Tanja Žakelj tekmo končala na 22. mestu

Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj je svetovno prvenstvo v olimpijskem krosu na Češkem končala na 22. mestu. Nekdanja svetovna prvakinja med mladinkami in mlajšimi članici ter zmagovalka svetovnega pokala je sanje o boju za višja mesta opustila že kmalu po startu, ko je padla čez Norvežanko Gunn-Rito Dahle Flesjo.

Tanja Žakelj Foto: Grega Stopar
Tanja Žakelj Foto: Grega Stopar

NOVO MESTO > Svetovna prvakinja je postala Danka Annika Langvad, ki je imela na koncu 1:12 minute prednosti pred Američanko Leo Davison in 1:44 minute pred Kanadčanko Emily Batty, ki je dobila ciljni sprint z Poljakinjo Majo Wloszczowsko. Dolgo časa je bila na drugem mestu Nemka Sabine Spitz, ki je s predrto zračnico v zadnjem krogu ostala daleč od boja za medalje, tudi Wloszczowska je zaradi težav s sprednjim kolesom izgubila precej časa, zato jo je Battyjeva ujela.

Žakljeva je na koncu na 22. mestu zaostala 8:45 minute. Na koncu startne ravnine je pred Ledinko padla Norvežanka, slovenska potnica na avgustovske olimpijske igre v Rio pa se padcu ni mogla izogniti. Kolo je pobrala in brez poškodb ali okvare kolesa nadaljevala, a je izgubila kar nekaj časa. Tekmice je tudi zaradi taktiziranja ob koncu startnega kroga, ko so se vodilne čakale in povsem upočasnile ritem, ujela, vendar so bile najboljše že predaleč, v zadnjem krogu pa ji je pobegnila še Avstralka Peta Mullens.

“Nisem mogla potegniti boljše poteze. Skušala sem se izogniti, ni šlo. Ni me iztirilo. Vedela sem, da je proga široka, z veliko prostora za prehitevanje. Izkoristila sem svoje možnosti. Dobro sem oddirkala. Prehitevanje me je motiviralo. Padec mi je vzel nekaj več moči. Na trenutke sem morala popustiti. Na koncu nisem imela dodatne moči, da bi prehitela še Avstralko. Z dirkanjem sem zadovoljna, dirka je bila prava,” je padec in razplet pokomentirala Tanja Žakelj, ki je iz dirke kljub smoli potegnila veliko dobrih stvari: “Dobro sem se počutila, dirkala sem, borila sem se. Solidno sem peljala, kakšno napako sem naredila, ki me ni iztirila. Sprejela sem vse, kar gorsko kolesarstvo ponuja. Glede na dosežke v svetovnem pokalu sem zelo zadovoljna.”

Že opoldan sta dirko končala Gregor Krajnc in Rok Naglič, ki sta na dirki mlajših članov osvojila 66. oziroma 70. mesto. Krajnc je v Novem Mestu za novim svetovnim prvakom Novozelandcem Samuelom Gazom zaostal 13:09 minute, Naglič pa je zaostal za en krog.

“Mlajša člana sta šla po pričakovanjih. Sam nisem pričakoval vrhunskega rezultata. Je le SP, vsi najboljši so tu. Oba sta imela neko krizo, težave v dirki, večjih, da bi izgubila veliko časa, ne. Proga je taka, da so jo redki odpeljali brez težav. Kar se tiče Tanje, kot sem rekel, zadovoljen bom, če bo pokazala napredek, borbo, željo. Za moje pojme se je to zgodilo. Rezultat je, kakršen je. Rekel sem, da bom zadovoljne, če bi bila okrog 15. mesta. Brez padca bi se to lahko zgodilo. Ko sem jo prvič videl po startu, je bila 10 sekund za zadnjo. Na koncu ni bila slaba dirka. Pokazala je napredek, z optimizmom lahko pričakujemo naslednje dirke, svetovni pokal in olimpijske igre,” pa je dan pokomentiral slovenski selektor Urban Ferenčak.

STA


Najbolj brano