Teden poletov zmajarjev s Kobale

Društvo za prosto letenje Posočje tudi letos, ob 40-letnici zmajarstva na Tolminskem, gosti tradicionalno odprto prvenstvo Slovenije, Kobala open. Začelo se je z včerajšnjo otvoritvijo.

Takole bodo v naslednjih dneh na obrobju Tolmina vsako 
popoldne pristajali zmajarji iz devetih držav.  Foto: Igor Mušič
Takole bodo v naslednjih dneh na obrobju Tolmina vsako popoldne pristajali zmajarji iz devetih držav.  Foto: Igor Mušič

TOLMIN >Na odprto prvenstvo Slovenije v jadralnem letenju z zmaji, ki ga v Tolminu skupaj s ŠD Krokar iz Železnikov organizira domače DPL Posočje, so prijavljeni piloti iz devetih držav. Po včerajšnji otvoritvi v prostorih Kobala centra v Tolminu se bodo zmajarji na prvo letalno etapo odpravili danes okoli 12. ure. Tekmovanje se bo izteklo 8. avgusta z nastopom pionirjev zmajarstva z starodobniki. Tega dne bo ob 18. uri v Kobala centru slovesnost v počastitev 40. obletnice prvih poletov z zmaji na Tolminskem. Udeležila se je bosta tudi pionirja poletov s Kobale iz tistih časov, Stane Kranjc in Niko Žumer. Le dve leti za njima se je z zmajarstvom začel resno ukvarjati tudi sedanji in že dolgoletni direktor tolminskega tekmovanja Ivan Brovč.

Tekmovalci bodo vse dni - glede na vremensko napoved okoli 12. ure - vzletali s 1080 metrov visokega hriba Kobala nad Tolminom ali (če bodo grozile v Posočju muhaste nevihte) pa s 590 metrov visokega Lijaka nad Šmihelom pri Novi Gorici. Glavnino pristankov zmajarjev na obrobju Tolmina ali v Šmihelu je pričakovati vsak dan med 17. in 19. uro.

Tekmovanje šteje tako za državno prvenstvo kot za točke mednarodne zmajarske zveze (FAI, 2. kategorija). Točke bodo med drugimi nabirali tekmovalci iz Rusije. Med kandidati za visoko uvrstitev sta tudi člana Posočja Stanislav Galovec (lani peti) in Matjaž Klemenčič. Lansko zmago v mednarodni konkurenci bo branil Škofjeločan Primož Gričar.

IM


Najbolj brano