Športnik aprila na Primorskem: košarkar Portoroža Alen Hodžić

Kot prvi strelec moštva je bil branilec Alen Hodžić med najbolj zaslužnimi za novo uspešno sezono Portoroža v košarkarski ligi Telemach, kar smo opazili tudi v športnem uredništvu Primorskih novic in ga izbrali za športnika meseca.

Alen Hodžić (desno) je sezono končal s povprečjem 11,7 doseženih košev 
na tekmo. Foto: Fpa
Alen Hodžić (desno) je sezono končal s povprečjem 11,7 doseženih košev na tekmo. Foto: Fpa

LUCIJA > Po dveh četrtfinalnih porazih s Krko iz Novega mesta so košarkarji Portoroža sklenili letošnjo sezono, ki jim je še drugič zapored prinesla uvrstitev med najboljših osem ekip slovenskega prvenstva. V lanski sezoni je imel Alen Hodžić bolj vlogo pomožne delovne sile, letos pa je 22-letnik prevzel odgovornost v svoje roke in bil eden izmed ključnih mož ladjarjev v večjem delu sezone. “Že pred pričetkom četrtfinala smo vedeli, da nas proti Novomeščanom čaka vse prej kot lahko delo. Krka že vrsto let vlada v domačem prvenstvu, a se kljub temu aktualnih prvakov nismo ustrašili. Na obeh tekmah smo se skušali boriti po najboljših močeh. Vedeli smo, da se lahko dokaj enakovredno kosamo z njimi, a nam je na žalost predvsem na prvi tekmi v Novem mestu malce zmanjkalo. Kljub izpadu smo lahko s prikazanim na obeh četrtfinalnih tekmah in tudi z vso sezono zadovoljni,” je četrtfinalni razplet pokomentiral 192 centimetrov visoki košarkar, ki je sezono končal s povprečjem 11,7 točke na tekmo.

> Trener Konstantin Subotić je ocenil, da je moštvo naredilo korak naprej v primerjavi z lansko sezono. Ali tudi sami delite njegovo mnenje?

“Strinjam se s trenerjevim mnenjem, čeprav nam v jesenskih mesecih ni kazalo najbolje. Privoščili smo si kar nekaj porazov in si s tem močno otežili delo, nato pa smo se vendarle pobrali. Zadihali smo kot ekipa in s serijo zmag prišli do povsem zasluženega mesta med najboljšo osmerico.”

> Statististično ste precej uspešnejši kot lani. Ste zadovoljni s prikazanimi igrami?

“Menim, da sem v primerjavi z lansko sezono precej napredoval. Lani sem se kot novinec v Portorožu kar precej lovil, letos pa mi je bilo lažje. Trener Subotić mi je v obeh sezonah ponudil priložnost in to sem skušal čim bolje izkoristiti. Verjamem, da še nisem prikazal vsega kar znam, ter da imam še veliko prostora za napredek.”

> Kaj vam še manjka do košarkarske popolnosti?

“Največ rezerve imam v igri na postavljen napad ter v akcijah 'pick and roll', seveda pa moram določeno mero pozornosti posvetiti tudi ostalim košarkarskim elementom. Tudi pri metu iz igre, preigravanjih in eksplozivnosti lahko še vedno napredujem. Na treningih me tako čaka še ogromno dela, pomembno pa bo tudi zdravstveno stanje. Letos sem imel še največ težav s hrbtom. V primerjavi z lansko sezono je bilo zdravstveno stanje precej boljše, saj sem manjkal le slab mesec dni.”

> Boste tudi v naslednji sezoni nosili dres Portoroža ali je napočil čas za selitev v bogatejše okolje?

“O tem ne vem še nič, za takšna razmišljanja je še prezgodaj. Videl bom, kako se bo vse skupaj razpletlo v naslednjih mesecih.”

> Ima Portorož dovolj potenciala za nadaljnji obstoj v prvoligaški druščini?

“V Portorožu se dela zelo dobro, kljub dokaj skromnim sredstvom. S takšnim načinom delovanja bi lahko klub še kar nekaj let ohranjal svoje mesto v prvi ligi. Veliko klubov praktično meče denar stran in s tem ustvarja minuse v svojih blagajnah, kar na koncu vodi do propada. Portorož je na pravi poti in vodstvu kluba se ni potrebno zaletavati in sanjati o neralnih ciljih. Klub ohranja svoje mesto v zlati sredini in po mojem mnenju je to trenutno realno stanje.”

> Ogromno je bilo že napisanega o dokaj klavrnem stanju v primorski klubski košarki. Kakšno pa je vaše mnenje?

“Na Primorskem bi lahko s skupnimi močmi sestavili še eno močno zasedbo, v kateri bi mladi primorski košarkarji nabirali izkušnje v kakovostni konkurenci. Predvsem v Istri v vsakem mestu razmišljajo le o sebi, namesto da bi se povezali in na ta način prispevali k kakovostnemu dvigu. Namesto skupnih pogovorov pa največkrat pride do kreganja, kar seveda ne prispeva k želenemu napredku.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano