Temperatura pred sobotnim sosedskim prvoligaškim derbijem narašča

Jutri ob 12. uri bodo v prostorih Rokometnega društva Koper 2013 pripravili konferenco za novinarje, na kateri bodo skupaj s predstavniki RD Istrabenz plini Izola predstavili prestižni sobotni sosedski obračun. Skupna najava tekme je odlična uvertura za težko pričakovani rokometni praznik, ki ga bodo nekateri doživljali še posebej intenzivno.

Koprčan Luka Matijašević (z žogo) bo v soboto dal vse od 
sebe za Izolo, za katero igra že nekaj časa.
Koprčan Luka Matijašević (z žogo) bo v soboto dal vse od sebe za Izolo, za katero igra že nekaj časa. 

KOPER > Veliko oseb je namreč tako ali drugače povezano z obema obalnima rokometnima rivaloma, nekatere takšne zgodbe segajo že v drugo generacijo. Rado Velkavrh je član uprave RD Koper 2013, njegov sin Andraž Velkavrh pa je pred dobrim letom iz Kopra prestopil v RD Istrabenz plini Izola, kjer igra ključno vlogo. Od sedanje koprske zasedbe so v zadnjih treh sezonah dres Izole nosili Tine Ponikvar, Jan Gorela, Žiga Smolnik in Dean Dolenec. Na drugi strani so v rumeno-modri barvi že igrali Aleš Selišnik, Blaž Vončina in Jakob Vukovič. Prav poseben pa je primer družine Matijašević. Luka Matijašević trenutno igra na položaju desnega krila v Izoli, njegov mlajši brat Marko Matijašević pa se pretežno trudi na levem krilu v Kopru.

“Z bratom običajno ne govoriva veliko o rokometu, a ta teden brez kakšne provokacije seveda ne bo šlo. Zadnja koprsko-izolska derbija sem si ogledal kot gledalec, čeprav sem že nastopal za mladince Izole. Mislim pa, da bo tokrat več naboja, saj sta obe ekipi sestavljeni iz domačinov, medtem ko je bilo v vrstah nekdanjega Cimosa precej tujcev,” pravi 22-letni “Izolan” Luka.

“Brez skrbi, vse je običajno, samo te dni je nekaj več heca o tem, da bo Koper pač zmagal. Okna našega doma na Rozmanovi ulici so namreč usmerjena prav proti koprski dvorani, vsak dan jo gledam. Se pa spominjam tudi že izgubljenega derbija v Izoli, ko je Koper zapravil zadnji napad. Verjamem, da se to v soboto ne bo ponovilo,” je dejal 19-letni Koprčan Marko.

V še nekoliko bolj nenavadnem položaju bosta v soboto njuna starša, saj bosta morala istočasno stiskati pesti za oba sinova. Oče Joško Matjašević je namreč osebno vpleten v rokometni zgodbi obeh klubov, saj se je rokometa naučil v Kopru, potem pa je največji del kariere preživel v Izoli, kjer je pustil pečat brezkompromisnega borca. “Začeli smo na OŠ Dušana Bordona, Koper je bil moj prvi klub, po njegovem razpadu pa sem v Izoli odigral kar štirinajst sezon. Navijal bom za oba sinova, a mi v vsakem primeru ne bo enostavno,” je dejal legendarni Jole, ki kot vsi ljubitelji rokometa že nestrpno pričakuje soboto.

“Mamica bo navijala za oba, a tudi meni ne bo lahko. Sem zelo emocionalna in srce mi bo delalo 'sto na uro'. Toda ne bom navijala, ampak bom poskušala v miru gledati tekmo, ne bom se jezila nad sodniki in niti predčasno zapustila dvorane, kot sem to počela, ko je še igral moj mož. Kdor bo zmagal, bo pač zmagal,” je napoved družinskega obračuna salomonsko sklenila mama Irena Matijašević.

SANDI JERMAN


Najbolj brano