Tine Kancler je zlat

Solkanski kajakaš Tine Kancler je ob slovesu od mladinske konkurence na velikih tekmovanjih vendarle dočakal trenutek sreče. V Nemčiji se je okitil z naslovom evropskega prvaka v slalomu na divjih vodah.

Tine Kancler je  novi evropski prvak med mladinci.  Foto: Nina Jelenc
Tine Kancler je novi evropski prvak med mladinci.  Foto: Nina Jelenc

HOHELIMBURG > Svojo nadarjenost oziroma potencial Tine Kancler kaže že nekaj let. Manjkala mu je le potrditev v obliki posamične medalje z velikih tekmovanj. Lani je že dišalo po zlatu na domači Soči. Na evropskem prvenstvu (EP) je v finalu postavil najhitrejši čas, a so mu sodniki naknadno dodelili 50 sekund kazenskega pribitka, ker naj bi izpustil vrata. Smola je sina serijskega zbiratelja medalj z velikih tekmovanj v spustu, Joška Kanclerja, spremljala tudi pred slabim mesecem dni na svetovnem prvenstvu v Bratislavi, kjer se mu je zalomilo v zaključnih vratih in je brez medalje spet pristal na nehvaležnem četrtem mestu. Za povrh se je tik pod zmagovalnim odrom znašel tudi v petek v ekipni tekmi kajakašev.

V soboto je imel zadnjo priložnost, da pred prehodom v kategorijo mlajših članov ozaljša svojo mladinsko pot z odličjem med posamezniki. Iz Nemčije se vrača kar z najžlahtnejšo medaljo. “Vso progo sem bil evforičen. Imel sem neko dodatno moč in sem samo veslal. Sploh po napaki na začetku. Ko sem mislil, da je vrhunski izid splaval po vodi, sem se uspel rešiti in vožnjo izpeljati brez dotika. Na cilju sicer še nisem vedel, kaj mi bo prinesla finalna vožnja. Na startu je bilo namreč še osem tekmovalcev. Vsak lahko odpelje vrhunsko, ali pa se mu zalomi. Ta medalja je še toliko bolj pomembna zaradi napak v preteklosti in dejstva, da mi je do odličja zmeraj zmanjkalo čisto malo,” je povedal Kancler. Po dveh letih imajo v KK Soške elektrarne tako spet evropskega prvaka med kajakaši. V Krakovu ga je osvojil Niko Testen, ki se mu na letošnjih izbirnih tekmah ni uspelo prebiti v zelo močno reprezentanco mlajših članov.

Že v petek so Vid Kuder Marušič, Martin Srabotnik in Žan Jakše tako kot na nedavnem svetovnem prvenstvu osvojili srebro. Svojo moč so kajakaši potrdili tudi na posamični tekmi. Vsi trije so se prebili v finale, kjer si je Jakše priveslal bron. Včeraj so na EP podelili še štiri posamične komplete medalj. Solkanski klub je imel zadnji dan prvenstva stare celine v ognju še tri čolne. Kanuistki Nina Bizjak in Alja Kozorog, ki sta se z Leo Novak v petek okitili z ekipnim srebrom v kategoriji do 23 let, sta na posamični tekmi ostali brez finala najboljše deseterice. Bizjakova je osvojila 16. mesto, Kozorogova pa se je uvrstila tik za klubski in reprezentančno kolegico.

Zato pa ni veliko manjkalo, da bi se z odličjem na zadnji tekmi EP okitil 15-letni Nejc Polenčič. Solkanski kanuist je med mladinci v finale napredoval z drugim časom. V sklepnem obračunu najboljše deseterice pa je osvojil peto mesto. Do brona, ki bi ga osvojil brez kazenskega dotika, mu je zmanjkala poldruga sekunda. Za uspešno odpravo KK Soške elektrarne, ki je za EP prispevala sedem od 17 reprezentantov, bodo v sredo zvečer pri Kajak centru v Solkanu pripravili sprejem. ASO


Najbolj brano