Tina Mrak in Veronika Macarol evropski prvakinji

Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat) sta na prvenstvu v jadranju, ki se končalo v danskem Arhusu, postali evropski prvakinji v razredu 470. Zmagovalki odprtega EP sta Novozelandki Jo Alleh in Polly Powrie (19 točk), drugi sta bili Mrakova in Macarolova (45), tretji pa Američanki Anne Haeger in Briana Provancha (49).

Tina Mrak (desno) in Veronika Macarol
Tina Mrak (desno) in Veronika Macarol 

ARHUS > V regati za medalje sta Slovenki končali na tretjem mestu, pred njima sta v cilj prijadrali Anne Haeger in Briana Provancha ter Jo Alleh in Polly Powrie.

Evropski podprvakinji sta postali Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance (51), ki sta bili skupno četrti, na tretjem mestu v evropski razvrstitvi pa sta bili Britanki Sophie Weguelin in Elidith McIntyre (57), skupno peti.

Med jadralci sta skupno slavila Američana Stuart McNay in David Hughes, druga sta bila Nemca Ferdinand Gerz in Oliver Szymanski, ki sta s tem osvojila evropski naslov.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta osvojili drugo medaljo na evropskih prvenstvih; lani sta bili v Atenah tretji.

Čakali so na veter

V petek so jadralci in jadralke zaradi brezvetrja ostali na kopnem, z vetrom pa je slabo kazalo tudi danes, ko je bila na sporedu regata za odličja. Po napetem čakanju pa je veter le napolnil regatno polje. Tina Mrak in Veronika Macarol sta z odličnim jadranjem v finalni regati lanskemu evropskemu bronu dodali še naslov evropskih prvakinj.

“Zjutraj je bilo stresno čakanje, saj že včeraj zaradi brezvetrja nismo jadrali. Ko so nas vendarle poslali na morje, sva vedeli, da bova morali dobro jadrati, ker sva imeli možnost za zlato. Ko smo startali, je bilo vse lažje. Ves teden je bil zelo zahteven zaradi spremenljivih vremenskih razmer. Prve tri dni je veter pihal z obale ter je zelo spreminjal smer in jakost. Zadnje tri dni pa se je veter obrnil in pihal z morja. Razmere so bile drugačne, zahtevne, vendar sva se vedno dobro znašli in bili v ospredju,” je dejala krmarka Tina Mrak.

Regato za odličja sta začeli s skupnega tretjega mesta ter z drugega v evropski konkurenci. Pred njima sta bili Jo Aleh in Polly Powrie ter Camille Lecointre in Helene Defrance, ki sta imeli enako število točk (39) kot Slovenki. V primeru brezvetrja bi jadralci ostali na kopnem, kar bi pomenilo, da bi se morali Mrakova in Macarolova zadovoljiti z evropskim srebrom, ker sta imeli Francozinji več višjih uvrstitev.

Regato za medalje sklenili na tretjem mestu

Slovenki sta dobro startali in na prvi privetrni boji obrnili kot četrti, potem pa v nadaljevanju še nekoliko napredovali in regato za medalje sklenili na tretjem mestu, kar je bilo v skupnem seštevku dovolj za prevzem vodstva v evropski konkurenci.

“Lani sva na EP tudi dobro jadrali. Letos pa sva pred odhodom na EP zelo dobro pripravljali s trenerjem Tomažem Čopijem in eno italijansko posadko. Že pred odhodom na Dansko sva se čutili zelo močni. Treningi doma so se obrestovali. Imava zelo dobro opremo, jadrnica je super. Imava še nekaj rezerv v tehniki in taktiki, te pomanjkljivosti pa bova skušali na naslednjih treningih odpraviti. Avgusta greva v Rio de Janeiro, kjer bo predolimpijska regata. Spoznavali bova razmere in okolico olimpijskega tekmovališča. Oktobra bova odpotovali v Izrael, kjer bo svetovno prvenstvo in to bo nova zelo pomembna regata, na kateri bova skušali izboljšati lanski nastop v Santanderju,” je dodala Mrakova, ki je z Macarolovo lani v Španiji na SP osvojila peto mesto.

“Zelo sva zadovoljni, zlata medalja je velik uspeh, ves teden sva dobro jadrali in zelo sva si želeli na vodo tudi danes. Dobro sva startali, več pritiska je bilo na desni strani, zato sva startali pri regatni barki in dobro držali nasprotnice. Prvo bojo sva obrnili kot četrti, potem pa še napredovali in končali regato na tretjem mestu ter bili skupno prvi Evropejki,” pa je povzela flokistka Veronika Macarol.

Zlato je bilo le vprašanje časa

Zadovoljen je bil tudi nekdanji vrhunski jadralec Tomaž Čopi, zdaj trener posadke Mrak-Macarol: “Dekleti trdo delata že kar nekaj časa in ves čas sem verjel, da s časom in delom pridejo tudi rezultati. Jadralni razred 470 dobro poznamo, vemo, kaj se dogaja, vemo, kaj moramo in česa ne smemo. Po lanskem evropskem prvenstvu je bilo samo vprašanje časa, kdaj bosta Tina in Veronika prebili led in zdaj sta ga. To je bil eden težjih tednov za vse in tisti, ki je imel dovolj volje, moči in motivacije, je tudi zmogel in kronal jadranje z vrhunskim rezultatom. Ni bilo enostavno, imeli smo težke razmere, še posebej v boju z Američankama, ki nista ravno prijateljici in tudi prav je tako. Mislim, da nam je diskvalifikacija v sedmi regati samo pomagala pri tem končnem uspehu.”

STA


Najbolj brano