Tajfun bi utegnil mesti do konca

Zgodovina novejše slovenske košarke ne pozna tako nenavadnega in zanimivega prvenstva, kot je letošnje. Dobili bomo namreč šele četrtega prvaka v 24 sezonah samostojne slovenske lige.

Aleksandar Džikić se bo zagotovo poslovil od vodenja petkratnega zaporednega prvaka Krke.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Aleksandar Džikić se bo zagotovo poslovil od vodenja petkratnega zaporednega prvaka Krke.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > V boju za državni naslov doslej ni bilo nikogar, ki bi se lahko vrinil med Olimpijo in Krko, z izjemo sezone 2006/07, ko je prvak postal domžalski Helios.

Letošnje leto je posebno. Potem ko je najprej Tajfun v polfinalu prvenstva izločil prvaka zadnjih petih sezon, novomeško Krko, je imel Helios v drugem polfinalu možnost, da izloči Rogaško. Pravzaprav je to pričakoval lep del košarkarske javnosti, a se na tretji odločilni tekmi v Rogaški Slatini to ni zgodilo.

Tajfun je prvi del prvenstva končal z enim samim porazom in premagal tudi Krko, medtem ko je bila Rogaška z enajstimi zmagami peta. V drugem delu prvenstva, ko se je vanj vključila Olimpija, se je v boju za končnico začelo novo točkovanje, ki je pričakovano premešalo uvrstitve.

A potek sezone kaže, da Tajfun v polfinalu DP ni naključno izločil Krke, prav tako ne Rogaška Heliosa. Ta je bil del sezone uvrščen prav pri dnu lestvice prve lige. Iz nevarnih voda se je pobral šele po prihodu okrepitev in spremembi na trenerskem stolčku, ko je Gregorja Hafnarja nasledil Gašper Okorn. Helios se je v končnico prebil po zaslugi lani uvedenih sprememb, ki z uvrstitvijo v četrtfinale DP nagrajujejo dve najboljši ekipi lige za obstanek - letos so to bili Domžalčani in Portorožani.

Včeraj so pred medije stopili predstavniki obeh finalistov in predstavili svoja pričakovanja. Prva tekma finala v Rogaški Slatini bo jutri ob 20. uri. Ekipi iz krajev, ki imata skupaj manj kot 10.000 prebivalcev, igrata na tri zmage. Za obe bo finale zgodovinski dogodek.

V taborih obeh največjih poražencev, Krke in Olimpije, niso pretirano zgovorni, je pa jasno, da se obetajo precejšnje spremembe.

“V Rogaški Slatini je trenutno prava košarkarska evforija. Vsi se pogovarjajo samo o košarki, saj nas je uvrstitev v finale vse močno presenetila," pravi trener Rogaške Damjan Novakaković, ki je primer uspešnega trenerja za manjša okolja. V Rogaški so med bolj znanimi člani ekipe Sandi Čebular, Dražen Bubnić (nekdaj član Kopra) in Tadej Koštomaj.

Če bi že morali določiti favorita, je to Tajfun iz Šentjurja. Rogaško je med sezono odpravil trikrat, v izločilnih tekmah pa je z 2:0 ugnal zahtevna tekmeca, Zlatorog in Krko. Tako razmišlja tudi trener Tajfuna Dejan Mihevc: “Trikrat moramo zmagati in od tega dejstva ne bežimo. Vseeno mi je, ali trikrat v Rogaški Slatini ali dvakrat doma in enkrat v gosteh.”

Ob Đorđu Leliću je ključni igralec Tajfuna nekdanji reprezentant Dragiša Drobnjak, ki je naslov prvaka že osvojil s Krko, koprskim ljubiteljem košarke pa je zagotovo znano ime Ivana Držića.

Kako bo s slovenskimi udeleženci v regionalni ligi v tem trenutku še ni jasno. Finalista prvenstva bosta o tem razmišljala po koncu boja za prvaka, iz vodstva lige ABA pa napovedujejo, da bo eno povabilo namenjeno Olimpiji, ki bi, če ne igra regionalne lige, izgubila nastop v evropskem pokalu.

ROK MAVER


Najbolj brano