Tokrat brez primorskih stopničk

Včerajšnji drugi dan smučarskega pokala Ajdovščine v Cerknem sicer ni prinesel ponovitve torkovih stopničk, a je na moškem FIS veleslalomu ponovno zmagal Slovenec - tokrat Korošec Aljaž Dvornik.

Najboljši v Cerknem, z leve: drugi Žan Grošelj, zmagovalec Aljaž 
Dvornik in bronasti Italijan, Ludovico Piller Cottrer. Foto: Igor Mušič
Najboljši v Cerknem, z leve: drugi Žan Grošelj, zmagovalec Aljaž Dvornik in bronasti Italijan, Ludovico Piller Cottrer. Foto: Igor Mušič

CERKNO > SK Dol je tudi včerajšnji drugi del pokala Ajdovščine - moški in ženski FIS veleslalom - izpeljal gladko in v lepih razmerah.

Na progo Lom se je pognalo 130 tekmovalcev iz 24 držav Evrope, Azije, Severne in Južne Amerike ter Avstralije. Med moškimi je s kilometer dolgo progo z 256 metri višinske razlike, ki jo je v prvem teku postavil ajdovski trener in obenem vodja tekmovanja Tomaž Bizjak, prvi opravil Aljaž Dvornik iz Slovenj Gradca s časom 1:45,10. Drugo mesto je s štirimi desetinkami sekunde zaostanka dosegel član ljubljanske Olimpije Žan Grošelj, tretje pa Italijan Ludovico Piller Cottrer.

Sodnik, dolgoletni ajdovski smučarski delavec Jože Bizjak, se je zmagovalcu na podelitvi opravičil. Oba sta namreč imela v prvem teku kar veliko srečo, da se nista zaletela, ko je Bizjak zaradi nesporazuma v komunikaciji še popravljal vratca med Dvornikovo vožnjo.

Primorsko smučanje je tokrat najbolje zastopal član ljubljanskega Novinarja Jani Kavčič, ki sicer izhaja iz šole SD Postojna. Zasedel je 11. mesto s sekundo in pol zaostanka: “Celo tekmo sem odpeljal brez večje napake, drugi tek pa tudi dovolj napadalno. Pozna se še, da zaradi poletnih težav s hrbtom nimam za sabo dovolj smučanja, a se vračam.”

Postojnski trener Andrej Lukežič, ki je prej treniral tudi Kavčiča, se je veselil solidnih predstav svojih upov. 19-letni Krištof Fabjan se je med večinoma starejšimi uvrstil na solidno 15. mesto s sekundo in osmimi desetinkami zaostanka. V torek je bil celo za mesto boljši. Matevž Rupnik je za mesto izboljšal torkov dosežek. Dosegel je 32. čas.

Njun trener je bil zadovoljen: ”Vse pohvale si zaslužijo delavci na smučišču za pripravo podlage in ajdovski organizatorji, saj je prav Cerkno po zaslugi obojih gostilo prvi dve alpski FIS tekmi te sezone v Sloveniji. Razmere so bile boljše kot na večini tekem v Avstriji. Vesel sem, da so bili naši tekmovalci v sredo boljši kot v torek. Glede zaostanka je posebej napredoval Fabjan. Rupnik še dela preveč napak. Žaklini Jurkovič se pozna, da ji veleslalom ne leži tako kot slalom.”

Po tem, ko se je SK Dol v torek veselil drugega mesta Ajdovke Andreje Slokar, je v sredo obetavna Primorka v drugem teku končala v snegu. Še drugič zapored je zmagala Belorusinja Maria Škanova s časom 1:49,04. Tokrat je bila druga slovenska reprezentantka Vanja Brodnik (Olimpija) s tremi desetinkami zaostanka, tretji čas pa je dosegla Italijanka Valentina Eydallin. Primorsko čast je reševala postojnska smučarka Žaklina Jurkovič z 21. mestom.

Vodja tekmovanja Tomaž Bizjak je končno oceno strnil takole: “Po zaslugi cerkljanske ekipe Cirila Peternela in mojih 20 sodelavcev smo izpeljali odlično tekmo. Za vse so bile razmere enakovredne. Po dveh dobro organiziranih pokalih Ajdovščine smo odločeni, da FIS tekmo priredimo tudi prihodnje leto in privabimo še boljše tekmovalce.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano