Štirje Slovenci bodo napadali iz ozadja

Na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu so na razpolago le še tri kolajne. Prvenstvo se bo po dvanajstih dnevih tekmovanj končalo danes z moškim slalomom. Prvi favorit za zlato odličje je najboljši smučar zadnjih petih zim Marcel Hirscher. Na startu so štirje Slovenci, Štefan Hadalin, Žan Grošelj, Žan Kranjec in Jakob Špik, ki bodo napadali iz ozadja.

Štefan Hadalin Foto: Igor Mušič
Štefan Hadalin Foto: Igor Mušič

ST. MORITZ > Slovenci imajo startne številke od 40 do 50 in bodo šli na progo, ko bodo najboljši že v svojih hotelskih sobah. Štefan Hadalin bo startal s številko 40, Žan Grošelj s številko 44, Žan Kranjec s številko 48 in Jakob Špik s številko 50.

Špik si je nastop na tekmi priboril v sobotnih kvalifikacijah, tekmi Fis, na teh je bil med 135 tekmovalci na startu najhitrejši ter je za nagrado dobil vstopnico za nastop na sklepni poslastici svetovnega prvenstva v alpskem smučanju.

Na tekmo se je uspelo uvrstiti tudi nekdanjemu hrvaškemu šampionu Ivici Kosteliću, ki je začasno odmrznil svojo tekmovalno upokojitev, da bi nastopil na najpomembnejši tekmi v sezoni.

Kosteliću ni bilo nič prizaneseno, moral je skozi kvalifikacije skupaj z ostalimi tako imenovanimi eksoti ter je tvegal blamažo, da se ne bo uvrstil. V kvalifikacijah je bil 15., na današnji tekmi pa bo nastopil s startno številko 54.

Kostelić je edini svetovni prvak s prvenstva, ki je bilo leta 2003 v St. Moritzu in ki bo na prvenstvu tudi tekmoval. Pred 14 leti je zmagal na slalomu.

Prvi favorit je Avstrijec Marcel Hirscher, ki bo lovil svojo še drugo lovoriko slalomskega svetovnega prvaka, potem ko je bil najboljši pred štirimi leti v Schladmingu. Hirscher bo lovil četrto zlato kolajno in sedmo kolajno na SP oziroma šesto zlato in deveto odličje, če upoštevamo, da je bil na dveh prvenstvih zlat tudi ekipno. Avstrijski šampion bo naskakoval še 15. zlato slalomsko odličje avstrijskih smučarjev na SP.

Hirscher pa želi ponoviti še en dosežek, 21 let star rekord italijanske legende Alberta Tombe, ki je na SP leta 1996 (Sierra Nevada) osvojil zlato v obeh tehničnih disciplinah, veleslalomu in slalomu. Hirscher je v St. Moritzu že opravil prvi del naloge, z zmago na veleslalomu.

Branilec naslova je Francoz Jean-Baptiste Grange, pred dvema letoma v Vailu je Hirscher odstopil v finalu. Grange je slavil tudi pred šestimi leti na SP v Garmischu.

Seveda Hirscher ne bo imel lahkega dela. Med favoriti je Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je v izjemni slalomski formi, saj je v svetovnem pokalu dobil pet slalomov od sedmih, na katerih je v tej zimi nastopil, ter je Hirscherja že premagal. Salzburžan se lahko zahvali sporu norveškega tekmeca z norveško zvezo o osebnem sponzorju, da je 22-letni smučar uvodni slalom v Leviju izpustil, na njem pa je nato slavil Hirscher.

Štrene na svetovnem slalomskem vrhu pa lahko uspešno mešajo tudi Nemec Felix Neureuther, Italijani Manfred Mölgg, Stefano Gross in Giuliano Razzoli ter Rus Aleksander Horošilov.

Zadnji Slovenec s kolajno s SP v moški konkurenci je Mitja Kunc, ki je bil na SP leta 2001 v St. Antonu tretji v slalomu. Kunc je v samostojni Sloveniji edini Slovenec s kolajno s SP, nosilki posamičnih kolajn sta še Urška Hrovat (slalom, 1996) in Ilka Štuhec, ki je smukaško krono vzela prejšnjo nedeljo. Tina Maze ima ostalih devet slovenskih kolajn.

Slovenska kolajna v moškem slalomu s startnimi številkami, kot jih ima slovenski kvartet, je gradivo za znanstveno-fantastični roman. Cilji so skromnejši, uvrstitev vsaj enega v prvo petnajsterico, kar bi prineslo dodatne točke za izboljšanje položaja na svetovni startni lestvici.

Prva vožnja bo na sporedu ob 9.45, začetek finala bo ob 13. uri.

STA


Najbolj brano