Tina Maze četrta, Massi zadovoljen

Avstrijka Eva-Maria Brem je zmagala v veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v ameriškem Aspnu (2:05,97). Druga je bila njena rojakinja Kathrin Zettel (+0,59), tretja Italijanka Federica Brignone (+1,36), četrta pa Črnjanka Tina Maze (+1,41). Druga slovenska finalistka Ana Drev je bila 14. (+2,61).

  Tina Maze je bila četrta v veleslalomu v Aspnu. Foto: STA
Tina Maze je bila četrta v veleslalomu v Aspnu. Foto: STA

ASPEN > Ilka Štuhec je tekmo končala po prvi vožnji na 47. mestu, četrta Slovenka Katarina Lavtar pa je odstopila.

Eva-Maria Brem je prepričljivo vodila že po prvi vožnji, Federica Brignone je na drugem mestu zaostajala že več kot sekundo (+1,14), tretja je bila Kathrin Zettl (+1,33), Tina Maze pa četrta (+1,65).

Michaela Kirchgasser, peta na prvi progi, je v finalu vodila pred nastopom Mazejeve, ki je Avstrijko pri prvem merjenju prehitela za osem stotink, na cilju za 18, pri drugem pa je bila dve stotinki počasnejša. Kathrin Zettel je nato Mazejevo ugnala za 82 stotink, Brignonejeva pa kljub velikim napakam med vmesnima časoma za pet stotink. Šestindvajsetletna Eva-Maria Brem je na koncu zdržala pritisk in se je veselila svoje prve zmage v pokalu; ima še eno drugo in dve tretji mesti.

Zadovoljna je lahko tekmo zapuščala tudi Mazejeva. Po ledeniškem oktobrskem uvodu sezone v Söldnu, ko je bila razočarana z 22. mestom, je že na naslednji tekmi v Leviju na Finskem zmagala v slalomu in dobro formo potrdila tudi v veleslalomu v Aspnu. Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijka Anna Fenninger, ki sta si delili prvo mesto v Söldnu, sta bili tokrat med seboj oddaljeni za šest mest. Američanka je bila šesta (+1,71), Avstrijka pa je delila 12. mesto (+2,61) in bila tik pred Drevovo.

Massi: Rezultat je dober

“Rezultat je dober. Glede na nastop na tako težki progi, kot je bila danes, in po slabem uvodnem izidu, je današnja uvrstitev zelo dobra. Tina je bila pred prvo vožnjo zelo živčna, saj je proga taka, da te vrže ven, kadar hoče. Ko kontroliraš, si takoj zadaj, ko preveč tvegaš, pa si izven proge. Znova se smuča, kot je treba, ponovno je zraven najboljših. Le malenkost ji je zmanjkalo za tretje mesto. Kot sem dejal že v Söldnu, Mazejeva je v dobri formi tudi v veleslalomu, je dobro trenirala in ni razloga, da ne bi bilo dobrih izidov,” je ocenil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Ana Drev, na uvodni tekmi zaradi bolezni ni nastopila, je po prvem nastopu delila 28. mesto (+3,38). Nato je z najboljšim časom druge vožnje krepko napredovala za četrti izid kariere. Po težavah z zdravjem in poškodbah, ki so jo spremljale v zadnjih sezonah, se je približala deseterici, v kateri je bila doslej v pokalu le dvakrat, decembra leta 2012 je bila v Courchevelu deseta, osma pa novembra 2007 v kanadski Panorami.

V skupnem seštevku pokala vodi Zettlova (190) pred Shiffrinovo (164), Bremovo (160) in četrtouvrščeno Mazejevo (159).

Dopinška kontrola namesto treninga slaloma

Mazejeva in Lavtarjeva bosta branili slovenske barve na nedeljskem slalomu v Aspnu. Tina Maze žal po tekmi ni mogla vaditi slaloma. “Prve štiri tekmovalke so bile poklicane na dopinško kontrolo. Vprašal sem, če gre lahko na trening slaloma, seveda pod nadzorstvom zdravnika, kot predvideva pravilnik. Potem bi šla na dopinško kontrolo, ker ima eno uro časa. To je priznal tudi Atle Skaardal, vodja tekmovanj v ženskem svetovnem pokalu. To je bila napačna organizacija ameriške protidopinške agencije in je povzročila nekaj nervoze. Na sestanku vodij ekip bom povedal svoje, gotovo ne bom tiho, ker smo bili prikrajšani,” je končal Massi.

STA


Najbolj brano