Srebrni odbojkarji so doma (foto)

Navijači so na letališču Brnik pričakali srebrne odbojkarje, ki so se dopoldan vrnili z evropskega prvenstva v Bolgariji. Ena športnih pravljic leta 2015 se je pred slabimi 14 dnevi nepričakovano začela na jugu Balkanskega polotoka in končala z enim največjih dosežkov slovenskega moštvenega športa.

Andrea Giani, Tine Urnaut in Alen Šket Foto: Igor Mušič
Andrea Giani, Tine Urnaut in Alen Šket Foto: Igor Mušič

BRNIK > Ob 14. uri bo sprejem za junake jeseni tudi na Kongresnem trgu v Ljubljani, pred tem bodo odbojkarji pokramljali s svojci, prijatelji in navijači ter šli na kosilo v Brezovico, enega najbolj odbojkarskih krajev v Sloveniji.

Za slovensko odbojkarsko reprezentanco, ki se je dopoldan vrnila z evropskega prvenstva s srebrom, je še drugi sprejem. Po prvem na letališču Jožeta Pučnika so jih tokrat pozdravili še navijači na Kongresnem trgu v Ljubljani. Izbranci Andree Gianija so večkrat poželi bučen aplavz, na odru pa so si nato dali duška. Ko je do besede prišel Giani, je ganjeno dejal: "Zelo, zelo sem vesel. Ti fantje so prijetni. To je bila zame čudovita izkušnja. Zelo sem čustven. Hvala!" Za njim je spregovoril še kapetan Urnaut, najboljši sprejemalec med napadalci EP: "Zdaj se šele začenjamo zavedati, kaj nam je uspelo. Ponosen sem na celo ekipo, štab, zvezo, navijače. Vsi ste nam omogočili, da smo dosegli, kar smo." Ko je besedo predal cimru Gaspariniju, ta je izpostavil, da so sanjali o takšnem uspehu, nato pa ga dosegli, se je začelo skakanje in vzklikanje Kdor ne skače, ni Slovenc, fotografiranje in petje - za mikrofon je poprijel tudi Giani in skupini Mambo Kings pomagal zapeti "svojo" Marino.

Kljub dopoldanski uri in močnemu dežju se je na letališču Jožeta Pučnika zbralo okrog 150 navijačev, kapetana Tineta Urnauta in druščino pa sta tam pozdravila tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in podpredsednik slovenske krovne športne organizacije Iztok Čop.

V središču pozornosti je bil tudi prvi strateg izbrane vrste Italijan Andrea Giani, ki je s svojim znanjem in motiviranjem poskrbel, da se je dobra evropska ekipa prelevila v vrhunsko. Italijan je ekipo pripeljal iz evropske lige v svetovno in na koncu še do srebra na EP, drugega za slovenski šport po srebru rokometašev na domačem EP v Ljubljani.

Tako igralci kot strokovno vodstvo so po prihodu še zbirali vtise. “Vseskozi sem verjel v to ekipo, ki je celo leto rasla. Na evropskem prvenstvu smo igrali odlično, doživeli poraz z Belgijci, nato pa iz tekme v tekmo dvigovali raven. Najprej proti Nizozemcem, nato proti Poljakom, v polfinalu proti Italijanom in tudi v finalu smo igrali zelo dobro. Tam smo tudi nekoliko nesrečno na razliko in z osvojenimi 27 točkami izgubili drugi in tretji niz. Ta ekipa nima meja,” je po prihodu v Slovenijo povedal 45-letni Giani.

“Vse čestitke odbojkarjem. Ne le, da so me presenetili, fascinirala me je cela zgodba, posebej selektor Giani, ki je znal sestaviti cel mozaik za uspeh. Svoje so pokazali tudi fantje, ki so se po skupinskem delu iz tekme v tekmo dvigovali, kar ni običajna in vsakodnevna odlika slovenskega športa,” je na sprejemu povedal nosilec štirih olimpijskih medalj Iztok Čop in dodal, da ga je odbojka v letu 2015 popolnoma presenetila: “Navdušilo me je, da je ta kakovost prišla do izraza v tako kratkem času.”

STA


Najbolj brano