Stara dama meša štrene

Na španski el clasico v finalu nogometne lige prvakov bo treba še počakati. Upanje privržencev madridskega Reala, da bi njihov klub ubranil lansko lovoriko, je razblinil Juventus, ki se bo v Berlinu 6. junija za naslov pomeril z Barcelono.

Gianluigi Buffon (desno) je bil po sredinem polfinalnem 
obračunu v Madridu bolj zadovoljen od svojega kolega v 
vratih Reala Ikerja Casillasa.
Gianluigi Buffon (desno) je bil po sredinem polfinalnem obračunu v Madridu bolj zadovoljen od svojega kolega v vratih Reala Ikerja Casillasa. 

NOVA GORICA > Nemška prestolnica torej ne bo prizorišče še drugega zaporednega španskega finala v elitnem klubskem tekmovanju. Prvič v 23-letni zgodovini lige prvakov (LP) pa se utegne primeriti, da bo dve sezoni zapored naslov osvojil klub iz iste države. Barcelona je tudi sicer najuspešnejši klub v minulem desetletju na evropski sceni. V tem obdobju je katalonski klub kar trikrat osvojil LP. Trener katalonskega kluba Luis Enrique je bil igralec Reala in Barcelone, a se mu je naslov v LP vselej izmuznil. Zdaj ima priložnost, da ga osvoji kot trener. V svoj prvi finale LP se je prebil tudi Massimiliano Allegri na klopi Juventusa. Tako Luis Enrique kot Allegri sta do zaključnega dejanja prišla že v prvi sezoni vodenja svojih ekip. Obema je na evropski sceni uspel lep preskok. Barcelona se je lani prvič po daljšem času morala posloviti že v četrtfinalu, Juventus pa je obstal celo v skupinskem delu tekmovanja. Luis Enrique - med letoma 2008 in 2011 je vodil Barcelono B - je na dobri poti, da ponovi dosežek Pepa Guardiole, ki je v svoji prvi sezoni na klopi katalonskega kluba osvojil vse mogoče lovorike.

Barcelona in Juventus se v izločilnih dvobojih evropskih pokalov nista soočila prav pogosto. Prvič sta se pomerila v četrtfinalu pokala državnih prvakov v sezoni 1985/86, ko je s skupnim izidom 2:1 Barcelona izločila takratne branilce lovorike Juventus. Barcelona je bila s skupnih 3:2 uspešnejša tudi pet let kasneje v polfinalu pokala pokalnih zmagovalcev. Juventus pa je slavil na zadnjem medsebojnem obračunu v četrtfinalu lige prvakov leta 2003, ko je izločil Barcelono s skupnih 3:2.

Luis Enrique je prvo pravo trenersko izkušnjo doživel v Italiji, kjer je v sezoni 2011/12 brez vidnega uspeha vodil Romo in se po koncu prvenstva moral posloviti. Takrat je branilec naslova Milan pod taktirko Allegrija v napeti končnici serie A izgubil primat v dvoboju z Juventusom Antonia Conteja. Stara dama pa je osvojila prvega od štirih zaporednih naslovov prvaka. Za četrtega je letos poskrbel Allegri, ki zavoljo nenaklonjenosti Juventusovih navijačev ni imel najboljše popotnice, potem ko so ga sredi pretekle sezone odpustili iz Milana. Luis Enrique se je v stiski znašel pozimi, ko je Barcelona v ligaškem tekmovanju gledala v hrbet kraljevemu klubu, za povrh naj bi tedaj imel tudi z Messijem slab odnos.

Stvari so se v nekaj mesecih zasukale v prid nekdanjemu španskemu reprezentantu. Atomski napad Suarez-Messi-Neymar zabija gole kot za stavo, pri čemer se Barceloni ni treba zanašati na svojo značilno tiki-taka igro. Pobudo in posest žoge rade volje prepusti tekmecu, pri čemer ji takšna vloga še bolj ustreza. Juventus črpa moč iz nespremenjenega jedra ekipe. Vsako leto dodajo kakšen kamenček v zmagoviti mozaik. Letos je to na primer Alvaro Morata, ki je z dvema polfinalnima zadetkoma potopil Real, s katerim je lani osvojil LP. Carlos Tevez, ki se je Juventusu pridružil predlani, je v ligi prvakov z Manchester Unitedom slavil leta 2008.

Andrea Pirlo se je črno-belim priključil v sezoni 2011/12, ko se je začela prevlada stare dame na italijanski sceni. Leta 2003 je dirigiral igri Milana, ki ga je v sklepnem dejanju lige prvakov po streljanju enajstmetrovk ugnal prav Juventus. To je bil zadnji finale črno-belih med evropsko elito. Iz takratne zasedbe je ostal kapetan Juventusa Gianluigi Buffon, ki na lovoriko v LP še čaka.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano