Sproščeni in hkrati previdni

Koprski nogometaši so v svoji evropski zgodovini zaobjeli obe najbolj oddaljeni možni točki, kjer se še igra pod okriljem Uefe - pred petimi leti kazahstansko stepo, letos pa Islandijo na skrajnem evropskem severu.

Del koprske nogometne ekipe med sprehodom po ulicah 
islandske prestolnice. Foto: Rok Maver
Del koprske nogometne ekipe med sprehodom po ulicah islandske prestolnice. Foto: Rok Maver

REYKJAVIK >Potovanje ekipe in spremljevalcev v dveh različnih odpravah (prek Dunaja in Milana) je bilo sicer dolgo, a nikakor ne prenaporno. Islandija nas je, ko se je pri nas počasi že začelo prebujati jutro, pričakala zakrita z oblaki, s pršenjem in občasnim vetrom, ki se kar naenkrat dvigne iz ničesar. In s svetlobo, saj v tem času sonce na severu Evrope nikoli ne zaide.

Edina nevšečnost med potjo je bila izguba prtljage z medicinskimi pripomočki in materialom za delo fizioterapevta Nicka Jurdane, ki so najbrž obtičali na milanskem letališču. V koprskem taboru upajo, da bodo prispeli z naslednjim letom, sicer bodo za pomoč prosili gostitelje.

Na ulicah islandske prestolnice (brez ene same smeti!) je neprekinjen vrvež številnih turistov, ki so eden največjih virov nacionalnega prihodka. Mednje so se pomešali tudi koprski nogometaši, ki so se po krepčilnem spancu dopoldne sprehodili po mestu. Prišli so v popolni zasedbi (brez Jake Štromajerja, ki je bil lani izključen na povratni tekmi z Nefčijem); težav s poškodbami ni.

Pred odhodom so se v klubu odločili, da s Filipom Petanjekom, ki je bil na preizkušnji, ne sklenejo sodelovanja. Vzdušje je bilo dobro, optimizem pa zadržan, saj je islandski klubski nogomet prej ko ne neznanka. Največji islandski nogometni “kalibri” že zelo zgodaj sedejo na letalo in odidejo v bogatejše evropske klube, doma pa večinoma igrajo v vlogi polamaterjev.

“To je dežela z vzgojo in disciplino po moji meri. Če pa govorimo o nogometu: prišli smo odigrati dobro tekmo. Naše začetno izhodišče v novi sezoni mora biti pokalna tekma s Celjem. Vsi igralci so zdravi, vsi so na razpolago, in to mi omogoča rotacijo igralcev, saj nas kaj kmalu čaka zahteven tekmovalni spored. Islandci so težak tekmec. Če bomo igrali disciplinirano, nam bodo prej ali slej pustili dovolj prostora, in to bodo morali naši napadalci izkoristiti,” pravi trener Rodolfo Vanoli.

Prvi vtisi kapetana Ivice Guberca pa so bili: “Priprave na sezono so nam odlično uspele, marljivo smo trenirali, in to bomo pokazali zdaj, ko je najbolj potrebno. Nestrpno čakamo na nocojšnjo tekmo. Vsi smo dobre volje, spočiti in pripravljeni.”

Posnetke drevišnjega tekmeca Vikingurja si je ogledal pomočnik koprskega trenerja Igor Božič. “Veliko tekajo, so agresivni in disciplinirani v obrambi ter igrajo na prekinitve. So v polnem tekmovalnem zagonu. To ponuja islandski nogomet, in tako igra tudi Vikingur. Ogledal sem si posnetka dveh njihovih tekem v domačem prvenstvu. O kakovosti ekipe težko govorim, ker ne poznam moči njihovega prvenstva. Videl sem tekmo z vodilno ekipo lige FH. Ta je imela veliko priložnosti in absolutno posest žoge, pa je zmagala le z 1:0. Na drugi tekmi je bilo malo igranega nogometa. Kakovost je na naši strani, videli bomo, koliko bo imela vpliva njihova motivacija. Po dolgem času so v Evropi, v prvenstvu so slabi. Njihova prednost je motiv, ostalo bi moralo biti na naši na strani. Šli bomo na polno.”

Tekma z Vikingurjem bo na njihovem stadionu Víkingsvöllur in na zelenici, ki je, kljub drugačnim opozorilom, v vsaj solidnem, če že ne dobrem stanju. Na njej so sinoči ob 21.15 po našem času opravili tudi uradni trening. Rezultati Vikingurja kažejo, da se Koprčani tekmeca, ki je pred sezono izgubil dva svoja najboljša igralca, ne bi smeli pretirano (če sploh) bati. Trenutno je na osmem mestu dvanajstčlanske islandske lige. Vodita ga (kot je bila v skandinavskem nogometu dolgo časa navada) dva trenerja: domačin in nekdanji reprezentant Olafur Tordarson in Srb Miloš Milojević. V moštvu sta dva Srba iz šole niškega Radničkega, Igor Tasović in Milan Živković, in Škot Alan Lowing.

Ko smo že pri Škotih: s tega dela britanske krone prihajajo tudi sodniki. Priimek glavnega sodnika je v nogometnih krogih vse kaj drugega kot neznan: pred leti je bil znano ime na mednarodni sceni Hugh Dallas, zdaj pa se s piščalko bode njegov sin Andrew, ki bo zvečer delil pravico.

ROK MAVER


Najbolj brano