Viktor za 70. zmago

Tina Maze se je vrnila v svojem, kajpak zmagovalnem slogu. Depresivno finsko vreme nanjo ni vplivalo, saj je po dolgem času vodila že po prvem teku in število slovenskih zmag zaokrožila na 70, od katerih je 24 njenih. Moški slalom je pripadel Norvežanu Henriku Kristoffersnu, Slovenca sta ostala brez točk.

Tina Maze se je na severu Evrope veselila prve zmage v novi sezoni Foto: Mark Leffingwell
Tina Maze se je na severu Evrope veselila prve zmage v novi sezoni Foto: Mark Leffingwell

LEVI > V drugi tekmi nove tekmovalne sezone je bilo po slabem veleslalomskem uvodu vprašanje, kako bo na to reagirala Tina Maze, povsem na mestu. Veliko je bilo ugibanj in napovedi, da slovenska šampionka nima več pravega tekmovalnega motiva. A vse to je demantirala z zmago na sobotnem slalomu, ki ga je odpeljala brez večjih napak. Edina slovenska predstavnica na tekmi je drugouvrščeno Švedinjo Frido Hansdotter premagala za 34 stotink sekunde, tretja je bila Avstrijka Kathrin Zettel.

“Zelo sem vesela, da sem končno ponovno vodila po prvi vožnji in da sem vodstvo nato na drugi progi tudi ubranila. Dovolj časa sem imela za pripravo na ta slalom. Proga je bila izvrstna, dala sem vse od sebe in vesela sem zmage," je povedala Mazejeva in dodala: “Po prejšnji katastrofalni slalomski sezoni upam, da bom zdržala boj s slalomskimi specialistkami tudi v prihodnje. To je lep občutek.”

Izidi tekem v Leviju, slalom, ženske: 1. T. Maze (Slo) 1:55,15, 2. F. Hansdotter (Šve) +0,3, 3. K. Zettel (Avt) +0,52, 4. M. Pietilae-Holmner (Šve) +0,59, 5. Nina Löseth (Nor) +1,17; moški - 1. H. Kristoffersen (Nor) 1:50,39, 2. M. Hirscher (Avt) +0,12, 3. F. Neureuther (Nem) +1,31, 4. S.F. Solevaag (Nor) +1,32, 5. P. Thaler (Ita) +1,48 ...

Pred zmagovalni oder so ji po podelitvi priznanj pripeljali severnega jelena. Krstila ga je za Viktorja. "Poigravala sem se z Vistorjem, tudi Olimpus bi mi bil všeč, toda odločila sem se za prvo ime ... Velikokrat sem bila že prva po prvi vožnji slaloma, pa tega potem nisem zadržala. Zato je bilo še posebej težko. Treba je ohraniti hladno glavo, ker te na slalomu drugače hitro kaj doleti,” so se ji misli hitro vrnile k slalomu, ki je potekal na ne preveč strmi progi.

Z novim uspehom na Finskem se je Mazejeva pred potjo na ameriško turnejo zavihtela na tretje mesto skupnega seštevka. Pred njo sta le Američanka Mikaela Shiffrin (124 točk), lani prevladujoča slalomistka, v soboto šele enajsta, in Kathrin Zettel (110), za katero Mazejeva zaostaja le točko.

Zettlova je bila po prvi vožnji peta, z najboljšim časom druge proge pa je napredovala na tretje mesto. Hansdotterjeva je ubranila drugo mesto.

Prvi moški slalom je ponudil dvoboj za zmago lani treh najboljših tekmovalcev v tej disciplini in nakazal, da tudi letos ne bo dosti drugače. Le da se je na najvišjo stopničko zavihtel 20-letni Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je lani v seštevku slaloma zaostal za tekmecema. Drugi je bil vodilni po prvi vožnji Avstrijec Marcel Hirscher, branilec velikega kristalnega globusa (osvojil ga je trikrat zapored), ki je zaostal 12 stotink, tretji pa Nemec Felix Neureuther. Slovenska predstavnika se nista uvrstila v finale. Miha Kürner je bil 35. in je finale zgrešil za 13 stotink, Matic Skube pa je končal na 44. mestu. Žan Kranjec ostaja edini slovenski smučar v tej zimi s točkami, ki jih je dobil na uvodni tekmi v Söldnu.

Hirscher je vodil po prvi vožnji, vendar je imel pred Kristoffersenom le šest stotink prednosti. Tretji je bil presenetljivo njegov rojak Sebastian-Foss Solevaag, ki pa v drugo ni zdržal. V finalu je z osmega mesta napadel Neureuther in je nato tridesetič stopil na zmagovalni oder. Velja omeniti še dosežek kariera Rusa Aleksandra Horošilova, ki je z osmim mestom izenačil svoji izid kariere.

RM


Najbolj brano