Saga o poslovilni tekmi Tine Maze v novo rundo

V četrtek napovedanega skupnega sestanka predstavnikov Smučarske zveze Slovenije in ekipe Tine Maze, zaradi afere o domnevnem zahtevku tabora Mazejeve v višini 90.000 evrov za nastop na poslovilni tekmi 7. januarja v Mariboru, danes ni bilo. Namesto skupnega sporočila, ki naj bi zadovoljilo obe strani, vse kaže, da so se stališča spet zaostrila.

Damijan Terpin Foto: Igor Mušič
Damijan Terpin Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Odvetnik ekipe Tine Maze Damijan Terpin je danes v izjavi za STA dejal, da trenutno ni nobenih pogovorov s Smučarsko zvezo Slovenije glede nastopa Tine Maze na Zlati lisici, “ker ni iskrenega opravičila SZS”.

“Tina Maze ni pogojevala nastopa na Zlati lisici z 90.000 evri odškodnine, kot je navedla Smučarska zveza Slovenije v sporočilu za javnost. Nato pa je direktor SZS na novinarski konferenci v četrtek dejal, da je prišlo v navajanju do lapsusa. S strani SZS ni bilo nobenega namena, da se iskreno opravičijo za pravo negativno kampanjo. To lahko z vidika odškodnin pripelje zelo daleč, SZS se igra z lastno usodo. Barbari Kürner Čad, odvetnici SZS, ki jo sicer cenim, sem že pred včerajšnjo novinarsko konferenco zveze dejal, da ne bo pogovorov, če ne bo prej opravičila, dobili pa smo tako izjavo, kot smo jo. Zato zaenkrat ni predvidenega nobenega sestanka, nič ni dogovorjeno,” je dejal Terpin in s tem zanikal skorajšnji razplet nastale situacije.

Pravna zastopnica Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad pa ostaja pozitivna. “Moramo se usesti in uskladiti.” Zaradi odsotnosti pravnega zastopnika ekipe Team to aMaze Damjana Terpina se bo z njim skušala dogovoriti za sestanek prihodnji teden. “Skušala sem ga kontaktirati, a na žalost je v Rimu. Verjetno se bova slišala že za vikend, pa da vidimo, kje smo. Zagotovil mi je, da se je pripravljen usesti,” je o nadaljevanju sage o poslovilni tekmi Mazejeve dejala Kürner Čadova.

Kot pravi, današnje izjave Damjana Terpina, da pogovorov ni, ker Tina Maze in njena ekipa nista prejeli iskrenega opravičila s strani SZS, pozna, a jih težko komentira. “Z njim se bom zanesljivo slišala. Ni razloga, da se ne bi pogovarjal, kakšen pa bo učinek, pa ne vem. Imava vsak svojo stranko in ni nujno, da bodo stranke podprle, kar se bova dogovorila. Nihče nima lahke vloge.”

V četrtek so se opravičili

Nepotrebna zgodba ob načrtovanem slovesu doslej najuspešnejše slovenske športnice, tudi na SZS priznavajo, da so s tem škodili tako Mazejevi kot sebi in svojim sponzorjem, se je začela v sredo, ko je SZS obtožila Mazejevo, da svoj nastop v Mariboru pogojuje s plačilom 90.000 evrov, ki naj bi jih prispevali sponzorji. V četrtek so se Mazejevi sicer opravičili, prst pa usmerili v njenega trenerja in partnerja Andreo Massija, ki naj bi bil avtor zahtevka in po izjavah SZS vršil pritisk na člane SZS in sponzorje. Sledilo je sporočilo za javnost, ki je jabolko spora. “Morda je bilo to prenagljeno, a bolje prej kot prepozno. Začeli so se vršiti pritiski s strani Andree Massija na sodelavce SZS in nekatere sponzorje. Morali smo reagirati in zaščititi vse deležnike ter postaviti meje,” je v četrtek novinarjem dejal direktor SZS Joško Križan.

Tina Maze: Za tako napako se je težko opravičiti

A duh je že zdavnaj ušel iz steklenice in Tina Maze je v odgovoru na opravičilo ocenila, da se je za tako napako težko opravičiti, saj je “šla informacija v medije po celem svetu in očrnili so moje ime. Na nek način priznajo napako, a krivdo prelagajo na Andreo (Massi op. p.), kar je nesprejemljivo. Andrea je v časovni stiski skušal narediti, kar se da in dal določene predloge, kar so obrnili in to predstavili kot zahteve in ultimat.”

Ob tem se je Mazejeva za nepotreben zaplet opravičila tudi navijačem, še najbolj pa gre pozitiven razplet zgodbe pričakovati prav zaradi želje Mazejeve, da se 7. januarja vendarle poslovi pred slovenskimi navijači. “Tekmo sem si želela izpeljati zaradi navijačev in tistih, ki me spremljajo. Treba se je dogovoriti, moja želja pa ostaja, da se poslovim z lepimi občutki. Ne glede na to, kar se je zgodilo, bom skušala narediti najboljše.”

Bolj oster je bil do opravičila in stališč SZS Massi, ki je opravičilo zavrnil in dodal, da bi sam, če bi bil direktor zveze, ob opravičilu dal tudi odpoved. O stališčih SZS pa je dodal: “SZS od Tine zahteva, da dela za smučarsko zvezo na Zlati lisici, ne dajo pa ji ničesar.”

STA


Najbolj brano