Štuhčevi superveleslalomski globus ušel za pičlih pet točk

Ilka Štuhec je za pičlih pet točk oziroma 35 stotink sekunde izgubila boj za superveleslalomski mali kristalni globus. Štuhčeva je zadnji superveleslalom v sezoni svetovnega pokala v Aspnu končala na drugem mestu, pred njo se je uvrstila Tina Weirather iz Liechtensteina, ki je z zmago osvojila svoj prvi mali globus.

Ilka Štuhec je za pičlih pet točk oziroma 35 stotink sekunde 
izgubila boj za superveleslalomski mali kristalni globus. Foto: STA
Ilka Štuhec je za pičlih pet točk oziroma 35 stotink sekunde izgubila boj za superveleslalomski mali kristalni globus. Foto: STA

ASPEN > Štuhčeva je tako še trinajstič v tej sezoni stopila na oder za zmagovalke, od tega ima sedem zmag. Tretje mesto je na zadnjem superveleslalomu v sezoni vpisala Italijanka Federica Brignone, ki je bila le stotinko sekunde počasnejša od Štuhčeve.

Mariborčanka je tako ostala pri dveh malih kristalnih globusih, smukaškem in kombinacijskem. V superveleslalomskem seštevku je osvojila drugo mesto, skupaj je na sedmih superveleslalomih v tej sezoni svetovnega pokala osvojila 430 točk, Weiratherjeva na prvem mestu je uspela zbrati pet točk več. Tretje mesto je zasedla že od februarja poškodovana Gutova (300).

"Definitivno bi se dalo kakšen del odsmučati še malo boljše, ampak nimam si sploh kaj za očitati. Drugo mesto je super in mislim, da teh pet točk ni bilo izgubljenih danes, ker je bila sezona dolga, naporna in se čisto vedno ni tako dobro izteklo," je bila prva izjava Štuhčeve, ki je v tej sezoni osvojila dva globusa, smukaškega in kombinacijskega. Smukaški globus je osvojila v sredo, ko je vso konkurenco premagala na zadnji smukaški tekmi v sezoni: "Nekega velike slavja ni bilo, ker smo imeli danes za oddelati še eno resno tekmo. Obveznosti kolikor jih je bilo tukaj okoli v cilju smo opravili in se potem normalno pripravljali na današnji dan, tako kot že celo leto. Tako kot vedno sem pogledala prvo tekmovalko, da sem malo videla kako gre proga, potem pa se koncentrirala na svoj nastop, da se vržem dol, pokažem najboljše in to je to." Drugače pa je Štuhčeva razjasnila tudi dilemo o tem, kateri dosežek ima večjo težo, naslov svetovne prvakinje v smuku ali osvojeni smukaški globus: "Globus. Definitivno vedno, ker gre za celotno sezono. Svetovno prvenstvo je sicer velika tekma, ki je na vsaki dve leti, ampak na koncu je en sam dan. Globus je definitivno več."

Čeprav je izgubila boj za tretji globus, pa Štuhčeva tako visoko v superveleslalomskem seštevku še ni bila nikoli. V sezoni 2015/16 je zasedla 12. mesto (183 točk), s skoraj polovico manj zbranimi točkami kot v tej za Štuhčevo rekordni sezoni.

Še vedno pa ni končan boj za veliki kristalni globus v ženski konkurenci. Štuhčeva je v skupnem seštevku še naprej druga. Vodi Američanka Mikaela Shiffrin (1523), ki je smukaško in superveleslalomsko preizkušnjo izpustila, Štuhčeva na drugem mestu ima 198 točk manj ter še vedno teoretične možnosti za veliki kristalni globus.

Mariborčanka pa si je že pred zadnjima dvema tekmama tudi matematično zagotovila drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Tako visoko ni bila še nikoli. Sezono 2015/16 je končala na 33. mestu skupno. Štuhčeve ne more prehiteti nobena tekmovalka več. Tretja skupno je Italijanka Sofia Goggia, ki pa ima skupno 208 točk zaostanka za najboljšo Slovenko. Do konca sezone sta namreč le še dve posamični preizkušnji, veleslalom in slalom. Na četrtem mestu je Gutova (500), kar pomeni, da bo Goggia sezono končala na tretjem mestu.

STA


Najbolj brano