“Stari maček” Kasai in Prevc z rekordi

Peter Prevc je po prvem dnevu svetovnega prvenstva v smučarskih poletih na Klumu drugi, za vodilnim Norvežanom Kennethom Gangnesom, zaostaja le za 1,3 točke, Avstrijec Stefan Kraft je tretji, 3,8 točke za prvim mestom, od katerega tudi četrtega Johanna Andrea Forfanga loči vsega 4,4 točke.

Peter Prevc Foto: STA
Peter Prevc Foto: STA

BAD MITTERNDORF > “Pri tako dolgih skokih sva z Gangnesom povsem skupaj, kar je skoraj neverjetno majhna razlika, oba sva nabrala krepko prek 400 metrov vsak, pa je med nama le meter razlike, če točke preračunamo v daljave. Mogoče je včeraj več pokazal Anders Fannemel, Gangnes pa je danes očitno naredil zelo dobra poleta. Vedeli pa smo, da so vsi Norvežani na letalnici nevarni,” je dejal Peter Prevc.

Razplet po prvem dnevu obeta zanimiv in napet obračun v soboto, ko sta na programu še zadnji dve posamični seriji prvenstva. Napovedano je poslabšanje vremena, z več vetra in sneženja, vendar pa se je v današnji drugi seriji pokazalo, da bodo lahko očistili smučino in izvedejo tekmo, če ne bo veter premočan.

“Tekma bo, skakal pa bom umirjeno,” je bil prepričan Prevc in nato opisal rekordni prvi polet: “Prvi polet je bil predolg, ker nisem mogel narediti telemarka in sem izgubil osem točk.” Prevc je z 243 metri v prvi seriji postavil rekord letalnice, vendar komaj obstal na snegu in le za 1,5 točke ugnal Gangnesa, ki je pristal “le” pri 236 m.

Kasai, stari maček

Tudi 43-letni japonski veteran Noriaki Kasai, ki je svetovni prvak v petih postal leta 1992, ko 23-letni Prevc še ni bil rojen, je na petem mestu blizu stopničk in ima 10,4 točke zaostanka za vodilnim ali vsega 8,5 metra, čeprav v četrtek ni opravil poleta. Vsi ostali so že več kot 20 točk za Gangnesom, tudi sedmouvrščeni branilec naslova Nemec Severin Freund, ki ima skoraj 40 točk zaostanka za vodilnim.

“Kasai, stari maček, sam bom šele čez dvajset let videl, če bom lahko izpustil polete dan pred tekmo. Po prvi seriji smo se šalili, da letos sploh ni skočil manj, kot 233 m. V prvi seriji sem videl, da je postavil rekord skakalnice. Če bi šel sam dve naletni mesti nižje, bi dobil deset točk za ta korak in bi lahko skočil osem metrov manj, kar je lahko veliko bolj varno. Ker ne veš, kakšne bodo razmere, se moraš osredotočiti nase,” je pojasnil Prevc, ki je za 2,5 metra izboljšal rekord skakalnice Kasaia.

O tem, če bi pred njegovim prvim poletom znižali njegovo naletno mesto, pa je dejal: “Če bi znižali zaletišče bi lahko naredil malo napako in bi se lahko veliko slabše končalo. Skok mi je uspel, spodaj me je le dvigovalo in sem v zaključku pomislil, če bom sploh lahko pristal. Pa te adrenalin tako dvigne, da je to mogoče storiti.”

“Prepozno sem začel odskok, očitno sem bil preveč umirjen”

Drugi skok je slovenski šampion opravil v zelo močnem sneženju, ko se ga na prvi tretjini doskočišča iz izteka sploh ni videlo. Sam je dejal, da to na njegovo daljavo ni vplivalo. “Prepozno sem začel odskok, očitno sem bil preveč umirjen. Potem nisem nesel dovolj hitrosti v drugi del in se ni najbolje razpletlo. Glede na siceršnjo hitrost na zaletišču pa me sneg ni oviral. Če pada zelo moker sneg, lahko zmoti, toda s pihalci so ga odstranili na zaletišču, pa saj je še lepše, če malo sneži,” je dejal Prevc.

Po novoletni turneji, ki jo je prepričljivo dobil, je priznal, da je ob koncu vsak dan manj spal. “Upam, da mi je dala novoletna turneja dovolj izkušenj, da bom kljub velikim pričakovanjem normalno spal. Imamo tudi lepo popotnico za ekipno tekmo, saj so bili danes uspešni tudi drugi. Kranjcu je lepo uspelo, Anže Lanišek pa je zdržal, ker vemo, da je za mladega skakalca na letalnici zelo težko in sem vesel, da je tako izšlo,” je končal Prevc.

STA


Najbolj brano