Svet na glavi

Konec tedna je novogoriško plesno društvo VIP dance company gostilo mednarodni festival uličnega plesa. Vragolije break dancea in hip hopa so predstavili plesalci iz treh celin.

Ob vragolijah plesalcev iz 14 držav je marsikomu zastal dih Foto: Leo Caharija
Ob vragolijah plesalcev iz 14 držav je marsikomu zastal dih Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Mesto vrtnic postaja vse bolj prepoznavno shajališče mojstrov uličnega plesa. Tokratnega mednarodnega festivala teh zvrsti - predvsem hip hopa in break dancea - se je udeležilo 110 plesalcev iz 14 držav in treh celin. Najoddaljenejši so prišli iz Malezije in Maroka.

Pestra in kakovostna udeležba je posledica dobrega glasu, ki se je v letih dejavnosti domačega društva VIP dance company, njegove plesno - akrobatske skupine Go Breakers in izvrstnega solista Tomija Čineja aktualni svetovni prvak v break danceju), razširil širom sveta.

Činej je tokrat prevzel vlogo povezovalca prireditve, za glasbo je skrbel v tovrstnih plesnih krogih svetovno znani DJ DBO iz Londona, množica gledalcev pa je uživala v akrobacijah mladih, med katerimi so bili mnogi med nastopi vsaj toliko časa na glavi, kot na nogah.

Na festivalu so znanje v tekmovanju dvojic na izločanje pokazali plesalci mlajših kategorij (od U 11 dalje) in člani. Kot je na tovrstnih prireditvah navada, so nastopali z umetniškimi imeni. Po ocenah sodniškega zbora, ki so ga sestavljali reprezentanti iz SP Tim Babnik (Go Breakers), Adrian Lopez Gomez (Španija) in Sylvester Kunika (Nemčija), je bila najmočnejša italijanska konkurenca, saj so sosedje pobrali zmage v kategorijah U 11, (Giovi), U 15 (Style), absolutno (Mat) in ženske (Anti). V Hip Hopu je slavil Nemec Bouni. Primorski ples je zastopal Žan Carli iz Izole, ki pa je izpadel v prvem krogu.

Organizatorji so si vzeli le dan počitka. Že danes, 16. decembra, ob 18. uri se namreč VIP dance company s svojo pestro plesno dejavnostjo predstavlja na zaključni letni prireditvi v veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici. Glavnina vstopnic je v času festivala že pošla.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano