Dvojec je razočaral

Zlato Benjamina Savška, obetavne vožnje Luke Božiča, Urše Kragelj in Petra Kauzerja, ki so se uvrstili tik pod zmagovalni oder, in razočaranje dvojca Božič-Taljat. To so glavni poudarki iz slovenske odprave na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Nemčiji.

 Slovenska kanuista Sašo Taljat in Luka Božič sta na evropskem prvenstvu v nemškem Markkleebergu pri Leipzigu 
ostala brez popoldanskega finala.  Foto: STA
Slovenska kanuista Sašo Taljat in Luka Božič sta na evropskem prvenstvu v nemškem Markkleebergu pri Leipzigu ostala brez popoldanskega finala.  Foto: STA

LEIZPIG > Luka Božič in Sašo Taljat v kanuju dvosedu nista imela razlogov za zadovoljstvo. Mostarska naveza je ostala celo brez finala, kar se ji ni primerilo že lep čas. V pretekli sezoni se člana KK Soške elektrarne le izjemoma nista zavihtela na stopničke zmagovalnega odra, na lanskem evropskem prvenstvu pa sta se ovenčala z bronasto medaljo. Glavni cilj je sicer septembrsko svetovno prvenstvo, a varovanca Dejana Testena sta vendarle pričakovala več od 16. mesta, ki mu je botrovalo osem kazenskih sekund pribitka. “Dogajale so se napake, ki jih bo treba analizirati. Letos sva tudi v dvojcu veliko trenirala, zato rezultatu oziroma napakam ni botrovala neuigranost. Očitno ni bilo prave dnevne forme,” je pojasnil Taljat.

Precej bolje se je odrezala njuna klubska kolegica Urša Kragelj. Edina slovenska kajakašica v polfinalu je dosegla drugi čas, kar je bila napoved naskoka na medaljo v finalu. In to se je tudi zgodilo. Kragljeva je bila zelo hitro na poti. Po času bi osvojila medaljo, a so jo trije dotiki oziroma šest kazenskih sekund potisnili na peto mesto. “V finalu poskušaš še malo dodati in če hočeš preveč, se zalomi. Po drugi strani sem zadovoljna, ker sem hitra in mi gre letos veslanje dobro od rok. Zaradi tega bom verjetno na naslednjih tekmah lažje dirkala,” je pojasnila Kragljeva, ki je bila z Evo Terčelj in Ajdo Novak hitra, a so kazenske sekunde Slovenijo v ekipnih vožnjah potisnile na šesto mesto.

Sobotni junak je bil kanuist Benjamin Savšek. Lani se mu je naslov svetovnega prvaka izmuznil po pritožbi konkurenčne ekipe, letos pa je s hitrimi vožnjami pokoril vso konkurenco na evropskem prvenstvu (EP). Svoj niz medalj na velikih tekmovanjih je začel z bronom na EP leta 2012 prav v Nemčiji, le da je prvenstvo stare celine tedaj gostil Augsburg. V Markkleebergu pa je Savšek svojo zbirko zaokrožil še z najžlahtnejšim odličjem. Že v kvalifikacijah in polfinalu je nakazal, da ga bo konkurenca le stežka ujela. Zlatega odličja bi ga stala le (večja) napaka. Eno si je sicer privoščil. Dotik ga je stal dveh sekund pribitka, ki pa mu ni prekrižal načrtov v lovu na zlato.

Tik pod zmagovalnimi stopničkami je ostal Božič. Za rep je ujel finale, kjer se je izkazal s sicer nehvaležnim četrtim mestom, kar je vrhunska uvrstitev. Višje je v kanuju enosedu segel le lani na domači tekmi svetovnega pokala v Tacnu, kjer je bil drugi. Z Anžetom Berčičem, ki je v polfinalu osvojil 13. mesto, je bilo pričakovati, da se bo Slovenija, ki je branila naslov, vmešala tudi v boj za medalje v moštveni tekmi. V vetrovnih razmerah se niso znašli, vožnjo so sicer ponovili, a so si privoščili preveč napak in osvojili šele deveto mesto. Boljši so bili kajakaši, a višje od šestega mesta niso zmogli. Med posamezniki je povratnik po poškodbi Peter Kauzer s petim mestom napovedal, da še vedno lahko kroji vrh. Za Simona Brusa pa je deveto mesto lep dosežek. Pri kanuistkah po pričakovanjih nismo imeli predstavnice v odločilnih vožnjah. Članica solkanskega kluba Nina Bizjak ni šla skozi kvalifikacijsko sito. ASO


Najbolj brano