Tokrat so tekmeca strli z obrambo

Slovenska košarkarska reprezentanca je v tretjem krogu turnirja za pokal Adecco premagala Ukrajino s 64:51 (15:8, 29:26, 43:36).

Prve tri prijateljske tekme, na katerih nista igrala glavna aduta Goran Dragić (na fotografiji) in Erazem Lorbek, so pokazale, da ima Slovenija napadalno ekipo, ki jo je težko ustaviti, če zunanjim igralcem steče met z razdalje
Prve tri prijateljske tekme, na katerih nista igrala glavna aduta Goran Dragić (na fotografiji) in Erazem Lorbek, so pokazale, da ima Slovenija napadalno ekipo, ki jo je težko ustaviti, če zunanjim igralcem steče met z razdalje 

ROGAŠKA SLATINA > Slovenska košarkarska reprezentanca je z odliko opravila prvega od štirih ciklusov prijateljskih tekem v pripravah na svetovno prvenstvo v Španiji. Na turnirju Adecco je zabeležila tri zmage in prepričljivo osvojila prvo mesto. Premagala je Kanado, Gruzijo in na koncu še Ukrajino s 64:51.

Načrt selektorja Jureta Zdovca se je tako izpolnil. Za uvod si je želel nekoliko lažje tekmece, da je lahko preizkusil vse igralce, ki jih je povabil na priprave, zdaj pa bodo sledili vedno težji nasprotniki. Naslednji bodo na vrsto prišli že naslednji teden, ko bo Slovenija sodelovala na turnirju Borislava Stankovića na Kitajskem. Tam se bo srečala z Rusijo, Angolo ter domačo selekcijo. Na Daljni vzhod bo potovalo štirinajst igralcev; v Sloveniji bosta ostala Goran Dragić in Erazem Lorbek, Tomaž Bolčina pa se je zaradi težav s kolenom poslovil od reprezentance.

Prve tri prijateljske tekme, na katerih nista igrala glavna aduta Goran Dragić in Erazem Lorbek, so pokazale, da ima Slovenija napadalno ekipo, ki jo je težko ustaviti, če zunanjim igralcem steče met z razdalje. Na prvih dveh tekmah je na primer zadela kar 28 trojk. Hkrati so na dan prišle tudi pomanjkljivosti, ki so bile dobro vidne predvsem na zadnji tekmi proti Ukrajini. Sloveniji manjka višine oziroma okretnih in iznajdljivih igralcev pod obročema.

Pred drugo tekmo z Ukrajino je Košarkarska zveza Slovenije v sodelovanju s podjetjem Spalding podelila KK Rogaška prve žoge in koše, ki jih bodo z namenom boljših pogojev za delo z mladimi pred novo sezono dobili vsi slovenski klubi. Skupno bo zveza razdelila 1600 košarkarskih žog in 200 prenosnih košev.

Ukrajina, s katero je Slovenija odigrala zadnjo uradno tekmo - na eurobasketu 2013 za končno peto mesto - je bila na pokalu Adecco najtežji oreh za selekcijo junakov. Z borbeno igro in precej višjo postavo je Sloveniji povzročila ne malo težav, tako da je bilo vprašanje zmagovalca za razliko od prvih dveh tekem rešeno šele v zadnji četrtini.

Ker ji tokrat, verjetno tudi zaradi dejstva, da je bila to tretja tekma v treh dneh, ni šel met z razdalje, je vse sile usmerila v obrambo. S trdo in kolektivno igro v tem segmentu je Ukrajincem na začetku zadnjega dela naredila delni izid 15:4 ter v 36. minuti povedla z 58:40. Tokrat je bil najboljši posameznik na tekmi Klemen Prepelič, ki je dosegel 20 točk ob metu 6:7 za tri točke in 1:2 za dve. Sledila sta mu Zoran Dragić in Jaka Klobučar s po 11 točkami. Prvi je ob tem zbral še šest skokov, drugi, ki je bil izbran za najboljšega igralca turnirja, pa prav toliko podaj.

Dvorana Rogaška Slatina, gledalcev 1400, sodniki: Majkič, Gajšek, Vuga (vsi Slovenija).

Slovenija: Balažič 4 (1:2), Prepelič 20, Murić 8 (4:4), Blažić 3 (3:3), Zupan 3, Z. Dragić 11 (4:5), Klobučar 11 (1:1), M. Nikolič 2, Omić 2.

Ukrajina: Pustozvonov 6, Jeter 4 (1:2), Gladir 4 (2:2), Lipovij 6 (1:2), Natiažko 2, Kornienko 5 (2:4), Zajcev 5 (3:4), Pustovij 10 (2:3), Zavadskij 3, Timofejenko 6 (2:2).

Prosti meti: Slovenija 13:15, Ukrajina 13:19.

Met za dve točki: Slovenija 9:27, Ukrajina 10:38.

Met za tri točke: Slovenija 11:29 (Prepelič 6, Klobučar 2, Balažič, Zupan, Z. Dragić), Ukrajina 6:20 (Pustozvonov, Jeter, Lipovij, Kornienko, Zavadskij).

Skoki: Slovenija 40 (29 + 11), Ukrajina 43 (26 + 17).

Osebne napake: Slovenija 24, Ukrajina 17.

Pet osebnih: Gladir (32.), Pustozvonov (39.).

STA


Najbolj brano