Temelji so postavljeni

Vodstvo slovenske košarkarske reprezentance je takoj po vrnitvi iz Ukrajine, kjer je Slovenija v soboto prišla še do šeste kvalifikacijske zmage, potegnilo črto pod uspešnimi kvalifikacijami za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto.

Igor Kokoškov (desno) in Matjaž Smodiš
Igor Kokoškov (desno) in Matjaž Smodiš 

LJUBLJANA > “Izpolnili smo osnovni cilj. V slačilnici sem ves čas poudarjal, da je vsaka naslednja tekma najpomembnejša. Zdaj že razmišljamo o evropskem prvenstvu. Vsi igralci, ki so bili na širšem seznamu, so del moštva. Vsak posameznik se je žrtvoval za reprezentanco. Igralci so imeli drugačne vloge kot v klubih in to so tudi sprejeli. Vložili smo ogromno energije in to nam je prineslo rezultat. Igrali smo agresivno košarko, ob tem so se seveda pojavljale določene napake,” je svoj pogled predstavil selektor Igor Kokoškov, ki je ekipo v šestih odigranih tekmah proti Ukrajini, Bolgariji in Kosovu popeljal do maksimalnega izkupička. “Sem novinec v tej organizaciji. Opazil sem, da je v Sloveniji prisoten kult reprezentance in to je vidno tudi pri rezultatih. Največje pohvale si seveda zaslužijo košarkarji. Upam, da bodo v prihodnji sezoni vsi naredili korak naprej. Velikih sprememb ne bo, saj smo postavili dobre temelje, a bomo zagotovo gradili naprej,” je dodal Kokoškov, ki bo tudi v prihodnje opravljal vlogo selektorja.

Ukrajina : Slovenija 69:80 (36:42) - KIJEV> Športna dvorana, gledalcev 6500, sodniki: Viator (Francija), Mazzoni (Italija), Poursanidis (Grčija). Četrtine: 17:15, 19:27, 19:11, 14:27. Ukrajina: Artamonov, Koniev 5, Mishula 12 (4:3), Lukashov 14 (1:1), Fesenko 4 (1:0), Otverchenko 7 (5:4), Lypovyy 3 (2:0), Korniienko 9 (5:3), Bobrov 7 (5:3), Pustovyi, Kravtsov 3 (2:1), Riabchuck 5. Selektor: Ievgen Murzin.
Slovenija: Rebec, G. Dragić 22 (7:7), Prepelič 15 (9:7), Murić 6 (1:0), Lapornik 11, Vidmar 2, Morina, Zagorac 3, Dimec, Omić 15 (8:5), Klobučar 6 (2:1), Čančar. Selektor: Igor Kokoškov.

Športni direktor izbrane vrste Matjaž Smodiš je več kot zadovoljen s celotnim potekom priprav in kvalifikacijskega ciklusa: “Vse se je izteklo idealno. Končni rezultat je več kot zadovoljil. Hvala vsem fantom, ki so nastopili v kvalifikacijah in pomagali pri pripravah. Verjamem, da smo lahko naslednje leto še močnejši in izkušenejši.”

Med statistično najuspešnejšimi posamezniki je bil ob bratih Dragić in centru Gašperju Vidmarju tudi krilni košarkar Edo Murić, ki je poudaril, da je moštvo ves čas dihalo kot eno: “Vzdušje v slačilnici po tekmi v Kijevu je bilo odlično. Celotno obdobje smo imeli vrhunske razmere za delo. Naša naloga je bila, da damo vse od sebe in to smo tudi naredili. Igralci smo se medsebojno povezali in že nestrpno pričakujemo evropsko prvenstvo.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano