Stara dama išče novo identiteto

Juventusova izjemna lanska sezona je daleč. Številne spremembe v igralskem kadru so pustile posledice. Evropski podprvak je znova v iskanju svoje identitete. V soboto je proti Napoliju v šestem krogu izgubil še tretjič.

Kdaj se bodo Juventusovi igralci (in navijači) spet prešerno 
veselili? Foto: Marco Bertorello
Kdaj se bodo Juventusovi igralci (in navijači) spet prešerno veselili? Foto: Marco Bertorello

TORINO > Pred letom dni je Juventus ob tem času zanesljivo vodil v prvenstvu: šest tekem, šest zmag. Maja je osvojil dve domači lovoriki in nato pogumno odigral finale lige prvakov proti Barceloni. Za Torinčane prvi po 12 sušnih letih. Kaj pa danes? Najslabši začetek sezone po 45 letih! Izjemno slabi rezultati na začetku novega prvenstva že ponujano prvo resno soočenje z dejansko kakovostjo štirikratnih zaporednih prvakov, ki so jim vsi strokovnjaki napovedovali peti naslov. Seveda še ni vse izgubljeno, a Juventus iz lanske sezone je v dobrem mesecu dni izgubil ves sijaj.

Po šestih krogih je osvojil le borih pet točk, ob tem, so kar tri tekme igrali doma. Pritisk javnosti, navijačev in medijev je velik. Nepričakovan je bil že prvi domači poraz z najslabšim Udinesejem v zadnjem desetletju (0:1). Sledila sta remija proti Chievu (1:1) in Frosinoneju (1:1), ki je tako po petih nastopih prišel sploh do prve točke v serie A. Sobotna tekma v Neaplju in vnovičen poraz (1:2) sta le še potrdila slabosti črno-belih. Brazilec Hernanes, ki so ga za enajst milijonov pripeljali iz Interja, očitno ne zmore bremena, ki ga zahteva igralno mesto režiserja igre. Ob odsotnosti Samija Khedire ter Claudia Marchisia je prav ta pozicija v ekipi Juventusa zelo ranljiva. Tretji poraz v šestih tekmah na tehtnico ni postavil le boja za nov scudetto, ampak tudi uvrstitev na mesta, ki vodijo v ligo prvakov ali vsaj v kvalifikacije. Konkurenti imajo svojo kakovost, tako da Juventusu zagotovo ne bo lahko loviti zaostanka.

Edina svetla toča aktualne sezone je dober začetek v ligi prvakov. Na težkem gostovanju pri Manchester Cityju je Juve zmagal z 2:1. Kljub vsemu trener Massimilano Allegri uživa polno podporo vodstva. Kako dolgo še? Pred letom dni je prevzel sestavljeno ekipo, potem ko se je nepričakovano na vrat na nos poslovil Antonio Conte, ki je sedel na klop italijanske reprezentance. Čeprav so mnogi odkrito nasprotovali angažmaju Allegrija (pred tem je bil trener Milana), se je ta lani izkazal za zadetek v polno. Po izjemnem letu je dobil možnost vodenja ekipe še za dve sezoni.

To poletje je bil tudi sam vpet v sestavljanje moštva, ki pa kadrovikom očitno ni šlo od rok. Čeprav je Juve za okrepitve potrošil kar 127 milijonov evrov, se novi igralci še niso izkazali. Odšla je hrbtenica moštva: Andrea Pirlo, Arturo Vidal, Carlos Tevez, Paul Pogba pa je bil z mislimi bolj pri govoricah o rekordnem prestopu, do katerega potem ni prišlo. Tudi v soboto v Neaplju je prikazal zelo povprečno predstavo. V Torino sta prišla dva napadalca - preverjeni Mario Mandžukić, ki se je že izkazal pri Atleticu in Bayernu, ter Paulo Dybala. Argentinec velikega potenciala je imel za seboj dobro sezono v Palermu, a nič več. Juventus je zanj plačal kar 32 milijonov evrov, le čas pa bo pokazal, ali se ni pošteno uštel. V zadnjem času sta na sredini breme na plače dobila celo 22-letnika Stefano Sturaro in talentirani Gabonec Mario Lemina, ki se je v soboto veselil krstnega gola v serie A. Okrepitev Sami Khedira zaradi poškodbe še ni igral.

Kljub vsemu trener Allegri miri: “Nogometne predstave se sodi po izidu. Očitno moramo za zmage pokazati več. Toda ta ekipa me ni razočarala, saj imamo igro. Rezultati resda niso dobri, zaradi česar moramo še več delati. Kar se tiče kritik, te jemljem kot del posla - če bomo zmagovali, bodo odzivi dobri, sicer ne. Prepričan sem v uspeh. Bomo videli ob božiču. Zagotovo bomo pri vrhu.” Podobno meni član uprave torinskega giganta John Elkann: “V Manchestru smo pokazali, da smo dobra in resna ekipa. Tudi na domačem terenu moramo vsako minuto odigrati na polno. V igri se dvigujemo, in verjamem, da bodo kmalu prišli tudi rezultati.”

Toda po sobotni predstavi proti Napoliju se besede zdijo utopične. Ne glede na to, časa za analize ni veliko. Že v sredo v Torino prihaja Sevilla, zmagovalka evropske lige. Staro damo čaka nova ura resnice.

PETER MARAŽ


Najbolj brano