Tina Maze odstopila, zmaga Shiffrinovi

Dvakratna aktualna olimpijska in svetovna prvakinja Tina Maze je odstopila v finalu slaloma na 51. Zlati lisici v Mariboru in po odstopu na sobotnem veleslalomu drugič zapored ostala brez uvrstitve.

 Foto: STA
Foto: STA

MARIBOR > Na tekmi za svetovni pokal je prepričljivo zmagala olimpijska in svetovna prvakinja v slalomu Američanka Mikaela Shiffrin.

Druga je bila Slovakinja Veronika Velez Zuzulova (+1,03), tretja pa Čehinja Šarka Strahova (+1,05).

V finale se ni uvrstila nobena izmed preostalih petih Slovenk. Ana Bucik je končala na 41. mestu, Eli Plut na 45., Saša Brezovšek na 49., Katarina Lavtar in Tina Robnik pa sta odstopili. Dan prej je bila po odstopu Mazejeve na prvi progi Ana Drev edina slovenska finalistka, vendar drugega veleslaloma ni končala. Na dvodnevnem domačem tekmovanju tako Slovenke niso osvojile nobene točke za svetovni pokal.

“Nastopila sem nekoliko previdneje po sobotnem veleslalomskem odstopu. Nisem vas želela ponovno razočarati in hvala, da ste se znova zbrali v tako velikem številu,” je gledalcem po prvi vožnji sporočila Mazejeva, takoj po finalu je dodala: “Ne vem, kdaj sem nazadnje imela toliko smole. Nisem bila pri stvari, ta teden mi ni šlo nič, kot bi moralo iti. Žal pridejo taki dnevi, trudila sem se, žal mi je tudi zaradi navijačev, pa tudi zame, ker se zavedam, da so bile to pomembne točke. Zdaj se bo treba pobrati, en tak vikend ni tragedija, je pa gotovo dobro opozorilo in upam, da se zberem za naslednje tekme.”

Mazejeva je bila šesta po prvi vožnji, za Mikaelo Shiffrin je zaostajala 95 stotink sekunde. Druga je bila Strahova (+0,68), tretja pa Kanadčanka Erin Mielzynski (+0,81). Zmagovalne stopničke je Velez Zuzulova napadla s šestega mesta, na roko pa so ji šle tudi majhne razlike pod prvim mestom, saj je sama pred finalom za Mielzynskijevo zaostajala manj kot pol sekunde. Slovakinji je uspelo, da se je prebila na drugo mesto, Zahrobska pa je na progi Radvanje osvojila tretje mesto. Brez brez večjih težav je do trinajste zmage v karieri v pokalu prišla Shiffrinova.

V dežju na sicer dobro pripravljeni progi je Črnjanka v finalu napravila napako in drugič v dveh dnevih v štajerski prestolnici ostala brez izida. Potem, ko ni prišla do cilja superveleslaloma v St. Moritzu, je tretjič zaporedoma na tekmah za svetovni pokal predčasno končala tekmovanje. V alpskem smučanju je sicer tekmovalka z daleč najmanj odstopi v zadnjih letih.

S tem je veliko izgubila tudi v boju za veliki kristalni globus. Avstrijka Anna Fenninger, branilka globusa in sobotna veleslalomska zmagovalka, v slalomu sicer ne nastopa, prav v Mariboru pa je še bolj znižala zaostanek v skupnem seštevku pokala. Za vodilno Mazejevo zaostaja le še za 84 točk, na tretjem mestu pa je Shiffrinova, ki ima 235 točk zaostanka. Shiffrinova je osem dni po slalomski zmagi na domačem SP prevzela tudi slalomsko vodstvo v pokalu pred Švedinjo Frido Hansdotter, ki po devetem mestu zaostaja trideset točk, Mazejeva pa je ostala tretja (+105).

Tekmovanje je s svojo znamenito slovensko zastavo spremljal predsednik države Borut Pahor, ki pa je prišel še pred startom prve vožnje in s tem preprečil, da bi morebiti spremljal nastop Tine Maze zgolj v posnetku. Dan prej je slovenski premier Miro Cerar prišel šele na drugo vožnjo veleslaloma, na kateri pa Mazejeva zaradi odstopa na prvi progi ni nastopila.

STA


Najbolj brano