Spremembe zagotovo bodo

Z zmagoslavjem Blaža Kavčiča se je uspešno končal drugi teniški turnir serije challenger v Portorožu. Zmaga trenutno najvišje uvrščenega slovenskega igralca na lestvici ATP je lepa nagrada za napore prirediteljev, ki želijo v prihodnosti turnir dvigniti še na višjo raven in verjetno spremeniti termin igranja.

1600 sedež v portoroškem teniškem centru ne napolne niti finale najmočnejšega turnirja v Sloveniji Foto: Fpa
1600 sedež v portoroškem teniškem centru ne napolne niti finale najmočnejšega turnirja v Sloveniji Foto: Fpa

PORTOROŽ > Potem ko so se igralci leta 2013 borili za nagradni sklad 30.000 evrov, je ta letos znašal že 42.500 evrov, želje organizatorjev, Teniške zveze Slovenije in zavarovalnice Tilia, pa so, da bi igralcem ponudili še več. “V prihodnjih mesecih bomo razmislili, kako naprej. Možno je, da bi turnir prestavili na nov termin, vprašanje pa je tudi, če bomo nadaljevali z istim nagradnim skladom,” pravi direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič.

Organizacija največjega teniškega dogodka v Sloveniji ne bi bila možna brez zvestega pokrovitelja. Zavarovalnica Tilia je turnir podprla že lani in namerava ostati zvesta projektu tudi v prihodnje. Portorož je bil gostitelj drugič zapored. Po prvi izvedbi Tilia Opna je bil direktor TZS razočaran nad odzivom lokalne skupnosti, predvsem gospodarskega dela, letos pa so potencial turnirja opazili tudi v Občini Piran in z veseljem pristopili k organizaciji. Župan Peter Bossman je zato potrdil, da bo občina tudi v prihodnje z veseljem sodelovala pri izvedbi turnirja, direktor Krušič pa mu je zagotovil, da bo Tilia Open ostal v Portorožu.

Direktor TZS Gregor Krušič je spregovoril tudi o prihodnosti slovenskega tenisa. Moški je trenutno na zgodovinskem vrhuncu, žal pa vsi člani reprezentance niso dovolj enotni. Aljaž Bedene želi igrati za Veliko Britanijo, Grega Žemlja se še naprej ubada z zdravstvenimi težavami, Blaž Rola ni nastopil v Portorožu, saj je raje igral na močnejšem turnirju v Stuttgartu, le Blaž Kavčič je uslišal prošnje TZS in prišel na slovensko obalo.

Z zmago na portoroškem challengerju se je na včeraj objavljeni lestvici ATP Blaž Kavčič povzpel na 75. mesto lestvice in tako znova postal najvišjeuvrščeni slovenski tenisač. Sledita mu Blaž Rola na 82. mestu in Aljaž Bedene, ki je 127. Vrh razpredelnice je ostal nespremenjen. Vodi Srb Novak Đoković pred Špancem Rafaelom Nadalom, tretji pa je Švicar Roger Federer.

Sicer pa je Kavčič po dveh letih od včeraj ponovno prvi lopar slovenskega tenisa. Po poškodbi in operaciji stopala zaradi ukleščenega živca se je odločil za pot vrnitve prek turnirjev serije challenger. Čeprav ima za sabo tudi dobre rezultate na pesku, se priljubljene igralne površine zdaj izogiba. Ker mu igranje na trdih podlagah povzroča manj težav, bo zdaj najprej nastopil še na dveh challengerjih v Uzbekistanu in na Tajskem, nato pa se bo odpravil čez lužo in tam nastopil tudi na grand slam turnirju v New Yorku, kjer mu po uvrstitvi na lestvici ATP letos ne bo treba v kvalifikacije. “Stvari se po poškodbi in operaciji urejajo in mislim, da sem na dobri poti, da leto zaključim med najboljšimi 50 igralci sveta,” je po dvanajsti zmagi (in peti v zadnjih treh tednih) na turnirjih ATP challenger dejal Blaž Kavčič. BG


Najbolj brano