Tina Maze, Peter Prevc in hokejisti

Najboljša športnika Slovenije v letu 2014 sta alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je hokejska reprezentanca Slovenije. Tak je bil vrstni red tudi lani. Mazejeva je nagrado prejela petič, Prevc drugič, hokejisti pa četrtič.

Peter Prevc je drugič slovenski športnik leta. Foto: STA
Peter Prevc je drugič slovenski športnik leta. Foto: STA

LJUBLJANA > Tina Maze je 12. februarja v Sočiju dobila smuk (skupaj s Švicarko Gisinovo), teden dni kasneje pa še olimpijski veleslalom. Do konca zime je na stopničkah stala še dvakrat, bila je tudi tretja smukačica sezone. Dvakratna olimpijska zmagovalka je v glasovanju članov DŠNS dobila 386 točk in tako prehitela biatlonko Tejo Gregorin (191) ter smučarsko tekačico Vesno Fabjan (155).

Peter Prevc je na igrah v Sočiju osvojil srebrno medaljo na manjši skakalnici in bronasto na večji. S prvo zmago v karieri je na poletih na Kulmu osvojil mali kristalni globus, odličen občutek za letenje pa potrdil s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu v Harrachovu. Za konec sezone je z novim rekordom (142 metrov) prenovljene Bloudkove velikanke zmagal še v Planici in osvojil drugo mesto v svetovnem pokalu. Za Prevcem, ki je dobil 318 točk, je bil drugi hokejist Anže Kopitar (196), tretji pa deskar Žan Košir (168). Olimpijske igre v Sočiju so določile dobitnika tudi v ekipni konkurenci. Veliki zmagi proti Slovakom in Avstrijcem ter senzacionalna uvrstitev v četrtfinale s končnim sedmim mestom so Slovenijo zapisali med hokejsko elito, kar je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, z uvrstitvijo v elitno skupino, le še potrdila. Hokejska reprezentanca je dobila 69 glasov, nogometni klub Maribor na drugem mestu jih je prejel 55, tretja košarkarska reprezentanca pa dva. Nagrado za izstopajočo mlado športnico leta, ta nagrada je bila podeljena prvič in bo odslej tradicionalna, je prejela atletinja Maruša Mišmaš.

DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani z neposrednim prenosom na drugem programu TV Slovenije. Janez Kocijančič je ob koncu mandata na čelu slovenskega olimpijskega gibanja, kjer je bil od leta 1991, dobil posebno priznanje DŠNS.

Športni novinarji so prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravili 24., skupaj pa je bila to že 47. prireditev.

RN


Najbolj brano