Strogo varovani “el clasico”

Reprezentančni nogometni utrip spet prepušča mesto klubskemu. Sobota bo v znamenju derbijev in to ne le v Sloveniji, kjer se bosta pomerila Olimpija in Maribor. V središču pozornosti bo seveda španski “el clasico”.

Cristiano Ronaldo (levo) bo jutri gotovo igral, kaj pa Lionel 
Messi? Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo (levo) bo jutri gotovo igral, kaj pa Lionel Messi? Foto: Reuters

NOVA GORICA > Varnostna problematika je po terorističnih napadih v Franciji tudi drevišnjemu obračunu med Realom in Barcelono na madridskem stadionu Santiago Bernabeu dala med nogometnimi privrženci neželeno razsežnost. Bržkone najprivlačnejši obračun na stari celini v zadnjem obdobju sploh so kljub napetemu ozračju potrdili. Bodo pa drevi pred in po tekmi, ki se bo začela ob 18.15, na prizorišču vladale izredne razmere. Policisti bodo praktično obkolili stadion, v teh dneh pa so prečesali okolico po dolgem in počez. Pristojni zagotavljajo, da 263. obračun Reala in Barcelone ne bo preložen, a morebitne grožnje - resnične ali lažne - bi ga lahko hitro spet postavile pod vprašaj. Vprašljiv je tudi nastop Lionela Messija, ki se je poškodoval 26. septembra.

Drevi se bosta v osrednjem obračunu 13. kroga italijanske serie A pomerila Milan in Juventus, ki sta zaostala za pričakovanji v začetku sezone. V Angliji bo vodilni Manchester City gostil Liverpool, vroč mestni derbi pa se jutri obeta v Romuniji, kjer se bosta pomerila Dinamo Bukarešta (z Miho Mevljo) in Steaua.

Z Messijem ali brez?

V preteklih dneh so v medije pricurljale informacije, da naj bi argentinski as hitro okreval in bil nared za drevišnji obračun. Scenarij, po katerem bi Messi jutri zaigral, se sprva ni zdel verjeten. Potem pa so možnosti rasle z dneva v dan, od tega, da naj bi odigral zadnje pol ure, do tega, da bo začel tekmo. Če bi upoštevali racionalno razmišljanje, dvomimo, da bi strokovni štab Barcelone na čelu z glavnim trenerjem Luisom Enriquejem kljub zeleni luči zdravniške službe tvegal, ko je pretekla šele tretjina klubske sezone. Po drugi strani “el clasico” ni običajna tekma, Messi pa ni eden iz niza vrhunskih nogometašev v obeh klubih. Odločilno besedo ali in koliko bo igral, utegne imeti kar sam.

Statistika medsebojnih prvenstvenih obračunov Barcelone in Reala v zadnjem desetletju z Messijem na sceni odpravlja vse dvome. Štirikratni dobitnik zlate žoge je izpustil dva derbija. Obakrat je Barcelona izgubila. Na preostalih 18 medsebojnih tekmah pa je bilanca aktualnih španskih prvakov sledeča: 10 zmag, 3 remiji in 5 porazov. Messi je pri tem dosegel 14 golov.

Kot poročajo španski mediji, bo tekmo nogometašev Barcelone in Reala na stadionu Madridčanov Santiago Bernabeu skupno varovala vojska 1000 policistov, kar je dvakrat toliko kot ponavadi. Za varnost vseh obiskovalcev, navijačev, gostov na tribunah in udeležencev tekme na igrišču pa bo še dodatno skrbelo 1400 pripadnikov zasebnih varnostnih družb ter še dodatni pripadniki lokalne policije. El clasico si bo po napovedih ogledalo kar pol milijarde ljubiteljev nogometa po vsem svetu pred televizijskimi zasloni ter pričakovano 80.000-glava množica na stadionu.

Po drugi strani pa Barcelona v prvenstvu dobro krmari tudi brez argentinskega asa. Nanizala je štiri zmage, Neymar in Luis Suarez pa tvorita udaren tandem, ki se odlično razume na igrišču. Z enajstimi oziroma devetimi goli sta tudi na vrhu lestvice najboljših strelcev lige. Njun učinek se odraža tudi na moštveni lestvici. Barcelona ima po enajstih krogih 27 točk, tri več od Reala. Kraljevi klub čuti ta čas večjo potrebo oziroma pritisk po zmagi. Pa ne le zaradi domačega terena. Trener Rafa Benitez po odslovitvi Carla Ancelottija še ni pridobil zaupanja navijačev in sedme sile, morda tudi ne (vseh) igralcev. Podoba Reala ni dovolj atraktivna oziroma napadalna, čeprav tega statistika ne razkriva.

(Ne)učinkovitost

Prvi in doslej edini poraz je Real doživel prav pred zadnjim prvenstvenim premorom, ko je izgubil v Sevilli, kjer pa je klonila tudi Barcelona. Kraljevi klub je s 26 goli za povrh najučinkovitejša ekipa prvenstva. Cristiano Ronaldo sicer v letošnji sezoni še ni tako razigran, čeravno je dosegel osem zadetkov. Še bolj kot na Barcelono, kjer ima vlogo rekonvalescenta tudi Ivan Rakitić, pa so se poškodbe lepile na Real. Z izjemo Ronalda so bili tako ali drugače načeti praktično vsi preostali glavni zvezdniki. Velika večina naj bi jih bila nared od prve minute, izjema je morda le Karim Benzema. Francoski napadalec, ki se je v minulih dneh znašel v priporu zaradi domnevnega izsiljevanja reprezentančnega soigralca Mathieua Valbuene, utegne tekmo začeti na klopi.

Pod drobnogledom bo, kot vsakič na obračunih Reala in Barcelone, tudi sodniška ekipa. Tokrat še posebej. Pred mesecem dni naj bi neimenovani stranski sodnik razkril, da so mu za drevišnji “el clasico” naročili, naj favorizira kraljevi klub. Kakorkoli, glavni sodnik na drevišnjem dvoboju bo David Fernandez Borbalan. Tretjič bo delil pravico na obračunih Reala in Barcelone, drugič v prvenstvu. V sezoni 2011/12 je sodil ligaško tekmo na Santiagu Bernabeu, ki je s 3:1 pripadla gostom.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano