Strnad premagal vse

S tekom na Tabor se je v Gabrjah pri Ajdovščini končala sezona primorskih gorskih tekov. V članski konkurenci je bil najuspešnejši skupni zmagovalec sezone Simon Strnad. Ženska zmagovalka sezone je Ana Čufer.

V Gabrjah je na cilj najhitreje pritekel Simon Strnad. Foto: Ivo Kete
V Gabrjah je na cilj najhitreje pritekel Simon Strnad. Foto: Ivo Kete

GABRJE > Tekaško društvo Burja iz Vipave in domača krajevna skupnost sta v Gaberjah pod vodstvom Darka Hrovatina organizirala še zadnji letošnji tek za primorski gorski pokal, katerega prve korake je v začetku prejšnjega desetletja podpiral tudi naš časopis.

Tokrat je s 4,8 kilometra dolgo progo s 365 višinski metri vzpona in s 118 metri spusta v konkurenci 83 gorskih tekačev najhitreje opravil skupni letošnji zmagovalec, član ŠD Nanos iz Podnanosa Simon Strnad, ki je v cilj prišel v dobrih 24 minutah (24,07). Na drugem in tretjem mestu sta se zvrstila njegova klubska kolega Anej Likar (24,25) in Aleš Štor (25,02). Med dekleti je slavila predstavnica organizatorja (TD Burja) Ana Čufer (27,45 - sicer skupna zmagovalka sezone) pred Mihaelo Tušar (Nanos, 29,08).

Tek na Tabor, zmagovalci po kategorijah; ml. člani: Anej Likar (Nanos), Ana Čufer (Burja); člani B: Sandi Furlan (Nanos), Bernarda Habe; st. člani: Borut Malavašič (Nanos), Darja Jejčič (Burja); ml. veterani: Simon Strnad (Nanos); veterani: Tomaž Devetak (GMG), Mihaela Tušar (Nanos); st. veterani: Cveto Tavčar (Nanos), Tea Bajc (Tekači V. doline).

Najboljši po kategorijah (največ zmagovalcev je imel ŠD Nanos) so po 16 tekmah v letošnji sezoni na zaključni prireditvi v Gaberjah prejeli zaslužene pokale in odličja, ob koncu pa brez takšne ali drugačne praktične nagrade oziroma spominkov, ki so jih nabrali lokalni organizatorji in združenje Primorski gorski teki, ni odšel nihče. Koordinator tekov Klavdij Čendak je s sezono zadovoljen: “Udeležencev je vsako leto nekaj več - tako stalnih kot občasnih. Tudi število tekem se je ustalilo med 15 in 19. Oboje je v finančno težkih časih lepa spodbuda. Nagradimo vsakogar, ki je v sezoni tekmoval vsaj osemkrat in takšnih je približno 80. Na večini tekov se sicer zbere približno 150 tekačev, na gorskem maratonu štirih občin v Podbrdu pa še precej več. Na posamezno tekmo jih največ prihaja iz lokalnega okolja, a se vključujejo tudi posamezniki iz bližnjega zamejstva, z Notranjske, iz Ljubljane in tudi s Hrvaške. Trudimo se, da je ob okrepčilu tudi dovolj prijetnih trenutkov za družabnost, kar je posebej pomembno za mladino, ki jo je težko privabiti.”

Skupni zmagovalci sezone, odrasle kategorije, absolutno: Simon Strnad, Ana Čufer ; ml. člani: Anej Likar, Ana Čufer; člani: Sandi Furlan,Tina Pintar (Vip. križ); st. člani: Borut Malavašič,Marta Švigelj (PGT); m. veterani: Strnad; veterani: Tomaž Devetak, Mihaela Tušar; st. veterani: Cveto Tavčar, Rada Milič (Kraški tekači); ml. dečki in deklice: Natan Maj Poženel (Posočje), Sara Furlan (Nanos); starejši dečki in deklice: Sašo Zorč (Bovec), Kristina Pivk (Črni vrh).

Z gorskim tekom se je sicer letos redno spoprijemalo 64 mladih.

Prvi tek v novem letu bo predvidoma februarski vzpon iz Solkana na Sabotin, nova postaja v koledarju pa bo tek na hrvaško Učko. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano