Štiri olimpijske kvote in medalji

Štiri olimpijske kvote in dve medalji. To je izkupiček slovenske odprave na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. Za posamično odličje - srebrno - je tako kot lani poskrbel kanuist Benjamin Savšek.

Srebrni kanuist Benjamin Savšek. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije
Srebrni kanuist Benjamin Savšek. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije

LONDON > 28-letni Ljubljančan je na podlagi rezultatov v zadnjem letu veljal za najmočnejšega slovenskega aduta in enega glavnih favoritov za medaljo na svetovnem prvenstvu (SP). Aktualni evropski prvak in drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala je sijajno izpeljal tudi včerajšnje odločilne vožnje. V polfinalu je dosegel najhitrejši čas, v finalu pa je le za štiri stotinke zgrešil zlato medaljo. Benjamin Savšek se je na zmagovalnih stopničkah znašel v angleškem sendviču. Zlato je tako kot pred dvema letoma osvojil David Florence, bron pa je pripadel njegovemu rojaku Ryanu Westleyju.

Savšek je Sloveniji seveda priveslal tudi olimpijsko kvoto med kanuisti. Vozovnico za Rio bo moral še potrditi v internih kvalifikacijah. Si je pa z drugim mestom iz Londona že priveslal lep bonus, ki ga bodo rojaki ob takšnih Savškovih izvedbah le stežka izničili. Drugi slovenski predstavnik, ki se je prebil iz kvalifikacij, Luka Božič, je obstal v polfinalu. Mostar je z enim dotikom osvojil 18. mesto, je pa zato s Savškom in Juretom Lenarčičem včeraj slavil moštveni bron.

Izidi, posamičnokajakaši: 1. Prskavec (Češ), 4. Kauzer (Slo) +3.72, 15. Brus (oba Slo); kanuisti: 1. Florence (VBr), 2. Savšek 0.04, 18. Božič (oba Slo); kanu dvosed: 1. Anton-Benzien (Nem), 4. Božič-Taljat (Slo) 2.29; kajakašice: 1. Kudejova (Češ), 22. Terčelj, 27. Kragelj (obe Slo); kanuistke: 1. Fox (Avs), 18. Bizjak (Slo); ekipno, kajakaši: 1. Češka 8. Slovenija 8.01; kanuisti: 1. Slovaška 3. Slovenija 7.90; kajakašice: 1. Češka, 4. Slovenija 6.31.

Čeprav je ostal brez medalje, je bil Božič zadovoljen tudi s sobotnim izkupičkom. S Sašem Taljatom sta si v kanuju dvosedu priveslala želeno olimpijsko kvoto, po katero sta tudi prišla v London. Poglavitni cilj sta torej izpolnila, vozovnico za Rio, kjer bodo dvojci zadnjič v olimpijskem sporedu, pa imata praktično že v žepu. V Sloveniji namreč v novem ciklusu nimata konkurence.

Zmagovalne stopničke so se članoma Soških elektrarn tako kot v vsej letošnji sezoni sicer izmuznile. Ni pa veliko manjkalo. Od brona, ki sta ga osvojila že leta 2009 v Španiji, so zdaj že bivša svetovna prvaka ločile štiri stotinke. Medaljo je odnesel dotik oziroma pribitek dveh sekund. Na kazen so v slovenskem taboru vložili pritožbo, a ta ni bila uslišana. Sodnika ob progi sta videla rahel dotik sedmih vrat. “Bilo je stresno. V finalu se je videlo, da sva veslala precej bolj sproščeno in lepo. Rezultat je dober, na žalost je malo zmanjkalo, ampak tako je v našem športu. Odločajo stotinke in milimetri. V finalu sva bila tako osredotočena, da res nisva opazila, kaj se je dogajalo okoli naju, zato težko rečem, kaj je bilo,” je razplet pospremil Taljat.

Precej slabšega razpoloženja so bili kljub osvojeni olimpijski kvoti pri kajakašicah, kjer je Slovenija v polfinalu imela dve polfinalistki. Eva Terčelj je tekmovanje končala na 22. mestu, Urša Kragelj pa je bila 27. Članica solkanskega kluba je bila sicer zelo hitro na poti do finala, a je glavni sodnik na podlagi video posnetkov ocenil, da je izpustila predzadnja vrata, Za Kragljevo je to pomenilo 50 sekund pribitka. Kajakašice so v ekipni tekmi zasedle četrto mesto.

Tik pod zmagovalne stopničke se je včeraj uvrstil tudi kajakaš Peter Kauzer, ki je s četrtim mestom Sloveniji priveslal četrto olimpijsko kvoto. Zmagovalcu svetovnega pokala pa je finalna vožnja vendarle pustila nekaj grenkega priokusa. Do predzadnjega vmesnega časa je imel v rokah medaljo, potem pa je v spodnjem delu izgubil idealno linijo in pristal na četrtem mestu. Od brona ga je ločilo sedem desetink. Novinka na SP Nina Bizjak je že s prebojem iz kvalifikacij v polfinale izpolnila pričakovanja. Na koncu je osvojila 18. mesto.

ASO


Najbolj brano