Tina Mrak in Veronika Macarol bronasti na EP

Primorski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta osvojili bronasto medaljo na odprtem evropskem prvenstvu v razredu 470, ki se je končalo v Atenah.

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronik Macarol sta osvojili bronasto medaljo odprtem na evropskem prvenstvu v razredu 470
Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronik Macarol sta osvojili bronasto medaljo odprtem na evropskem prvenstvu v razredu 470 

ATENE > Evropski prvakinji sta postali Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar, podprvakinji pa Britanki Hannah Mills in Saskia Clark. Slovenki sta bili v svetovni konkurenci sicer peti.

Tina Mrak je osvojila že svoje drugo odličje na EP. Leta 2012 je bila skupaj s Tejo Černe v razredu 470 druga. Eva Peternelj in Valentina Baruca, drugi slovenski tekmovalki v Atenah, sta prvenstvo končali na 46. mestu.

V grški prestolnici sta bili sta bili Tina Mrak in Veronika Macarol po prvem dnevu na 12. mestu, nato sta bili 13. ter 11. po tretjem dnevu. Četrti dan sta osvojili četrto in peto mesto ter v skupni razvrstitvi napredovali na sedmo, v evropski pa sta bili že četrti. Predzadnji dan EP sta spet jadrali odlično ter z dvema tretjima mestoma napredovali na skupno peto in na tretje med evropskimi jadralkami.

Najbližji evropski zasledovalki sta bili Britanki Sophie Weguelin in Eilidh Mcintyre, ki pa sta za Slovenkama zaostajali za 15 točk, kar v regati za odličja zaradi dvojnega točkovanja pomeni težko ulovljivih osem mest. Slovenki sta bili v današnjem plovu za medalje najboljše deseterice sicer šele deveti, predzadnji, vendar sta bili Britanki le mesto pred njima in to je pomenilo, da sta se lahko tekmovalki Pirata iz Portoroža veselili odličja.

“Medalja je medalja. Sta si jo zaslužili, čeprav začetek tekmovanja ni bil obetaven. Vesel sem, da sta dekleti poslušali napotke in spremenili pristop, pomagala pa je tudi majhna korekcija na jadrnici. Začeli sta bolje jadrati in prišli do brona. Danes sta spet jadrali nekoliko po svoje, vendar to sedaj ni pomembno, pomembno je, da sta prišli do brona,” je dejal Tomaž Čopi, nekdanji izjemni jadralec in trener Mrakove in Macarolove.

Od 8. do 21. septembra bo v španskem Santanderju svetovno prvenstvo, kjer bodo na voljo prve kvote za olimpijske igre v Riu de Janerju leta 2016. V ženskem razredu 470 bo na voljo deset mest za deset najbolje uvrščenih držav. “Do OI v Riu je še daleč. Prve norme za države se bodo podeljevale na SP v Santanderju. Osebno sem vesel, kako sta nastopili na tem EP. Mrakova ima sicer že eno medaljo, vendar tedaj konkurenca ni bila niti približno taka, kot je zdaj. Upam, da jima ta uspeh ne bo stopil v glavo in bosta nadaljevale s sedanjim delom. Pomembno je tudi, da sta videli, da lahko v močni konkurenci, bilo je kar deset zelo močnih posadk, te tudi premagajo,” je ocenil Čopi.

Lara Vadlau in Jolanta Ogar sta naslov tudi teoretično osvojili že v ponedeljek pred regato za odličja, pred Slovenkama pa so bile še Hannah Mills in Saskia Clark, Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie ter Američanki Anne Haeger in Briana Provancha. Med jadralci sta bila najboljša Avstralca Mathew Belcher in Will Ryan, drugouvrščena Britanca Luke Patienc in Eliot Willis pa sta osvojila evropsko zlato.

STA


Najbolj brano