Tina se v Mariboru počuti kot rokerica

Dvakratna aktualna olimpijska in svetovna prvakinja Tina Maze je po prihodu s svetovnega prvenstva v ZDA dejala, da se v cilju snežnega stadiona pod Pohorjem zaradi več deset tisoč domačih navijačev počuti kot rokerica. Prve stopničke v svetovnem pokalu je dosegla prav v Mariboru, na letošnjo lisico konec tedna se pripravlja v Trbižu.

Dvakratna aktualna olimpijska in svetovna prvakinja Tina Maze je po prihodu s svetovnega prvenstva v ZDA dejala, da se v cilju snežnega stadiona pod Pohorjem zaradi več deset tisoč domačih navijačev počuti kot rokerica. Foto: Gepa Pictures/ Pool Picture Vail
Dvakratna aktualna olimpijska in svetovna prvakinja Tina Maze je po prihodu s svetovnega prvenstva v ZDA dejala, da se v cilju snežnega stadiona pod Pohorjem zaradi več deset tisoč domačih navijačev počuti kot rokerica. Foto: Gepa Pictures/ Pool Picture Vail

KRANJSKA GORA > "Želim si, da bi po tekmah in osvojenih kolajnah na SP v Beaver Creeku prišlo v Maribor 40.000 ali več gledalcev, ki bi navijali zame in za ostale slovenske reprezentantke ... Najlepši je prihod v cilj po uspehih, ko začutiš energijo navijačev. Počutim se kot rokovski zvezdniki, ko gledalci kričijo in navijajo. Gre za odnos, ki se ustvari z občinstvom ob zmagah na domačem terenu," je novinarski konferenci v Kranjski Gori, kamor je z ostalo reprezentanco prišla iz treninga, dejala Mazejeva.

Zelo si želi, da bi v enem vikendu dosegla zmagi v slalomu in veleslalomu, in to prav na Zlati lisici. "Tega dvojčka še nimam, ju še čakam. Zmagi v slalomu in veleslalomu zapored je eden izmed ciljev, ki jih še nisem izpolnila."

Tekma v Mariboru je zanjo vedno pomemben vrhunec sezone. "Dejstvo je, da je bil vrhunec sezone v Beaver Creeku, vendar to še ne pomeni, da si na Pohorju ne želim dobro tekmovati in doseči dobre izide. Vikend tehničnih disciplin na SP ni bil dober, višinska razlika me je zdelala in nisem naredila tega, kar sem si želela. Zato bom skušala slalomsko in veleslalomsko uvrstitev izboljšati v Mariboru. Progo tam zelo dobro poznam, mislim, da so pripravili dobro podlago. Moram pa priklicati dobre občutke s treningov in jih pretvoriti v dober tekmovalni nastop."

Olimpijska slalomska zmagovalka Američanka Mikaela Shiffrin je na SP pred nekaj dnevi ubranila svetovni naslov in nato dejala, da si izjemno želi zmagati v Mariboru. "Mikaela si želi zmagati na vsaki tekmi, kar je razumljivo. Tu bo malo bolj pravičen boj, kot v Beaver Creeku, ko sem imela za seboj zahteven teden v hitrih disciplinah. Tu bom bolj pri močeh. Tako se bom z njo in ostalimi lažje borila v bolj enakovrednem dvoboju."

Mazejeva je na pohorski strmini 26. januarja 2013 veleslalom končala na drugem mestu ter si zagotovila mali kristalni globus. V sezoni rekordov je dan kasneje zmagala v slalomu. "Ta mariborska zmaga je bila zame izjemna, tudi zaradi dvoboja z Lindsey Vonn, ko mi je dala v soboto udarec in me premagala za nekaj stotink. Imela sem kar odprta usta, četudi nisem zajokala, toda to me je zbodlo, tako mene kot navijače. Na slalomu naslednji dan je bila največja konkurentka Shiffrinova. Zadržala sem hladno glavo, kar je bilo zaradi navijačev ob progi izjemno zahtevno."

V tej sezoni se po letu premora ponovno bori za veliki kristalni globus. V dvoboju z Avstrijko Anno Fenniger ima na čelu skupnega seštevka svetovnega pokala 184 točk prednosti. "Ne računam in preračunavam, treba je smučati. Tekme so do marca in do tedaj je potrebno zdržati ritem. Ne moremo si privoščiti počitka ali napak. Šele na koncu sezone bodo padli računi. Vikenda v St. Moritzu in Cortini tik pred SP sta bili kar se točk tiče prazna. Moja prednost v svetovnem pokalu se je zmanjšala, a je še vedno velika. Če bom smučala kot znam, do konca sezone ne bi smela imeti težav. Bo mogoče malo bolj zanimivo, zame pa škoda, da omenjeni prizorišči nista bili bolj uspešni."

Mazejeva se je še v soboto borila za čim boljšo slalomsko uvrstitev na SP. "Čas za počitek je že bil, a zato ker smo iz 3000 m nadmorske višine prišli bistveno nižje. Lažje se diha, sneg ni tako agresiven, kot v ZDA. Ne čutim utrujenosti. Konkurenca vleče naprej. Če se oziraš nazaj in nisi sto odstotno pripravljen, te drugi dan konkurenca poje. Sedaj je še malo težje, kot je, če si mlajši. Gristi je treba vsak dan. Kar si naredil v preteklosti je pozabljeno in je treba iti naprej. Ni se lahko zbrati tudi, ko spremeniš okolje in časovni pas, kot tokrat po SP. Določene reakcije so počasnejše zaradi časovne razlike, toda v treh ali štirih dnevih se na to privadiš."

Program tekmovanj iz tedna v teden pušča posledice, obenem pa je v nekaterih disciplinah tudi velik premor. "Program je tak, kot je. Lahko vedno najdeš stvari, ki ti niso pisane na kožo, je pa vse to nujno sprejeti tako, kot je. Veleslaloma, razen na SP, od Kühtaia ni bilo več kot mesec dni, kar je zelo dolga doba. Sedaj smo prišli iz višinskih priprav, kot pravim prihodu iz SP, in ne bi smela imeti težav, da zdržim ritem do konca zime. Na določene trenutke se želim ustaviti in pogledati, kaj sem že naredila. Toda sem v položaju, ki je krut, ko se ne morem veseliti, sprostiti, ali slikati z vsemi, pa četudi bi to rada. To boli, a poznam ritme v dolgi zimi in vem, kaj je potrebno za vrhunske dosežke. S tem se soočam vsak dan, tudi z dejstvom, da ne morem biti na voljo vsem."

"Obožujem poletje, vzela si bom malo časa po sezoni, da se pulz umiri. Vedno doslej sem se umirjeno odločala, kaj in kako naprej. Julij je vedno zelo poseben in tedaj je najbolj vroče," je o morebitnem koncu kariere dejala Mazejeva.

STA


Najbolj brano