Tina Maze: Zadnje tedne spoznavam, da brez športa ne gre

Tina Maze, ki je v začetku meseca z izjavo za javnost sporočila odločitev o enoletni zamrznitvi tekmovalnega statusa, se po tem o tej temi ni več oglašala.

Tina Maze in Andrea Massi  Foto: STA
Tina Maze in Andrea Massi  Foto: STA

LJUBLJANA > Medijski molk je prekinila po Večeru šampionov v Unionski dvorani, na katerem ji je Smučarska zveza Slovenije podelila kipec Bloškega smučarja za najboljšo slovensko alpsko smučarko.

Težko je reči: konec je

“Sama pri sebi sem vedela, kakšno idejo imam. O tem sem sicer govorila že pred lansko sezono, pa so me takrat vsi jemali malce z rezervo, kaj bom in kako bom. Dejansko pa je ta ideja v meni rasla že kar nekaj časa, ker sem se zavedala, da bo zelo težko reči: konec je. Tega v tem trenutku enostavno nisem bila sposobna narediti. A je to plus ali minus? Poskušam biti poštena do sebe, do vas. Določene stvari morajo dozoreti, da se lahko reče dovolj je bilo ali pa še bi,” je predstavnikom medijev povedala Tina Maze, za katero je še ena izjemna in bleščeča sezone z velikimi uspehi na svetovnem prvenstvu, v svetovnem pokalu pa se je do zadnje tekme borila za veliki kristalni globus, ta je za le 22 točk na koncu pristal v rokah avstrijske tekmice Anne Fenninger.

“Mislim, da je to leto pravšnje, da se v bistvu malo spogledujem s tem, kako bi bilo brez športa. Brez športa sicer absolutno ne gre. To spoznavam zadnje tedne, ko sem malo dala na stran treninge in se je moje telo začelo kar hitro oglašati in si želi treningov, če ne, me bolijo sklepi. Ne glede na to, da sem zdrava ali ne, se telo oglaša, saj je bilo navajeno določenih ritualov, gibanja, študij pa ni v prid temu. Želela sem biti poštena, ne zavlačevati stvari, rada povem tako, kot je v tem trenutku. Kako bo čez dva, tri mesece, pa bom povedala takrat,” je dejala Tina Maze, ki pričakuje, da bo v enem letu vsekakor dozorela odločitev o nadaljevanju uspešne tekmovalne poti v alpskem smučanju.

Vadba tudi med premorom

Kljub premoru so jo po koncu sezone ob dokončevanju študija na mariborski pedagoški fakulteti čakale še številne obveznosti, tudi do sponzorjev in podpornikov: “Včerajšnji dan je bil vsekakor zelo naporen, vendar pa niso vsi dnevi taki, imam toliko kondicije, da to zdržim. Študiju se tudi ne posvečam vsak dan od jutra do večera, med preostalimi obveznostmi so tudi obveznosti do sponzorjev, ki so nam stali in nam še stojijo ob strani ter si želijo sodelovati še naprej. Vidijo v tem interes in dobre zgodbe, kar se mi zdi zelo v redu. Skušam dati kar lahko, tisti, ki hočejo vzeti, vzamejo, tisti, ki se hočejo kaj naučiti, se bodo naučili.”

Med premorom seveda ne bo mirovala, ampak jo čaka natančen program vadbe, ki ga je pripravil njen življenjski sopotnik, kondicijski trener in vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi: “Odvisno od mene in Andree, kako si bomo organizirali dneve. Absolutno se moram začeti gibati, narediti vsaj kakšen trening na dan. Sem tak tip, da rad teče, na tek pa moraš iti pripravljen. V minuli sezoni so moja kolena dala določene vibracije skozi in so bila malo utrujena in tek ni bila dobra izbira športne aktivnosti, so pa druge, vsekakor moram vzdrževati svojo kondicijo.”

Čustva utrujajo

Tina Maze še ni v celoti predelala še ene zelo uspešne sezone, ki je bila na koncu zelo stresna: “Se mi zdi, da med sezono dejansko tlačiš čustva, ko bi jih mogoče rad vrgel ven. Kdaj, ko pridem v cilj, bi se najraje zjokala, pa se ne morem, ker to pa ne paše nikamor ali pa si tega ne dovolim. Čustva te utrudijo, ko si v tem ritmu, se malo distanciraš od tega, ampak to se nekje nabira ... Ob tem, ko sem povedala, da bom prekinila za eno leto kariero, mi je bilo najhuje gledati vse te prispevke, videe, vse, kar ste lepega napisali in pokazali in na podlagi tega, kam vse je šla novica, sem se zavedala, kako ogromna je ta stvar.”

Na vprašanje, ali se nam črno piše brez smučarke iz Črne, pa je odgovorila: “Ne, je dobra fraza, zanimiva za prebrati, vendar pa gre za zelo negativne misli, ki jim nasprotujem, sem rajši pozitivna. Skozi šport sem spoznala, da negativnost ne prinaša uspehov, sem se morala nekajkrat kar dobro prisiliti, da sem videla stvari, ki so se kazale negativne, pozitivno. Mogoče pa je to nov izziv za vse ljudi v Sloveniji. Čutim, da je precej tega prisotnega in se niti ne zavedamo, kako lahko ene negativne informacije vplivajo na družbo.”

V smučanju bi se morali zgledovati po tenisu

Tine Maze dogajanje v avstrijskem taboru z njihovo šampionko Anno Fenninger in tamkajšnjo zvezo ne preseneča. “To je posledica organizacije športa, govorim o alpskem smučanju. Privatne ekipe se dogajajo že zelo dolgo, šport pa funkcionira z zvezami. Tu se dogajajo kratki stiki, ki so se dogajali in se bodo dogajali. Kako to stvar rešiti? Mogoče bi bila najboljša rešitev, da bi se začeli zgledovati po profesionalnem tenisu. Marsikaj bi se dalo boljše organizirati. Ko so tekmovalci vsi enaki in na enaki ravni je vse okej, se da naučiti, se da delati, do takrat, ko eden ne začne izstopati. Kar je sicer prav da izstopa, saj v športu ne moremo biti vsi enaki, tistemu, ki izstopa, bi morali ponuditi vso podporo, če je dober,” je še dejala Tina Maze, ki s svojimi odgovori ni potešila velike navijaške in novinarske radovednosti o tem, ali bo čas tekmovalnega premora tudi čas za ustvarjanja družine in materinstvo.

STA


Najbolj brano