Švica prvič zmagovalka Davisovega pokala

Reprezentanca Švice je prvič postala zmagovalka Davisovega pokala. Tretjo točko ji je priigral Roger Federer, ki je v prvem nedeljskem dvoboju premagal Francoza Richarda Gasqueta s 6:4, 6:2 in 6:2.

Tretjo točko je Švici priigral Roger Federer Foto: Kevin Lamarque
Tretjo točko je Švici priigral Roger Federer Foto: Kevin Lamarque

LILLE > Federer je s to zadnjo zmago dokončno postal največja legenda v svetu tenisa. Pri 33 letih ima v svojih vitrinah 82 naslovov na turnirjih ATP, med njimi sedemnajst pokalov iz grand slamov (štiri OP Avstralije, en Roland Garros, sedem Wimbledonov in pet US Opnov), šest naslovov masters, dve olimpijski medalji, in končno tudi Davisov pokal. Edino kar mu manjka je zlata olimpijska medalja med posamezniki, s čimer bi se postavil ob bok Andreu Agassiju in Rafaelu Nadalu, ki sta osvojila vse štiri grand slame, posamičen olimpijski naslov ter Davisov pokal.

"Občutek je enkraten. Na to sem čakal 15 let," je dejal Federer, nato pohvalil švicarske navijače, ki so spodbujali ekipo, na vprašanje, ali se zaveda, da je zdaj postal največji vseh časov, pa je odgovoril: "To sploh ni pomembno. Uživam v tenisu in to je ključno."

V zadnjih letih je Federer večkrat poudaril, kako si želi zmagati v tem tekmovanju, zato se je letos z ekipo temeljito pripravil. Ni bilo lahko, saj je Švica vse dvoboje do finala dobila tesno - Srbija 3:2, Kazahstan 3:2, Italija 3:2. Še najlažje je bilo finalu, četudi Švici po prvem dnevu ni kazalo najbolje. Edino točko, ki jo je osvojila Francija, je izgubil prav Roger Federer, ki je bil v petek brez moči proti Gaelu Monfilsu.

Kljub temu - Federer je v Francijo pripotoval s hudimi bolečinami v hrbtu - ga je kapetan Severine Luthi v soboto postavil na igrišče. Taktika se mu je obrestovala, saj sta s Stanom Wawrinko dobila igro dvojic ter Švico povedla v vodstvo z 2:1.

V nedeljo je bil Federer lačen zmage. Na pesku, ki je njegova najmanj priljubljena podlaga, je v vseh pogledih nadigral Richarda Gasqueta, ki je v zadnjem trenutku nadomestil poškodovanega Jo Wilfireda Tsongaja. Prvi niz je dobil s 6:4, v drugem in tretjem pa si je hitro zagotovil dva 'breaka' prednosti ter delo brezhibno končal po vsega uri in 52 minutah igre.

Zadnji dan si je tekmovanje na nogometnem stadionu v Lillu, ki je za to priložnost preurejen v dvorano, ogledalo 27.448 ljudi, kar je nov rekord po obiskanosti Davisovega pokala. Pred tem je bil ta v lasti Seville, kjer sta leta 2004 igrala Španija in ZDA.

Švica je zdaj štirinajsta država z Davisovim pokalom. Z naskokom največ jih imata ZDA (32) in Avstralija (28), nato pa sledijo Francija (9), Velika Britanija (9), Švedska (7), Španija (5), Češka (3), Nemčija (3), Rusija (2), Hrvaška (1), Italija (1), Južnoafriška republika (1) in Srbija (1).

STA


Najbolj brano