Težke proge ji ustrezajo

Urša Kragelj je sezono do svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah pospremila z mešanimi občutki. Kajakašica Soških elektrarn se nadeja, da ji bo prav na najpomembnejši tekmi sezone uspel rezultatski presežek.

Kajakašica Urša Kragelj bo v Londonu napadla vrh. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije
Kajakašica Urša Kragelj bo v Londonu napadla vrh. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije

LONDON > Urša Kragelj je sicer sezono sijajno odprla s petim mestom na evropskem prvenstvu, kjer se ji je nasmihala celo medalja. Tudi na tekmah svetovnega pokala v prvem delu sezone je nizala uvrstitve v finalne vožnje, ki pa se ji niso izšle po željah. Še najvišje je segla s četrtim mestom v Bratislavi, sicer pa so jo dotiki oziroma izpuščena vratca oddaljili od najboljših.

Napake so seveda sestavni del nepredvidljivega slaloma in se dogajajo bolj ali manj vsem, zato je ključno vprašanje, kako na brzicah uskladiti hitrost in zanesljivost. “Voda je težka, proga tudi, a takšne mi ustrezajo,” se je še pred začetkom letošnje sezone na glavni tekmovalni cilj ozrla Kragljeva, ki na pirenejskih generalkah za svetovno prvenstvo (SP) ni dosegla želenega. V Seuu je obstala v polfinalu, v Pauu pa celo v kvalifikacijah. “Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Franciji niti ne bi smela nastopiti. Pred kvalifikacijami sem bruhala, očitno je šlo za zastrupitev s hrano. Vseeno sem odpeljala tekmo in upala, da se bom nekako prebila skozi sito in se bom naslednji dan počutila bolje, a ni šlo. Sicer pa je to že za menoj. Za svetovno prvenstvo sem dobro pripravljena. Kot vedno se nadejam vrhunskega rezultata, predvsem pa, da bom odveslala, kot zmorem in moram,” je pričakovanja razgrnila Kragljeva, ki je lani, ko je London gostil tekmo svetovnega pokala, osvojila deseto mesto, potem ko je izpustila vrata. Brez te napake bi bila v vrhu.

Včerajšnje kvalifikacije na SP v Londonu so bile za člane Soških elektrarn uspešne. Kanuistični dvojec Sašo Taljat - Luka Božič se je s petim časom zanesljivo uvrstil v sobotni polfinale najboljše dvajseterice. S 13. mestom se je v sobotni polfinale prebila tudi Urša Kragelj. Danes bosta v kvalifikacijah za kanuje enosede nastopila še Božič in njegova klubska kolegica Nina Bizjak.

Tokrat bo vložek še nekoliko večji kot sicer na SP. Poleg medalj se bodo slalomisti potegovali tudi za olimpijske kvote. Naloga pri kajakašicah kljub vse bolj zgoščeni konkurenci ne bi smela biti preveč težavna. Razdeljenih bo 15 olimpijskih kvot, po teoretičnih izračunih pa naj bi se ena od treh slovenskih predstavnic uvrstila okrog 25. mesta za izpolnitev cilja. Poleg Kragljeve ima slovenska izbrana vrsta še enega močnega aduta v Evi Terčelj, ki je v končnici svetovnega pokala stopnjevala formo in rezultate.

Slovenska kvota torej ne bi smela biti vprašljiva, o kajakašici, ki bo potovala na igre v Rio, pa bodo odločale interne reprezentančne kvalifikacije prihodnje leto.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano