Tour, kot ga še ni bilo

Na dirki po Franciji je bil včeraj prvi prosti dan. Kolesarski karavani, v kateri je še vedno tudi Ajdovec Kristijan Koren, je prišel kot naročen za sprostitev in osvežitev.

Kristijan Koren (v ospredju) se na Touru dobro drži
Kristijan Koren (v ospredju) se na Touru dobro drži 

BESANCON > ”Tako stresnega Toura še nisem doživel. Navit tempo, padci, slabo vreme, ogromno tveganja. Kot bi vsak dan vozil 200-kilometrsko klasiko tipa Flandrija, v kateri poteka neizprosen boj od starta do cilja,” je stanje na fronti opisal Kristijan Koren, ki vrti pedala že na svoji peti dirki po Franciji. Prvih deset etap je bilo res napetih, razredčena karavana kolesarjev pa je plačala hud davek. Nenazadnje sta zaradi padcev odstopila dva glavna favorita, Britanec Chris Froome in Španec Alberto Contador. Koren se je k sreči doslej izognil bližnjemu srečanju z asfaltom, a je vseeno komaj dočakal prost dan.

Vrstni red po 10 etapah - 1. Nibali (Italija), 2. Porte (Avstralija) +2.23, 3. Valverde (Španija) 2.47, 4. Bardet 2.47, 5. Pinot (oba Francija) 3.01,..., 61. Špilak 55.22, 138. Koren 1:32.59.

“Vsega se je nabralo preveč. Telo in glava sta bila že utrujena. Razvoj dogodkov se je spreminjal iz kilometra v kilometer, še posebej na britanskem uvodu Toura pa si moral biti pozoren tudi na množico gledalcev, ki so krilili z rokami pred karavano. Na uvodnih sedmih etapah sem porabil precej moči. Z moštvenimi kolegi smo skušali kar najbolje obvarovati oziroma pilotirati Sagana, ki si je nabral že lepo zalogo točk v boju za zeleno majico. Manjka nam še pika na i oziroma etapna zmaga. Tudi zato smo na zadnjih treh, gorsko obarvanih etapah, poskušali prihraniti kar največ energije. Danes in jutri se nam namreč ponujata lepi priložnosti. Tudi vreme se je končno izboljšalo,” je pojasnil član Cannondala, ki je s Saganom zbral štiri druga mesta.

Najbolj zadovoljni z razvojem dogodkov so po slabi polovici Toura Nemci, ki so na desetih etapah vknjižili pet zmag. Največ, seveda, sprinterski kralj, Marcel Kittel, tri. Tesno za petami pa mu je z dvema etapnima zmagama Vincenzo Nibali, ki je po odstopih Frooma in Contadorja glavni kandidat za skupno prvo mesto. Rumeno majico je nosil sedem dni, preden jo je za francoski nacionalni praznik začasno prepustil domačinu Tonyju Gallopinu. V ponedeljek jo je Italijan spet oblekel in po doslej videnem je malo možnosti, da bi mu jo kdo še lahko slekel pred zaključkom 27. julija v Parizu.

Koren Nibalija dobro pozna, saj sta bila še pred dvema letoma moštvena kolega. “V karavani se pogovarjava. Vincenzo noče prehitevati dogodkov in ostaja osredotočen. Zaveda se, da je lahko ob trenutku nezbranosti, smole ali slabega dne sanj o zmagi hitro konec, kar sta ob padcih izkusila Froome in Contador,” je pojasnil Koren. Drugi Slovenec v karavani Toura Simon Špilak je bil viden v nedeljski in ponedeljkovi etapi.

Kolesarje v petek in soboto čakata dve alpski preizkušnji s ciljnima vzponoma, prihodnji teden pa še Pireneji. Če ne prej, bo končni zmagovalec znan po kronometru v predzadnji etapi.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano