Starša stiskala pesti doma, brat pa v Carigradu

Podobno kot pri ostalih junakih zlate košarkarske pravljice, so tudi Koprčanu Vlatku Čančarju, ko je slednji začenjal svojo košarkarsko pot, ob strani stali predvsem družinski člani. Čeprav j nekdanji učenec OŠ Dušana Bordona hitro odšel s trebuhom za kruhom, nanj v domačem okolju seveda niso pozabili in so ga spremljali tudi na poti do medalje na EP.

Vlatko z osvojeno evropsko lovoriko in prijatelji, levo ob njem 
je brat Zdenko.
Vlatko z osvojeno evropsko lovoriko in prijatelji, levo ob njem je brat Zdenko. 

KOPER > Dokler je bil mladi Vlatko Čančar še košarkar koprskega ŠD Koš, je njegov oče Ivo s tribun redno spremljal njegove nastope. Nedeljski finale članskega evropskega prvenstva pa je po televiziji gledal doma v Prisojah skupaj z mamo Neveno. Vseeno je imel Vlatko na finalu evropskega prvenstva družinsko podporo s tribun, saj je v Turčijo odpotoval njegov devet let starejši brat Zdenko.

“Bil sem na finalni tekmi, a sem se domov vrnil po drugi poti kot večina navijačev, in sicer prek Bologne. V Turčijo sem odpotoval v soboto, po finalu pa so se slovenski navijači večinoma vračali v Ljubljano že ponoči, oziroma okrog treh zjutraj. Mi smo potovali kasneje, v ponedeljek dopoldan. Tudi zato sva se z Vlatkom lahko srečala po finalu. Najprej na hitro v dvorani, potem pa še kasneje, ko so zmago proslavljali v slovenski hiši v Istanbulu. Starši pa so raje ostali doma,” je povedal Zdenko Čančar.

Družina Čančar je sicer po poreklu iz severovzhodnega dela Bosne in Hercegovine, a se je v Koper preselila že zdavnaj. Oče dela v koprski Luki in se počasi že odpravlja v pokoj, mati dela v osrednji knjižnici Srečka Vilharja, brat pa v dekanskem Lama Titusu.

Vlatko je bil rojen v Kopru, obiskoval je OŠ Dušana Bordona in prvi letnik srednje tehniške šole. Prve košarkarske korake je naredil v ŠD Koš, kjer so ga trenirali Djuro Subotić, Aljoša Čandek in Grega Nachbar, potem pa ga je že s 16 leti v svoje vrste zvabila Olimpija. Njegov talent so opazili že v koprskem klubu, kjer je imel sicer edini iz svoje generacije podpisano večletno pogodbo, a mu je tedanji predsednik Rado Krmac vseeno predčasno dovolil v prestolnico.

“Vlatko v vrstah ŠD Koš še ni prav očitno izstopal, a je bil pri 16 letih povabljen na zbor širše kadetske reprezentance, kjer ga je opazil Olimpijin skavt Janjić. Na tem zboru se je iz širšega seznama prebil med prvih dvanajst igralcev, potem je prišlo evropsko kadetsko prvenstvo in začele so deževati ponudbe. Po selitvi v Ljubljano je precej napredoval, podobno kot kasneje pri Mega Leksu. Sedaj pa so se mu z osvojitvijo naslova evropskih prvakov res uresničile sanje, še posebej, ker je na prvenstvu nastopal malce poškodovan. Doma nismo vedeli, kaj pričakovati, saj nismo vedeli, ali bo sploh igral. Vseeno je svoje minute dobro izkoristil in na določenih tekmah odigral kar konkretno vlogo,” je še pojasnil brat Zdenko.

20-letni Čančar sicer letos še ostaja igralec srbskega Mega Leksa oziroma Mega Bemaxa, kot se sedaj imenuje roza-rumeni klub. Tam bo v novem klubskem pripravljalnem centru najprej poskrbel za čim boljšo regeneracijo, saj ga čaka naporna sezona lige ABA, ki se sicer začenja že ta konec tedna. Prihodnje leto pa se mu obeta selitev v ligo NBA. Ekipa Denver Nuggets ga je namreč na letošnjem draftu izbrala kot 49. košarkarja nabora.

SANDI JERMAN


Najbolj brano