Tekem bo več

Zadnji teden aprila bo dogajanje na Goriškem zaznamoval tradicionalni čezmejni turnir narodov za nogometne reprezentance do 16. leta. Slovenija brani naslov.

V dvorani mestne občine Nova Gorica so predstavili dvanajsti turnir narodov. Foto: Leo Caharija
V dvorani mestne občine Nova Gorica so predstavili dvanajsti turnir narodov. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Selekcija pod taktirko Igorja Benedejčiča je prav z lanskim prvim mestom v konkurenci močnih evropskih in južnoameriških reprezentanc napovedala, da bi lahko dosegla odmevnejši rezultat tudi na tekmovanjih v celinskih okvirih. Pričakovanja so se uresničila pred dnevi, ko je Slovenija na kvalifikacijskem turnirju v Angliji osvojila drugo mesto za gostitelji in se uvrstila na evropsko prvenstvo do 17 let, ki ga bo med 6. in 22. majem gostila Bolgarija.

Turnir narodov je sicer že dodobra zakoreninjen v tekmovalni koledar. Sprva je bil mišljen le kot dodatek k slovitemu mednarodnemu turnirju Nereo Rocco za klubske podmladke, na katerem so do novih direktiv evropske nogometne zveze lahko tekmovale tudi nacionalne reprezentance. Izbrane vrste so imele prvič ločeno tekmovanje pod nazivom Turnir Združene Evrope leta 2004, ko so z njim obeležili vstop Slovenije in drugih novih članic v Evropsko unijo. Zamisel se je prijela tudi zavoljo dobrega čezmejnega sodelovanja in prijateljskih odnosov med partnerji oziroma soorganizatorji, kar se je potrdilo tudi na predstavitveni tiskovni konferenci. Podpora, ki jo nudi MNZ Nova Gorica, je nepogrešljiva. Tekme bodo namreč gostili domala vsi severnoprimorski nogometni centri, od Tolmina prek Nove Gorice, Bilj, Mirna, Renč do Ajdovščine.

Posebnost turnirja narodov je, da so gostitelji kar trije. Poleg slovenskih in italijanskih sosedov na Goriškem se del tekmovanja v zadnjih letih odvija še na avstrijskem Koroškem. Letošnja udeležba bo spet pestra in privlačna. Več bo tudi tekem, saj bodo igrali še dvoboje za razvrstitev od 5. do 12. mesta. Zaradi težav z vizumi sicer ne bo predvidene afriške reprezentance Egipta, zato pa bodo v treh štiričlanskih skupinah zastopane preostale celine.

V slovenski skupini bodo poleg gostiteljev merile moči še reprezentance Hrvaške, Kostarike in Združenih držav Amerike. V avstrijski skupini bodo ob domačinih še Brazilija, Mehika in Albanija. Turnir bosta v Gradišču ob Soči 24. aprila odprli Italija in Anglija, italijansko skupino pa dopolnjujeta Saudska Arabija in Japonska. Slovenija bo prvo tekmo odigrala 25. aprila v Biljah. Tekmec bo Hrvaška. V polfinale, ki bo na sporedu 29. aprila, se uvrstijo zmagovalci skupin in najuspešnejša drugouvrščena reprezentanca. Veliki finale in tekma za tretje mesto bosta 1. maja v zamejstvu.

Organizatorji bodo naslednje leto še razširili ponudbo tekmovanj. Klubskemu turnirju Nereo Rocco in reprezentančnemu turnirju narodov bodo dodali ženski turnir s šestimi ekipami.

Dan prej bo v Gradišču ob Soči še sklepni obračun turnirja Nereo Rocco, ki bo letos praznoval okrogel jubilej, 30. izvedbo. Sodelovalo bo 16 klubskih podmladkov. Med njimi so Milan, Juventus, Napoli, Rijeka, čilski Colo Colo in brazilska Curitiba, ki je tudi slavila v preteklih dveh letih. Precej daljši je seznam uveljavljenih igralcev, ki so nato med članskimi karierami pustili velik pečat v svetovnem nogometu. Naziv najboljšega igralca na Nereu Roccu je denimo kar trikrat osvojil Juan Roman Riquelme. Skozi turnir pa so šla imena, kot so Andrej Ševčenko, Raul, Andrea Pirlo, Daniele De Rossi, Dejan Stanković, Maicon in ne nazadnje tudi Samir Handanović.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano