Šteje rezultat, ne vtis

Oktobrski reprezentančni ciklus bo odprla mlada reprezentanca do 21 let, ki se od ponedeljka na popoldanski obračun z Italijo pripravlja v slovenski Istri. Tekma se bo na koprski Bonifiki začela ob 18.30. Vstop na tekmo je prost.

Slovenski mladi reprezentanti bodo danes skušali presenetiti 
Italijo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slovenski mladi reprezentanti bodo danes skušali presenetiti Italijo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Mladi slovenski nogometaši so včeraj popoldne na igrišču z umetno travo opravili še zadnji trening pred tekmo četrtega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija sicer vodi v skupini 2, kar pa je varljiv podatek, saj je doslej odigrala več tekem kot tekmeci za sam vrh. V treh tekmah je zbrala šest točk in premagala Andoro ter Litvo, pred mesecem dni pa je v gosteh tesno izgubila z Italijo. Kot je zadnja leta že običajno, je mlada izbrana vrsta primorsko obarvana, še posebej v strokovnem štabu ob selektorju Primožu Glihi. Ob Šempetrčanu Mihi Zajcu (Olimpija) so kar štirje igralci domačini oziroma sedanji in bivši člani Luke Koper - Domen Črnigoj (Lugano), Marko Krivičić (Bologna), Leo Štulac in Denis Šme (oba Koper) Vreme jim pri vadbi sicer ni šlo na roke in so se temu morali prilagajati, so pa zato imeli mirno okolje v Strunjanu.

Slovenska reprezentanca - Aljaž Cotman, Petar Stojanović, Dino Hotič, Gregor Bajde (vsi Maribor), Grega Sorčan, Amel Džuzdanović (oba Gorica), Kenan Bajrič, Nik Kapun, Miha Zajc, Andraž Šporar (vsi Olimpija), Leo Ejup, Žiga Kastrevec (oba Krka), Jon Gorenc Stankovič (Borussia D), Denis Šme, Leo Štulac (oba Luka Koper), Domen Črnigoj (Lugano), Marko Krivičić (Bologna), Aleks Pihler (Zavrč), Rudi Požeg Vancaš (Domžale), Luka Zahović (Heereveen).

“K sreči so fantje prišli zdravi, z izjemo Alena Ožbolta, ki se je poškodoval tik pred reprezentančnim premorom. Dve tekmi smo prepričljivo dobili, z Italijani je bilo kot je bilo, lahko bi bilo tudi drugače. Vendar smo po analizi tekme danes lahko zmerni optimisti,” je za PN povedal Gliha, ki sicer zna biti zanimiv sogovornik.

Italija sodi med nogometne velikane, tudi v mlajših selekcijah ima spoštovanja vredne rezultate in z redkimi izjemami beleži redne uvrstitve na velika tekmovanja. Iz česa Gliha pred dvobojem z azzurri črpa optimizem? “Brez optimizma ne gre, to je edini način, da lahko v športu stopiš korak naprej. Če bo pred tekmo preveliko breme, bomo videli šele med njo. S fanti smo gledali posnetke iz Reggio Emilie in spoznali, da smo Italijanom vse situacije, iz katerih bi lahko zadeli, ponudili mi. To pomeni, da bomo morali bistveno bolj skoncentrirano igrati v fazi obrambe. Ko bo igralec pod pritiskom nasprotnika, mora enostavno žogo zbiti daleč od svojih vrat,” pravi Gliha, ki je izpostavil še nekaj: “Za fante je tako 'nabijanje' žoge nekako sramotno, saj želijo igrati nogomet. Zato sem jim pokazal posnetke italijanskih branilcev, v prvi vrsti Milanovega Romagnolija, ki je nabil žogo daleč od svojih vrat. Če delajo to igralci Milana, zakaj ne bi naši?

Umetniški vtisi je torej pri Glihi v drugem planu? “Proti velikim tekmecem, da se razumemo, je to bistveno težje, če hočemo dober rezultat. Gledalci zahtevajo le pošten boj,” pravi selektor.

Italijani sicer svoji mladi vrsti posvečajo precej večjo pozornost, kot so jo njihovi vrstniki deležni pri nas. Selektor Lugi Di Biagio razpolaga s kakovostno ekipo, v kateri naj bi bili nosilci Alessio Romagnoli (Milan), Alessio Cragno (Cagliari), Marco Benassi (Torino) in Federico Bernardeschi (Fiorentina), ki je odločil zmagovalca septembrskega dvoboja. ROK MAVER


Najbolj brano