Ilka Štuhec odstopila

Nova svetovna prvakinja v alpski kombinaciji in naslednica Tine Maze, ki je bila najboljša na zadnjem prvenstvu v Vailu 2015, je Švicarka Wendy Holdener. Najboljša Slovenka Ilka Štuhec je zapravila veliko priložnost za prvo medaljo na velikih tekmovanjih, saj je po drugem mestu v smuku na slalomu odstopila.

Ilka Štuhec Foto: Igor Mušič
Ilka Štuhec Foto: Igor Mušič

ST. MORITZ > Srebro je osvojila še ena domača tekmovalka, Michelle Gisin, ki je za 23-letno zmagovalko zaostala pet stotink sekunde, bron pa Avstrijka Michaela Kirchgasser (+ 0,38).

Smukaški dosežek Ilke Štuhec je obetal veliko, na smuku je vpisala drugi čas, za 12 stotink sekunde jo je prehitela le Italijanka Sofia Goggia. A se je naskok na kolajno končal hitro v snegu s tem pa tudi sanje o prvi kolajni na svetovnem prvenstvu.

“Definitivno je kombinacija disciplina, ki je sestavljena iz dveh različnih disciplin. Dejansko sem bila pripravljena, da se vržem na glavo, da dam od sebe vse. Žal se je hitreje končalo, kot bi si želela. Ampak nimam si kaj očitati, vem na čem moram delati do nedelje in bom to tudi naredila.”

Nedeljska preizkušnja

Štuhčeva je nastopila na svojem prvem slalomu po zvinu gležnja, ki se ji je pripetil na kondicijskem treningu pred tekmami v Garmisch-Partenkirchnu: “Sem trenirala slalom prejšnji teden na pripravah za prvenstvo. Dejstvo je, da nisem specialistka za slalom in kolikor ga lahko treniram, ga treniram, vsakič je dovolj, kdaj ga pa ni.”

Vrhunec prvenstva Štuhčevo še čaka v nedeljo, ko bo na sporedu specialni smuk, ki ga bo začela kot prva favoritinja kot vodilna smukačica sezone in kot najhitrejša na zadnjih dveh treningih. “Časa za regeneracijo bo definitivno dovolj, vem, na čem moram delati, na kaj se moram skoncentrirati in bom to tudi naredila,” je dejala 26-letna Mariborčanka, ki je pred St. Moritzem dobila edino izpeljano kombinacijo v svetovnem pokalu ter je bila pred prvenstvom med prvimi favoritinjami za kolajno v tej disciplini.

Nastopili sta še dve Slovenki; Maruša Ferk je osvojila 8. mesto (+ 1,84), kar je njena najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih, Ana Bucik pa je tako kot Štuhčeva odstopila v slalomu, ki je sicer njena prva disciplina, v kateri je bila letos že sedma, na Zlati lisici v Mariboru.

Odstopila tudi Sofia Goggia

O nosilkah kolajn in o zmagovalki je odločal slalom. Potem ko je pot najboljše Slovenke ubrala tudi najhitrejša po smukaškem delu kombinacije Italijanka Sofia Goggia in odstopila, se je slavje v ciljni areni lahko začelo. Navijači ob progi in na tribunah v ciljni areni so bučno proslavili dvojno domače zmagoslavje in dve najžlahtnejši kolajni, zlato in srebrno.

Švica je sicer že devetič gostiteljica svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, kar petkrat pa so največja smučarska tekmovanja pripravili prav v St. Moritzu, vključno z zimskimi olimpijskimi igrami leta 1948, ki so takrat štele tudi za svetovno prvenstvo.

Nazadnje, ko je St. Moritz gostil svetovno prvenstvo, leta 2003, so gostitelji potegnili kratko, saj so ostali brez zlate medalje. Tokrat se ta urok ni ponovil.

STA


Najbolj brano