Štuhčeva s tretjim mestom do kombinacijskega globusa

Mariborčanka Ilka Štuhec je osvojila svoj prvi mali kristalni globus v karieri. Na alpski kombinaciji je na tekmi za svetovni pokal alpskih smučark v Crans Montani osvojila tretje mesto in zmagala v skupnem seštevku discipline. Na tekmi je slavila je vodilna v skupnem seštevku sezone Američanka Mikaela Shiffrin.

Ilka Štuhec Foto: Nebojsa Tejic/Sta
Ilka Štuhec Foto: Nebojsa Tejic/Sta

CRANS MONTANA > Druga je bila Italijanka Federica Brignone (+0,70), Štuhčeva pa je zaostala 0,85 sekunde in je devetič v sezoni stopila na zmagovalni oder. Druga slovenska predstavnica na tekmi Maruša Ferk je odstopila na superveleslalomu in v seštevku kombinacije končala deseta.

Šestindvajsetletna Štuhčeva se je povzpela na drugo mesto skupnega seštevka pokala, Shiffrinova ima 1323 točk, Štuhčeva pa zaostaja za 298 točk. Mariborčanka je kot šesta v slovenski zgodovini alpskega smučanja osvojila mali kristalni globus; pred tem je to dvakrat uspelo Tini Maze, ki ima edina tudi v lasti veliki kristalni globus za skupno zmago v pokalu, po enkrat pa Mateji Svet, Bojanu Križaju, Roku Petroviču in Špeli Pretnar.

Italijan Peter Fill je zmagal na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v norveškem Kvitfjellu (1:32,83). Drugi je bil Avstrijec Hannes Reichelt (+0,10), tretji pa svetovni prvak Kanadčan Erik Guay (+0,23). Norvežan Kjetil Jansrud je bil sedmi (+0,48) in je že osvojil mali kristalni globus, uspešno pa so nastopili tudi Slovenci. Martin Čater je bil šesti (+0,44), Boštjan Kline osmi (+0,75), Klemen Kosi 28. (+1,53), Rok Perko pa je odstopil.

Ilka Štuhec je izkoristila prvo priložnost za svoj prvenec; potem ko je dobila prvo kombinacijo zime v Val d'Iseru decembra lani, je bila druga za Brignonejevo na petkovi tekmi v Crans Montani. Po dveh kombinacijskih tekmah sezone je imela tako 40 točk prednosti pred Brignonejevo. Čeprav se je končna razlika zmanjšala na 20 točk, pa je bilo to dovolj za drugo veliko slavje v sezoni, po zlatu na nedavnem svetovnem prvenstvu St. Moritzu v smuku.

Štuhčeva je na superveleslalomski progi nastopila tretja po vrsti, pred njo pa do cilja nista prišli Ferkova in Avstrijka Christine Scheyer. Na že tako zahtevni progi sta delo tekmovalkam otežila še postavitev vratc z veliko menjavami smeri in slabša vidljivost glede na sobotni smuk. Mariborčanka je imela tokrat precej težav in je dvakrat komaj ujela naslednja vrata, drugič se je udarila v količek, vendar kljub temu ostala na progi ter prišla v cilj. V nadaljevanju jo je prehitela le Goggia, odstopila pa je tudi Avstrijka Michaela Kirchgasser, ki je imela še priložnost za skupno zmago v disciplini.

Štuhčeva je bila tako druga po superveleslalomskem delu zadnje kombinacije sezone. Italijanka Sofia Goggia je imela pred slalomom 36 stotink prednosti, tretja je bila Kanadčanka Marie Michele Gagnon (+0,58), Brignonejeva je bila po polovici tekme deveta, imela pa je 1,65 sekunde zaostanka za vodilno rojakinjo. Na sedmem mestu je bila Shiffrinova; Američanka je imela le sekundo in tri desetinke zaostanka in je tako že po hitri disciplini prišla v najožji krog favoritinj za zmago na tekmi.

Brignonejeva je po slalomu prepričljivo prevzela vodstvo in imela na koncu drugi čas v tej disciplini, za slalomsko kraljico Shiffrinovo pa je zaostala le za 35 stotink. Tako je bilo jasno, da bo imela članica mariborskega Branika, ki je v tej sezoni postala vsestranska smučarka, težko delo v disciplini, v kateri ni veliko nastopala v svetovnem pokalu. Toda tudi med slalomskimi količki je dokazala svoje mojstrstvo, dosegla je deseti čas tega dela tekme, 1,79 sekunde slalomskega zaostanka za Shiffrinovo pa je bilo dovolj za tretje mesto in končni uspeh v kombinaciji.

Že na začetku kariere je dokazala, kam lahko pride med članicami, saj je osvojila tri naslove mladinske svetovne prvakinje, v slalomu in kombinaciji leta 2007 ter v smuku leta 2008. Številne poškodbe in operacije so jo v naslednjih letih oddaljile od dosežkov, ki jih je zmogla v tej zimi, ko je nanizala tudi edinih šest zmag v svetovnem pokalu, tri na smukih, dve v superveleslalomu in eno v kombinaciji. Da bo 1,72 centimetrov visoka in 72 kilogramov težka slovenska šampionka zmagala v vseh disciplinah alpskega smučanja, ji manjkajo le še prvi mesti v slalomu in veleslalomu.

Alpske smučarke se bodo zdaj preselile v Južno Korejo, kjer bo v soboto v Jeongseonu na programu smuk, ki se bo začel ob tretji uri zjutraj po srednjeevropskem času, dan pozneje pa bo še superveleslalom.

STA


Najbolj brano