Tilen Marc osmi na svetu

Modelarsko društvo Ventus je pretekli teden gostilo in organiziralo 10. svetovno prvenstvo F3J daljinsko vodenih jadralnih letalskih modelov v Vipavi.

 Z razpletom svetovnega prvenstva so bili zadovoljni tudi 
gostitelji iz Modelarskega društva Ventus.
Z razpletom svetovnega prvenstva so bili zadovoljni tudi gostitelji iz Modelarskega društva Ventus.  

VIPAVA > Tekmovanja, ki poteka vsaki dve leti, se je udeležilo 24 državnih reprezentanc - vse od daljne Japonske, Avstralije in Nove Zelandije do ZDA, Kanade in Južnoafriške republike ter večine evropskih držav. Tako se je v Vipavi mudilo kar 200 tekmovalcev in njihovih pomočnikov.

Slovensko državno reprezentanco je sestavljalo pet tekmovalcev, dva mladinca in trije člani. Domači favorit, mladinec Tilen Marc s Planine, je v ostri ter izenačeni konkurenci ob izredno zahtevnih vremenskih razmerah, ki so krojile finale, zasedel odlično osmo mesto. O kakovostnem delu ajdovskega modelarskega društva govori tudi podatek, da sta se v reprezentanco uvrstila še dva domačina - Oskar Štempihar ter Jure Marc. Ostala dva reprezentanta, Bojan Gerbič in Primož Rižnar, prihajata iz Letalskega centra Maribor ter Modelarskega društva Slovenske Konjice.

Tako organizatorjem kot tudi tekmovalcem je prvi dan tekmovanja načrte prekrižala Primorcem dobro znana burja, zato so bili poleti odpovedani. Številni šotori ter pripravljalni boksi tujih tekmovalcev, ki so se z močjo te naravne sile soočili prvič, tako da so bili nanjo povsem nepripravljeni, so ostali brez ogrodja. Ostali tekmovalni dnevi so potekali v idealnih vremenskih razmerah.

Kako naporno je tekmovanje najvišje ravni, potrjuje tudi dejstvo, da tekmovalni dan in s tem zahtevana koncentracija trajata povprečno devet ur. Zato je bila utrujenost tekmovalcev ob koncu tedna zelo očitna, veliki finale pa zato toliko bolj napet in nepredvidljiv.

Naslednje svetovno prvenstvo bo leta 2018 v Romuniji.

RN


Najbolj brano