Stefan Kraft zmagal, Peter Prevc deveti

Peter Prevc je na eni najbolj izenačenih tekem svetovnega prvenstva na veliki skakalnici v Lahtiju sinoči osvojil visoko deveto mesto. V finale se je od Slovencev uvrstil le še Jernej Damjan, bil je 21.. Avstrijec Stefan Kraft je letos najmočnejši.

Peter Prevc Foto: STA
Peter Prevc Foto: STA

LAHTI > Pričakovanja pred drugo in hkrati zadnjo posamično tekmo svetovnega prvenstva na Finskem so v slovenskem taboru na podlagi odličnih rezultatov na vseh treningih in tudi v poizkusni seriji slonela izključno na Petru Prevcu, ki je v prvi seriji nastopil kot zadnji od naših. Prvi se je v smučino v zelo enakovrednih vetrnih razmerah za Lahti podal Anže Lanišek, ki je, žal, svoj debitantski posamični nastop na svetovnih prvenstvih sklenil že po enem skoku. S 110 metri in 99,7 točke je tekmo končal na 36. mestu. Nekoliko bolje je za njim nastopil Jernej Damjan, ki je s 113,5 metra in 111 točkami ob enem največjih pribitkov v prvi seriji (4,5 točke) popravil vtis s srednje skakalnice in se z 29. mestom tokrat prebil v finale. Jurij Tepeš je po prihodu s treninga v Planici v Lahtiju skakal dobro, a bolj kot se je bližala tekma, težje je šlo daleč. S 111,5 metra in z rahlim vetrom v hrbet je osvojil šele 34. mesto. S številko 42 je nastopil prvi slovenski adut, edini Prevc, ki je še ostal na tem svetovnem prvenstvu, Peter. Gorenjec je ob odbitku dveh točk zaradi vetrne izravnave skočil 128 metrov, zbral 134,6 točke, to pa ga je uvrstilo na trenutno četrto mesto. Na koncu prve serije je Peter držal sedmo mesto, vsega pet točk za vodilnim Stefanom Kraftom, ki je s 127.5 metri zbral 139,6 točke. Avstrijec in Andreas Wellinger sta bila na vrhu z najslabšimi razmerami med vodilnimi (2,4 in 2,5 točk pribitka). Nemec je zbral 138,7 točke, tretji je bil Norvežan Andreas Stjernen.

Finalna serija je ponujala dramo, kakršne na svetovnih prvenstvih ni bilo velikokrat! Jernej Damjan je v finalu imel 17. oceno, s skokom 120 metrov pa se je prebil na 21. mesto. Ko je bil na vrhu naleta še drugič Prevc, je bilo vse znova zelo izenačeno. Petrov doskok pri 124,5 metra in seštevek 263,7 točk ob rahlem vetrnem odbitku ga je takoj prikovalo na tretje mesto in sanje o novi medalji na svetovnih prvenstvih so splahnele. “Nekako sem vendarle precej bolj zadovoljen kot z nastopom na manjši napravi, a rezultat pokaže, da nisem bil sposoben više od devetega mesta. Očitno so se tekmovalci, ki so uvrščeni pred mano, zbrali precej bolje in so odlično opravili delo na zaletni mizi, meni pa so se spet prikradle manjše napake. V tekmo ne greš z mislijo na kolajno. Ko začneš razmišljati o rezultatu, veš, da je mogoče vse. Lahko si dvajseti, lahko si prvi. Res pa je veliko dejavnikov in malenkosti, ki se ti lahko podrejo in prinesejo končni slabši rezultat,” je po svoji četrti najboljši uvrstitvi na svetovnih prvenstvih povedal Peter Prevc.

Takoj za našim asom je daljavo dneva s 131 metri postavil Poljak Piotr Zyla, ki je z 276,7 točke odločno napovedal pohod na medaljo. Ta mu je tudi uspel, potem ko sta za njim zaostala rojaka David Kubacki in Kamil Stoch, s 129 metri mu ni bil kos niti Stjernen. Na vrhu se je ponovila slika s srednje skakalnice. Prvak je s 127,5 metra v finalu ob vetrnem dodatku postal Kraft z 279,3 točke, drugo srebro na prvenstvu pa je osvojil Wellinger z 278 točkami. Stefan Kraft je šesti skakalec v zgodovini, ki je na enem prvenstvu postal prvak na veliki in srednji skakalnici.

Danes skakalci ne bodo tekmovali, sklepno dejanje prvenstva pa jih čaka jutri z ekipno tekmo ob 16.15 uri. SZ, BG


Najbolj brano