Fenningerjeva do drugega zlata, Mazejeva peta

Tina Maze je na veleslalomu na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku zasedla peto mesto in na četrti tekmi na prvenstvu prvič ni osvojila odličja. Za svetovno prvakinjo Avstrijko Anno Fenninger je zaostala 1,74 sekunde. Medalji sta si prismučali še Nemka Viktoria Rebensburg (+1,40) in Švedinja Jessica Lindell-Vikarby (+1,49).

Tina Maze Foto: STA
Tina Maze Foto: STA

BEAVER CREEK > Pred Tino Maze je bila še Tina Weirather iz Liechtensteina (+ 1,55). Tina Maze je prvič po šestih letih ostala brez veleslalomskega odličja na velikih tekmovanjih, v tej seriji pa je bila svetovna prvakinja in lani tudi olimpijska zmagovalka. Na tem SP je že dvakrat zmagala in bila enkrat druga, prav tak izkupiček pa ima tudi Anna Fenninger, branilka velikega kristalnega globusa. Mazejeva, prepričljivo vodilna v tej sezoni svetovnega pokala, bi jo lahko na lestvici odličij prehitela, če bi se v soboto na zadnji ženski tekmi SP ponovno povzpela na zmagovalni oder.

Že po prvi vožnji je prepričljivo vodila Fenningerjeva, ki je kljub napaki v drugi vožnji ohranila večji del naskoka in slavila s skoraj sekundo in pol prednosti. Druga je bila presenetljivo Viktoria Rebensburg, šele 11. po polovici tekme, tretja pa Jessica Lindell- Vikarby.

Mazejeva je imela na prvi progi, ki jo je postavil njen trener Valerio Ghirardi, četrto izhodišče in 1,10 sekunde zaostanka za vodilno. V drugi vožnji je bila Mazejeva, ko je končala svoj nastop, že na tretjem mestu, do konca tekme pa izgubila še dve mesti. S tem je končala lov na vseh pet posamičnih medalj, kar je na enem SP doslej uspelo le Norvežanu Lasseju Kjusu.

“Vedela sem, da bom imela zelo težko delo, da ta dosežek ponovim. Ko sem prišla sem, nisem imela v načrtu pet medalj. Vedela sem sicer, da sem lahko v vrhu v vseh disciplinah. Moja največja cilja sta bila smuk in slalom. Šele ko so me videli smučati in osvajati odličja prvi teden prvenstva, se je začelo veliko govoriti o tem rekordu. Želim si, da bi bila uspešna tudi v soboto v slalomu,” je dejala Mazejeva. Iz boja za zlato odličje je praktično izpadla že v prvem nastopu, ko je, kot je dejala, slabo ocenila progo. Za tretjim mestom je na koncu zaostala za 25 stotink sekunde.

Fenningerjeva je zanesljivo slavila, čeprav je na drugi progi napravila napako in se z zadnjimi močmi rešila pred padcem. “To je zame čudovit dan, saj sem si resnično želela, da bi dobila to tekmo. Zelo pomembno je bilo ohranjati hitrost, pri tem pa sem naredila napako in tedaj sem pomislila, da bom zletela s proge. Z borbenostjo sem se nekako rešila in ko sem prišla v cilj, nisem mogla verjeti, da je zlato moje,” se je veselila Fenningerjeva.

Rebensburgova, olimpijska veleslalomska prvakinja leta 2010 v Vancouvru, je s skoraj popolnim drugim nastopom, kot je dejala, prišla do srebra, Lindell-Vikarbyjeva pa je osvojila prvo medaljo na velikih tekmovanjih; v svetovnem pokalu je v Beaver Creeku dobila veleslalom leta 2013.

Katarina Lavtar je bila po prvem nastopu 21., Ana Drev 22., Ilka Štuhec pa 28. (+2,69), mesto in dve stotinki za domačinko Lindsey Vonn. Mesto in 14 stotink za Štuhčevo je prvi nastop končala druga Američanka Julia Mancuso, tako da je bila najvišje uvrščena tekmovalka ZDA Mikaela Shiffrin na 13. mestu.

Shiffrinova, ki je doma iz Vaila, je z boljšo drugo vožnjo osvojila osmo mesto. V finalu je Štuhčeva prehitela Mancusovo, Vonnova pa je krepko napredovala. Za njo sta zaostali tudi Lavtarjeva in Drevova. Vonnova, v veleslalomu ni nastopila že več kot dve leti, je zasedla 14. mesto. Domače SP je končala razočarana zgolj z bronom iz superveleslaloma.

STA


Najbolj brano