Težak žreb na Poljskem

Španija, Švedska in Nemčija. To so tekmeci Slovenije v prvem delu evropskega prvenstva za rokometaše, ki ga bo od 15. do 31. januarja prihodnje leto gostila Poljska.

V španski reprezentanci, s katero se bo na evropskem 
prvenstvu pomerila Slovenija, bo eden najmočnejših adutov 
Joan Canellas.   Foto: STA
V španski reprezentanci, s katero se bo na evropskem prvenstvu pomerila Slovenija, bo eden najmočnejših adutov Joan Canellas.  Foto: STA

KRAKOV > Selektor slovenske reprezentance Veselin Vujović se je pred včerajšnjim žrebom želel izogniti skupinskemu soočenju z reprezentancami iz nekdanje Jugoslavije. Želja se je črnogorskemu trenerju, ki je sedel na slovensko klop v sklepnem delu kvalifikacij za prvenstvo stare celine, sicer izpolnila, a pretirano zadovoljen s plesom kroglic v poljskem Krakovu ne more biti. Slovenska skupina C, ki bo svoje tekme igrala v Vroclavu, je na papirju najtežja.

V dosedanjih dvobojih s Španci, Švedi in Nemci je imela slovenska reprezentanca zelo malo ali nič uspeha, zlasti na velikih tekmovanjih. Nasprotnike dobro poznamo, še najbolj sveže spomine pa imamo na dvojni obračun s Švedi v začetku maja, ko se je moral s selektorske klopi posloviti Boris Denić. Vikingi so v Katarju izpadli že v osmini finala, v kvalifikacijah in skupinskem delu velikih tekmovanj pa praviloma igrajo odlično, kar za Vujovićeve izbrance ni ravno najboljša popotnica. Prav Švedska bo prvi tekmec Slovenije 16. januarja.

S Španci in Nemci smo se pomerili na zadnjem svetovnem prvenstvu v Katarju. Španija, ki bo naš drugi tekmec, s Francijo, Hrvaško in Dansko sodi med tako imenovano veliko četverko reprezentančnega rokometa, kar je potrdila tudi s polfinalnim prebojem v Katarju. Španci kljub postopni uveljavitvi novih akterjev držijo rezultatsko konstanto. Na svetovnem prvenstvu je Slovenija s španijo igrala v zadnjem krogu skupinskega dela in izgubila. Sklonjenih glav so Slovenci v Katarju parket zapustili tudi po soočenju z Nemčijo v tekmi za sedmo mesto. Nemci, ki se ponašajo z najmočnejšo ligo, so v zadnjih letih izgubili stik z reprezentančnim vrhom. Težave so imeli že z uvrščanjem na velika tekmovanja. V Katarju so igrali s posebnim povabilom in dosegli soliden rezultat. Novi nemški rod, s katerim se bo Slovenija pomerila za konec skupinskega dela, pa bi lahko na evropskem prvenstvu storil korak naprej. Še posebej ob številčni podpori navijačev, ki si jo obetajo v Vroclavu.

Evropsko prvenstvo, skupina A - Francija, Poljska, Makedonija, Srbija; B - Hrvaška, Belorusija, Islandija, Norveška; C - Španija, Švedska, Nemčija, Slovenija; D - Danska, Madžarska, Rusija, Črna gora.

Že uvrstitev na eno od prvih treh mest, ki vodijo v nadaljevanje tekmovanja, ko se tvorita dve novi šestčlanski skupini, bo torej za slovensko reprezentanco zahtevna naloga. Šele potem velja razmišljati tudi o točkah, ki se prenašajo v drugi skupinski del. Slovenska skupina se križa s skupino D.

Potem ko je slovenska reprezentanca izpustila zadnje evropsko prvenstvo, si želi vidnega dosežka, a rezultatski pritisk vendarle ne bi smel biti prehud. Večjo tekmovalno težo imajo olimpijske kvalifikacije, ki slovenske rokometaše čakajo aprila prihodnje leto.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano