Tako žalostno se ne bi smelo končati

Med sedmimi nogometaši, ki so se minuli teden poslovili od koprskega prvoligaša, je tudi 21-letni branilec in mladi reprezentant Denis Šme, ki zagotovo ne bo imel težav z iskanjem novega kluba. Čeprav do konca reprezentančnih obveznosti o tem noče govoriti, sta v igri tako Olimpija kot Maribor, možen pa je tudi odhod v tujino.

Mladi reprezentant Denis Šme (desno) zagotovo ne bo imel težav 
pri iskanju novega kluba. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Mladi reprezentant Denis Šme (desno) zagotovo ne bo imel težav pri iskanju novega kluba. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ >Korošec je v Koper prišel pred štirimi leti, pogodba pa bi mu potekla konec tega prvenstva. Denis Šme ne skriva, da ga je kaotičen razpad koprske ekipe prizadel.

> Kakšen je vaš pogled na dogajanje v klubu?

“Pogovarjali smo se o podaljšanju pogodbe, ampak to zdaj ni imelo smisla, dosegli smo dno dna. Deveti smo na lestvici, izpadli smo iz pokalnega tekmovanja. Začutil sem, da je čas za slovo. Potem nam je predsednik Guberac ponudil možnost odhoda. Moral sem tudi sebično gledati nase, kar pa ne pomeni, da sem potegnil na eno ali drugo stran. Imam šele 21 let, sem član mlade reprezentance, sem torej za marsikoga zanimiv. Čeprav klubski status tega ne potrjuje, mi vsaj reprezentanca daje neko vrednost. Zelo mi je žal, da se je tako razpletlo. Še pred pol leta smo bili res kakovostna, homogena ekipa. Zdaj pa je odšla cela postava na vseh igralnih položajih - Halilović, Blažič, Šme, Palčič, Črnigoj, Guberac, Tomić, Krivičić, Lotrič, Pučko, Galešić.”

> Iz vaših besed se čuti veliko grenkobe.

“Spreletavajo me spomini na pokalno lovoriko, superpokal, Hajduk … To so lepi spomini, ki se ne bi smeli tako končati. Lepo bi bilo, če bi ob mojem odhodu tudi klub imel kaj od tega.”

> Kakšen je bil vaš odnos z novim strokovnim štabom?

“Moja osebna izkušnja je bila zelo pozitivna. Ker sem po naravi delavec, sem takoj sprejel nov koncept dela. Delalo se je intenzivno in disciplinirano. Ne morem pa trditi, da drugi s tem niso imeli težav. Za nekatere je bilo to morda preveč. Sam sem kvečjemu potegnil nekaj dobrega. Trenerji so izjemno samozavestni, z neko srbsko zmagovalno miselnostjo, ki nam včasih manjka.”

> Največ očitkov je bilo na njihov pristop, pa vulgaren in žaljiv besednjak.

“Ja, je res, ampak jih je pač potrebno razumeti, določene besede uporabijo, da bi dvignili ekipo ali raven igre, nisem pa čutil, da bi to počeli zlonamerno. Ekipa očitno tega ni sprejela tako in potem je pač moralo biti tako.”

> Nekaj mesecev je minilo od začetka te revolucije, praktično od poraza s Hajdukom. Je bil res neka točka preloma?

“V Splitu je bila specifična tekma. Do takrat sem gledal tekmo pred 16.000 gledalci v Stožicah, tam pa sem igral pred 30.000 gledalci. V postavi nas je bilo šest mladih igralcev. Ko je Torcida dvignila šale in je bil Hajduk v napadu, smo najprej pogledali na tribune, ne pa tekmecev. Imeli smo neko strahospoštovanje, v teh okoliščinah smo bili popolnoma neizkušeni. Padli smo na zrelostnem izpitu, starejši pa tudi niso imeli izkušenj s takimi tekmami, da bi nam pomagali in nas dvignili.“

> Od koga ste v Kopru največ odnesli?

“Od vseh sem skušal odnesti najbolj pozitivne stvari. V štirih letih mojega bivanja v Kopru sem se od obrambnih igralcev želel naučiti njihovih veščin, od vseh trenerjev do funkcionarjev nekega profesionalnega obnašanja, kako ravnati v svetu športa. Vsi so mi veliko dali, za kar sem jim hvaležen.”

> Od Kopra se še niste povsem poslovili. Jutri vas čaka še tekma reprezentanc U-21 med Slovenijo in Srbijo.

“Niti sam nisem vedel, da bo to moja zadnja tekma na Bonifiki. Hudo mi je, ampak se je že moralo zgoditi. Bom se pa potrudil dati svoj maksimum in se od Bonifike posloviti z lepimi spomini.”

> Z reprezentanco ste še v igri za nastop EP?

“Devet točk si delimo s Srbijo, Italijo in Irsko, ampak nekatere ekipe imajo manj tekem od nas. Naš strokovni štab si je v Novem Sadu ogledal tekmo Srbija : Italija. Kvaliteta Srbije je nesporna, so evropski in svetovni prvaki v različnih letnikih. Obeta se spektakel, in lepo bi bilo, če bi prišlo na tekmo čim več gledalcev.”

ROK MAVER


Najbolj brano