Toja Černe jutri za bron

Na 15. evropskem prvenstvu v dvoranskem lokostrelstvu v Kopru so včeraj potekali izločilni boji v posamični konkurenci. V jutrišnji finale se je prebila Toja Černe. Ana Umer, edina primorska predstavnica na prvenstvu, je zasedla deveto mesto.

Mike Schloesser (v oranžnem) je v popoldanskih eliminacijah center zgrešil le trikrat, a vendarle ostal brez velikega finala. Foto: Aleš Rosa
Mike Schloesser (v oranžnem) je v popoldanskih eliminacijah center zgrešil le trikrat, a vendarle ostal brez velikega finala. Foto: Aleš Rosa

KOPER > Dopoldne so v Areni Bonifika potekale eliminacije z ukrivljenim lokom. Koprčanka Ana Umer, ki je v sredo v kvalifikacijah zasedla 21. mesto, se je v šestnajstini finala najprej pomerila s Tatiano Segino, 12. iz kvalifikacij. “Rusinja je trenutna evropska prvakinja v tarčnem lokostrelstvu in finalistka svetovnega pokala,” je o svoji nasprotnici povedala Umerjeva.

Z ukrivljenim lokom dvoboj poteka tako, da lokostrelki v eni seriji izstrelita po tri puščice. Tista, ki doseže boljši rezultat, dobi dve točki, zmaga pa tista, ki prva pride do šestih točk. Štetje je torej podobno kot pri tenisu.

Dvoboj med Umerjevo in Segino je bil zelo napet. Primorka je najprej povedla z 2:0, nato pa se ji je nasprotnica približala na 5:3. Na koncu je slavila Umerjeva s 6:4.

“Vedela sem, da je nasprotnica zelo dobra, tako kot tudi vse druge lokostrelke na tem prvenstvu. Konkurenca je res zelo močna. Šla sem na zmago, ampak nikoli ne veš,” je uspeh komentirala Umerjeva, ki pa je takoj zatem v osmini finala dobila zelo neugodno nasprotnico.

Gruzijka Khatuna Narimanidze, ki se je kasneje uvrstila v veliki finale in se bo v soboto potegovala za zlato medaljo, je zmagala gladko, s 6:0. Umerjeva je streljala solidno in v treh serijah dosegla 29, 28 in 27 od 30 možnih točk. Z rezultatom je bila zadovoljna, saj je lani imela težko leto; okrevala je namreč po operaciji rame. “To je moj nov začetek na vrhunskem nivoju,” je izjavila po osvojenem devetem mestu.

Pritiska domačega terena ni čutila. “Umirjena sem bila bolj, kot če bi tekmovala kje v tujini. To me je presenetilo, je pa res, da sem se prav zaradi domačega terena posebno pozornost namenila psihološkim pripravam.”

V sobotnem velikem finalu z ukrivljenim lokom bo poleg Gruzijke nastopila še Nemka Veronika Haidn Tschalova. Pri moških pa se bosta v tej disciplini za zlato medaljo pomerila Ukrajinec Heorhiy Ivanytsky in Italijan Massimiliano Mandia.

Zanimive so bile tudi popoldanske eliminacije s sestavljenim lokom. V ženski konkurenci so bile vse oči domačih navijačev uprte v slovensko favoritinjo za medaljo Tojo Černe, ki ni razočarala. Gladko se je prebila do četrtfinala, kjer se je pomerila z Italijanko Viviano Spano. V zelo izenačenem dvoboju je Černetova slavila za točko (145:144).

Veselje v slovenski reprezentanci je bilo veliko, a Černetovo je že čakala nova nasprotnica. Po izenačenem začetku je Rusinja Natalia Avdeeva povedla za dve točki. Černetova je zaostanek zmanjšala na točko, kar pa ni bilo dovolj za veliki finale. Rezultat 146:145 pomeni, da se bo Černetova jutri z Belgijko Sarah Prieels borila za bronasto medaljo, Avdeeva pa z Italijanko Anastasio Anastasio za zlato.

“Avdeeva je moja dobra prijateljica, ki me je doslej še vedno premagala,” je povedala Černetova. “Ne tekmujem proti nasprotnici; zame je pomembno, da naredim čim več dobrih strelov. Priznam pa, da bi bila razočarana, če se ne bi uvrstila v finale.”

Prava demonstracija natančnega streljanja so bili moški dvoboji s sestavljenim lokom. Med Slovenci se je najbolje - na deveto mesto -uvrstil Slavko Turšič. Napeta drama se je odvijala v polfinalu, kjer je iz boja za zlato medaljo izpadel nizozemski favorit Mike Schloesser, čeprav je v 45 strelih samo trikrat zadel devetico, vse ostale puščice pa so šle direktno v center, velik vsega kot kovanec za deset centov. V polfinalnem dvoboju je (skoraj) popolnega Nizozemca premagal novinec na sceni, mladinski evropski prvak Stephan Hansen z Danske, ki se bo za zlato medaljo pomeril z Norvežanom Njaalom Aamaasom.

Zvečer sta slovenske ljubitelje lokostrelstva razveselili še članska in mladinska moška reprezentanca s sestavljenim lokom, ki sta odlično prestali izločilne boje. Člani se bodo danes potegovali za bron, mladinci pa jutri za zlato.

ALJA TASI


Najbolj brano