Tina Trstenjak, Peter Prevc in hokejisti športniki leta 2016

Najboljša športnika Slovenije v letu 2016 sta zlata judoistka Tina Trstenjak in četrtič zaporedoma smučarski skakalec Peter Prevc, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je hokejska reprezentanca Slovenije. Trstenjakova je nagrado prejela prvič, Prevc četrtič, hokejska reprezentanca pa petič.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Tina Trstenjak je na olimpijske igre v Riu de Janeiru prišla kot svetovna in evropska prvakinja ter z zlatom upravičila vlogo favoritinje. S tem je prehitela svojo judoistično kolegico in prav tako dobitnico olimpijskega odličja Anamari Velenšek (181 točk), katere bron je bil zaradi poškodbe kolena vreden zlata, tretja je bila Janja Garnbret (109), druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini športnega plezanja. Osvojila je skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti ter na prireditvi Športnik leta kot tretja po vrsti prejela nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta.

Tako kot med športnicami je tudi med športniki trojica presegla 100 točk, največ pa jih je po sezoni rekordov prejel Peter Prevc (266), zmagovalec novoletne turneje, svetovnega prvenstva v poletih ter skupni zmagovalec svetovnega pokala ter zmagovalec seštevka v poletih.

Drugi je bil jadralec Vasilij Žbogar, ki je decembra lani na Novi Zelandiji z bronasto kolajno v razredu finn osvojil svoje prvo odličje na svetovnih prvenstvih, v Riu de Janeiru pa je 41-letni jadralec s srebrom osvojil še tretje olimpijsko odličje v karieri in se zapisal med najuspešnejše jadralce vseh časov.

S štirimi točkami zaostanka je sledil motokrosist Tim Gajser (120), prvi motokrosist z zaporednima naslovoma svetovnega prvaka v MX2 in MXGP ter prvi najstnik, ki si je pokoril elito.

Ekipa leta je postala hokejska reprezentanca Slovenije (61 glasov) z drugo zaporedno uvrstitvijo na zimske olimpijske igre. Risi bodo v olimpijskem Pyeongchangu branili visoko sedmo mesto iz nepozabnega Sočija, v predtekmovanju pa se bodo tako kot na igrah ob Črnem morju pomerili z Rusijo, Združenimi državami Amerike in Slovaško.

DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta, ki poteka nepretrgano od leta 1968.

Priznanja najboljšim so ob petindvajsetletnici samostojne slovenske države izročili vrhunski športniki iz tega obdobja; Iztok Čop, Brigita Bukovec, Primož Peterka, Urška Žolnir, Dušan Hauptman in Rajmond Debevec.

Vrstni red glasovanja

Glasovalo je 119 članov DŠNS:

> Športnik leta:

1. Peter Prevc (smučarski skoki) 266

2. Vasilij Žbogar (jadranje) 124

3. Tim Gajser (motokros) 120

4. Peter Kauzer (kajak kanu) 90

5. Jan Oblak (nogomet) 86

6. Uroš Zorman (rokomet) 9

7. Primož Roglič (kolesarstvo) 6, Tine Urnaut (odbojka) 6

9. Uroš Ban (padalstvo) 4

10. Sašo Bertoncelj (gimnastika) 2

11. Josip Iličić (nogomet) 1

> Športnica leta:

1. Tina Trstenjak (judo) 346

2. Anamari Velenšek (judo) 181

3. Janja Garnbret (športni plezanje) 109

4. Maja Vtič (smučarski skoki) 42

5. Tjaša Oder (plavanje) 12

6. Mina Markovič (športno plezanje) 10

7. Urša Kragelj (kajak kanu) 5

8. Maja Sajovic (padalstvo) 3, Špela Ponomarenko Janić (kajak kanu) 3

10. Ana Drev (alpsko smučanje) 2

11. Tina Šutej (atletika) 1

> Ekipa leta:

1. hokejska reprezentanca Slovenije 61

2. rokometna reprezentanca Slovenije 49

3. kajakaška reprezentanca Slovenije 5

4. padalska reprezentanca Slovenije 2

5. NK Olimpija Ljubljana 1, moška odbojkarska reprezentanca Slovenije 1

STA


Najbolj brano