Taljat in Božič četrta na SP

Slovenska kanuista Sašo Taljat in Luka Božič sta na svetovnem prvenstvu v Londonu v konkurenci dvojcev ob enem dotiku na sedmih vratih osvojila četrto mesto. Primorca sta si že pred tem zagotovila tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016. Zmagala sta Nemca Franz Anton in Jan Benzien.

Slovenska kanuista Sašo Taljat in Luka Božič sta na svetovnem prvenstvu v Londonu v konkurenci dvojcev ob enem 
dotiku na sedmih vratih osvojila četrto mesto. Foto: Kajakaška Zveza
Slovenska kanuista Sašo Taljat in Luka Božič sta na svetovnem prvenstvu v Londonu v konkurenci dvojcev ob enem dotiku na sedmih vratih osvojila četrto mesto. Foto: Kajakaška Zveza

LONDON > Taljat in Božič sta na brzicah olimpijske proge iz leta 2012 branila naslov prvakov, ki sta ga osvojila lani v Deep Creeku. A sezona jima letos ni šla po željah, na tekmah svetovnih pokalov se nista uvrščala med najboljše, šele v zadnjih preizkušnjah, ko sta skupaj s trenerjem Dejanom Testenom nekoliko spremenila nastavitve čolna, se je krivulja rezultatov obrnila navzgor.

Danes je bila večini tekmovalcev najtežja polfinalna preizkušnja, ker si je bilo izmed 30 posadk potrebno zagotoviti finale deseterice in s tem izpolnitev kvote za nastop na OI. V Londonu si je olimpijsko vozovnico zagotovilo najhitrejših osem držav in Slovenca sta bila po polfinalu med njimi. Breme se je tako odvalilo z ramen Primorcev, ki sta v finalu lahko veslala bolj sproščeno.

"Prav gotovo je to četrto mesto nehvaležno, a če potegnem črto pod cel dan, je uvrstitev v finale in pridobitev kvote izpolnjen cilj. Na finale sva se danes dobro pripravila, z vožnjo sem kljub dotiku zadovoljen. Čeprav naju je le 12 stotink ločilo od tretjega mesta, imava zdaj prvo, tretje, četrto in peto mesto na svetovnih prvenstvih, kar mislim, da je dober izkupiček," je po tekmi dejal Božič, ki ga v nedeljo čaka še posamični nastop.

Pritisk pred polfinalom je bil velik. "Težko je loviti olimpijsko kvoto na težki progi, ki je tako drugačna od kvalifikacij. Tam si moral veslati bolj sigurno, v finalu pa se je videlo, da je bilo vsem lažje. Kot sem rekel na začetku, jaz sem zadovoljen s finalom in četrtim mestom," je po tekmi še povedal Božič.

S četrtim mestom je bil predvsem zaradi slabšega začetka sezone zadovoljen tudi Taljat. "Zagotovo sva se po polfinalu zbrala, naredili smo dober načrt in ga dobro izvedli. Četrto mesto je dober rezultat, je v redu. Čeprav si zmeraj želiš na zmagovalni oder, pa vedno odločajo centimetri in stotinke, ti danes niso bili v najin prid. Ampak zaradi tega nisva razočarana," je dejal Taljat.

"Tekma je bila precej bolj naporna, ker smo vsi lovili kvote, cilj pa je izpolnjen. Sem smo prišli po olimpijske kvote, za naju je bil to malo večji pritisk, ker sva edini dvojec iz Slovenije, ampak uspelo nama je, tako da sva zadovoljna," je še dejal Taljat.

Med dekleti slovenskih finalistk med kajakašicami ni bilo, saj sta Urša Kragelj in Eva Terčelj naredili preveč napak za uvrstitev med najboljšo deseterico. Terčeljeva je udarila tri vrata, Kragljeva pa ena vrata celo izpustila, avtomatični pribitek 50 sekund je bil preveč za napredovanje. Terčeljeva je tekmo zaključila na 22. mestu, Kragljeva pa na 27. Kljub temu si je Slovenija tudi pri kajakašicah priveslala kvoto za nastop na OI 2016.

V nedeljo, zadnji dan svetovnega prvenstva na olimpijskem prizorišču Lee Valley, bo v polfinalih nastopilo šest slovenskih čolnov. Finale in s tem boj za odličja bodo lovili kajakaši Peter Kauzer, Simon Brus in Janoš Peterlin, kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič ter kanuistka Nina Bizjak. Kajakaše in kanuiste čaka v nedeljo še ekipna preizkušnja.

STA


Najbolj brano