Težka vrnitev Žakljeve v vrh

Po enomesečnem premoru se bo danes v Švici nadaljevala sezona svetovnega pokala gorskih kolesark v olimpijskem krosu. Evropska prvakinja Tanja Žakelj bo skušala popraviti vtis po ponesrečenem prvem delu sezone.

Tanja Žakelj bo v Švici skušala seči višje od letos doseženega 
15. mesta v svetovnem pokalu. Foto: Igor Mušič
Tanja Žakelj bo v Švici skušala seči višje od letos doseženega 15. mesta v svetovnem pokalu. Foto: Igor Mušič

LENZERHEIDE >Znano švicarsko prizorišče finalnih tekem alpskega svetovnega pokala bo danes gostilo ženski svetovni pokal v olimpijskem krosu. Tanja Žakelj (predlani skupna zmagovalka svetovnega pokala) iz Ledin nad Idrijo in Blaža Klemenčič iz Škofje Loke (evropska podprvakinja) sta sposobni uvrstitev med najboljše.

Letos Primorki Tanji še ni šlo po načrtih, saj je najprej zasedla 15. nato pa šele 25. mesto. Zato in zaradi načrtovanja forme na evropsko prvenstvo, ki bo 26. julija v italijanskem Alpagu, se je športnica Primorske v času evropskih iger umaknila na trening. Od torka je v Švici, od koder je svoj pogled na minulo obdobje in na nadaljevanje strnila takole: “Doseženo v prvem delu sezone ni bilo moj domet. Po kratkem aktivnem oddihu na morju sem se osredotočila na trening in iskanje vzrokov za težave. Naredila sem obremenitveni preizkus na ljubljanski fakulteti za šport in vadila tehniko s fanti iz ekipe Unior Tools v bike parku. Mislim, da sem se otresla bremena velikih pričakovanj in se osredotočila na to, da na kolesu uživam. Bolj sproščena kot doslej lahko iz sebe izvlečem maksimum.”

Žakljeva se je po treh sezonah velikih uspehov znašla v položaju, ko za nikogar ni več presenečenje in ko na vsaki tekmi lahko hitreje kaj izgubi kot pridobi, saj so pričakovanja po dveh evropskih naslovih in serijah visokih uvrstitev v svetovnem pokalu velika. Samozavest si je v zadnjih dneh popravila z visokima uvrstitvama na tekmah 1. kategorije UCI - z drugim mestom v Samoboru in s tretjim v poljski Jelenji Gori.

In kaj lahko Tanja doseže v Švici in nato v času do evropskega prvenstva?

“Ne maram nič napovedovati. Vsaka tekma je poglavje zase. Kandidatk za vrh v svetovnem pokalu je vse več, težko pa bo katerikoli na domačem terenu premagati zmagovalko prvih dveh tekem Jolando Neff. Proga v Lenzerheideju je sicer tehnično zahtevna, a mi je všeč, ker je naravna. Te dni so razmere na njej dobre, konec tedna pa jih utegnejo otežiti nevihte. Bomo videli, kaj bo pokazal rezultat in glede na razplet bom delala načrte do EP.”

IM


Najbolj brano