etap, a zaradi padca ni videl Pariza. Tako je ostal tudi brez zelene majice najboljšega po točkah, ki se je zdela po izključitvi svetovnega prvaka, Slovaka Petra Sagana, na dosegu roke. Na pariških ulicah je z njo paradiral Avstralec Michael Matthews. Pikčasta majica prvega v gorskih ciljih je pripadla domačemu upu Warrenu Barguilu, belo majico najboljšega mladega kolesarja pa je osvojil Britanec Simon Yates. ALEŠ SORTA


Najbolj brano