Tekel bo tudi Kitajec

Drugi istrski maraton bo precej bolj množičen kot lanski, zato se je nabralo za poln koš zanimivosti.

Med znanimi obrazi na lanskem maratonu je bil tudi sveže 
upokojeni jadralec Gašper Vinčec. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Med znanimi obrazi na lanskem maratonu je bil tudi sveže upokojeni jadralec Gašper Vinčec. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Na tekaških preizkušnjah se bodo potili športniki in rekreativci s štirih celin, poleg 3346 Evropejcev naj bi nastopilo sedem Egipčanov, dva Američana, Argentinec in celo tekač iz Hongkonga oziroma Kitajske.

Najstarejši tekmovalec na maratonu bo imel 78 let, najmlajši 18 let, najstarejša maratonka 68, najmlajša pa 19 let. Skupno najstarejši tekač letnika 1933 bo tekel na deset kilometrov, najstarejša tekmovalka, rojena 1934 leta, pa bo nastopila na 21 kilometrskem polmaratonu. Glavnega pokrovitelja bo zastopalo kar 120 tekmovalcev iz različnih podružnice bančne skupine San Paolo.

Zagotovo velja poudariti humanitarno akcijo organizatorjev, ki vse udeležence vabijo, da na Lonko prinesejo svojo rabljeno športno opremo in oblačila. Slednja bodo namenjena gojencem Centra za usposabljanje Elvira Vatovec, ki jih močno potrebujejo.

Iz Kort do Izole bodo tekli rekreativci na desetkilometrski progi (start ob 9.40), 21-kilometrska proga bo speljana od izolske Lonke do Kopra in nazaj, maraton pa bo dobrih 42 kilometrov nameril na progi Izola-Koper-Izola-Portorož-Piran-Izola (starta obeh daljših tekov bosta ob 10. uri).

Na izolski Lonki in na sosednjem Sončnem nabrežju bo že danes potekal pester vzporedni program. Športne organizacije se bodo predstavile na Istrskem sejmu športa, pripravili so ponudbo istrske gastronomije, predstavo za otroke in glasbeno-spremljevalni program s Tomažem Klepačem in DJ Lovrom, Get Wet animacijo, ter otroške, tekaške in kreativne delavnice. Po koncu popoldanskih tekaških preizkušenj bo od 17. ure dalje sledil “pašta party,” od 19. dalje pa bodo prisotne zabavali skupina Gedore in DJ Lovro.

Nedeljska ponudba bo skoraj identična, le da jo bodo še dopolnile podelitve nagrad za vse tekaške preizkušnje, predstavitev istrske more ter nastopi skupine Break dancers Swank, Rudija Bučarja, Istrabanda, Frčafel in DJ Lovra. Maratonce v šali opozarjajo tudi na “zasedo,” ki naj bi jo v Strunjanu podobno kot lani pripravil nekdanji ultramaratonec Dušan Mravlje. Slednji naj bi tekače pričakal s pivom v roki in jih vabil na pijačo. Po 30 pretečenih kilometrih bi zagotovo marsikdo raje podlegel skušnjavi, kot nadaljeval do cilja. Zaradi pričakovanega dviga temperature zraka pa vsekakor velja opozoriti na povečano dehidracijo, s katero se na daljših tekaških preizkušnjah ne gre šaliti.

SJ


Najbolj brano